Zeven kenmerken van mensen die hunkeren naar liefde

Mensen die intens verlangen naar liefde zijn vaak liefde tekortgekomen in hun jeugd. Zonder behandeling zou dit kunnen leiden tot veel leed. 
Zeven kenmerken van mensen die hunkeren naar liefde
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 27 maart, 2019

Mensen die regelmatig hunkeren naar liefde doen dat omdat ze zijn opgegroeid zonder al te veel liefde en emotionele intimiteit. We hebben het over mensen die omhelsd moeten worden en lieve woordjes moeten horen. Zij hebben eenvoudigweg nooit liefde gevoeld van de mensen om hen heen.

Mensen die opgroeien met een gebrek aan liefde gaan door het leven terwijl ze wachten tot de wond geneest. Het probleem is dat ze denken anderen nodig te hebben om te genezen. Maar alleen door zelf-acceptatie, en van zichzelf te houden, kunnen ze herstellen.

“We kunnen leven zonder religie en meditatie, maar we kunnen niet leven zonder menselijke genegenheid.”
Dalai Lama-

Mensen die hunkeren naar liefde creëren juist vaak situaties waarin hun innerlijke leegte vaak benadrukt wordt. Dit is een complex psychologisch proces waarvoor psychische hulp nodig is.

Dit zijn de zeven kenmerken van mensen die zo hard op zoek zijn naar liefde.

De zeven kenmerken van mensen die hunkeren naar liefde

1. Obsessieve genegenheid

Mensen die zo naar liefde verlangen, vinden genegenheid erg belangrijk. Ze kunnen zelfs denken dat er niets belangrijkers is. Daarom wakkert er een vuurtje van binnen aan als iemand hen ook maar enige genegenheid schenkt.

Zij vinden het erg moeilijk om op een natuurlijke manier om te gaan met genegenheid. Alleen al de gedachte aan het ontvangen ervan, maakt ze nerveus. Ze voelen zich tegelijkertijd opgewonden en angstig en vaak raken ze er helemaal door geobsedeerd

hunkeren naar liefde man vrouw omhelzing

2. Ze proberen anderen te controleren

Ook is het gebruikelijk voor mensen die een sterke behoefte aan liefde hebben om bezitterig te worden, en controlerend, richting mensen van wie ze genegenheid ontvangen. Zij doen die niet zozeer om het leven van die ander te controleren. Maar ze doen het vooral omdat ze zelf pijn willen voorkomen.

Deze mensen hebben vaak de onbewuste neiging om te geloven dat ze deze persoon nooit zullen kwijtraken, zolang ze hen maar duidelijk in het zicht houden. De angst voor verlating en verraad (het resultaat van hun emotionele schade) zorgt voor de behoefte aan controle. Maar dit leidt juist vaak tot ruzie of een scheiding.

3. Ze zijn veeleisend

Mensen die nooit echte liefde hebben ervaren vinden het later moeilijk om hierin te geloven. En dus willen ze dat de ander zijn liefde constant laat zien. Ze kunnen erg veeleisend zijn richting partners of eigenlijk naar iedereen met wie ze een liefdevolle relatie hebben.

Ze kunnen bijvoorbeeld dingen zeggen zoals: “Jij had er moeten zijn, maar je was er niet” of “ik had gehoopt dat je iets speciaal zou doen, maar dat deed je niet.” Zij denken dat liefde allesomvattend en onvoorwaardelijk is. Maar zelfs een moeder zou je dat niet kunnen bieden.

4. Ze smeken om genegenheid

Mensen die hunkeren naar liefde zijn veeleisend, maar ze hebben ook de neiging om teveel dingen te laten verslonzen. Voor hen is alles beter dan degene waarvan ze houden, te verliezen. Met als gevolg dat ze hun eigen behoeften en welzijn negeren.

Als ze het gevoel hebben dat de ander afstand neemt, dan zullen ze alles op alles zetten om ze niet kwijt te raken. Ze voelen zich waardeloos en denken dat de liefde van de ander hun eigen leven betekenis geeft. Dit betekent dat ze zelfs misbruik zullen accepteren als het moet.

hunkeren naar liefde knuffel

5. Ze offeren teveel op

Deze mensen maken liefde dramatischer en pijnlijker dan het hoeft te zijn. Ze zijn zo dankbaar dat er iemand van hen houdt dat ze allerlei opofferingen zullen maken om diegene gunstig te stemmen. 

Liefde betekent dat je af en toe iets opzij moet zetten, dat zullen we echt niet ontkennen. Maar deze mensen doen dat tot in het extreme. Ze gedragen zich alsof de ander de enige is met rechten en privileges, en alsof zij de enigen zijn die iets kunnen geven.

6. Ze vertrouwen de ander niet

Hoezeer ze ook hun best doen, mensen die hunkeren naar liefde kunnen zichzelf er niet toe brengen om anderen te vertrouwen. Ze zijn voortdurend wantrouwig, en daardoor verwateren hun relaties geleidelijk. Ze verwachten altijd om in de steek gelaten te worden, dat iemand ze pijn doet, en dus is dit ook hoe ze het zullen zien. 

Hun wantrouwen is zo intens dat ze zelfs goede dingen gaan opvatten als slecht. En andersom. Altijd zijn ze alert op alternatieve motieven, verborgen agenda’s, en zien overal samenzweringen. Het is allemaal onderdeel van hun enorme angst voor pijn.

7. Ze accepteren van niet acceptabel is

Misbruik in al zijn vormen is onacceptabel. Helaas duwt een gebrek aan genegenheid mensen soms in een cyclus waarin ze al het gedrag zullen accepteren van mensen met wie ze een liefdevolle relatie hebben.

Ze zien geen verschillen tussen een ruzie of meningsverschil en mishandeling. Ze kunnen boos worden om niets maar ook lichamelijke en geestelijke mishandeling accepteren.

De situatie is een ware paradox. Mensen die liefde nodig hebben, zoeken het bij anderen om hun eigen leegte op te vullen. Maar omdat ze niet van zichzelf houden, raken ze keer op keer teleurgesteld in de liefde. Daarom is professionele hulp in dergelijke situaties zo belangrijk.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Loredo-Abdalá, A., Trejo-Hernández, J., & Bustos-Valenzuela, V. (1999). Maltrato al menor: Consideraciones clínicas sobre maltrato físico, agresión sexual y deprivación emocional. Gac Med Mex, 135, 611-20.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.