Zeven films om je te helpen aan je emotionele intelligentie te werken
We houden allemaal van films. Bovendien kunnen ze vaak een waardevolle hulpbron zijn als het gaat om het identificeren van onze emoties en het leren beheersen ervan. In dit artikel geven we je een lijst met enkele van de beste films om je te helpen aan je eigen emotionele intelligentie te werken. Ze zijn ook buitengewoon interessant en er is voor elk wat wils.
We moeten echter eerst vermelden dat niet alle films geschikt zijn voor dit soort doeleinden. Daarom stellen we de vraag: wat moet een film bevatten om je te helpen werken aan je emotionele intelligentie?
Het meest essentiële dat nodig is, is namelijk iets in jou, de kijker, te kunnen ‘bewegen’. Je kunt je bijvoorbeeld identificeren met de hoofdpersoon of je inleven.
Films om aan je emotionele intelligentie te werken
Met deze selectie films kun je nadenken over de emoties van de personages, wat je ook kan helpen om diep na te denken over je eigen emoties. Ofwel door identificatie of empathie.
How to Train Your Dragon (2010), door Chris Sanders en Dean DeBlois
Dit is een animatiefilm die het verhaal vertelt van een vriendschap tussen een jonge Viking genaamd Hiccup en een draak die tot dat moment werd beschouwd als een vijand van de mensen van het dorp.
In deze film kun je werken aan je emotionele intelligentie door waarden als empathie, vriendschap en tolerantie. Deze worden weerspiegeld in de speciale relatie die is ontstaan tussen de jongen en de gewonde draak. Ze sluiten een vriendschap die in staat is allerlei moeilijkheden te overwinnen.
The Pursuit of Happyness (2007), door Gabriele Muccino
Deze film, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, vertelt het verhaal van Chris Gardner. Een man die alles investeert om draagbare botdichtheidsscanners te kopen om aan artsen te verkopen. Hij faalt echter en is failliet met alleen zijn jonge zoon als gezelschap. Desalniettemin, ook al is hij in de steek gelaten door zijn partner, denkt hij er nooit aan om op te geven.
Met deze film kun je werken aan je emoties, zoals moed in het aangezicht van leegte en eenzaamheid, de wil om allerlei obstakels te overwinnen, de behoefte aan gezelschap en de vastberadenheid om te vechten voor jezelf en voor degenen van wie je houdt.
As good as it gets (1997), door James L. Brooks
Volgens veel mensen is dit een van de grappigste films van de laatste decennia, maar ook een van de interessantste. Daarin ontmoeten we Melvin, een humeurige schrijver die lijdt aan een obsessief-compulsieve stoornis en romantische romans voor vrouwen schrijft.
Melvin, meesterlijk gespeeld door Jack Nicholson, bevindt zich op een transformatieve reis die hij voorheen ondenkbaar had geacht. Tijdens de plot worden onderwerpen als gevoeligheid, empathie voor anderen, liefde en de resultaten van het werk aan interpersoonlijke relaties gepresenteerd.
Good Will Hunting (1998), door Gus Van Sant
Vreemd genoeg was het script voor deze film het werk van de hoofdrolspelers, Matt Damon en Ben Affleck. In de film ontmoeten we een jongen met ernstige sociale en educatieve problemen die desondanks een wiskundig genie is.
“We mogen kiezen wie we in onze rare kleine werelden binnenlaten.”
-Robin Williams als Sean McGuire in Good Will Hunting-
Door de hele film heen zien we een verandering in de rebelse houding van de hoofdpersoon, die hulp krijgt van een therapeut. In feite blijkt hij degene te zijn die hem begeleidt bij het beheersen van zijn emoties en gevoelens.
Amélie (2001), door Jean-Pierre Jeunet
Met een vleugje magisch realisme vertelt deze film de avonturen van een meisje. Een meisje dat anders is dan anderen van haar leeftijd. In dit geval wordt het een voordeel, in plaats van anders te zijn en een integratieprobleem te vertegenwoordigen.
Amélie wil dat iedereen om haar heen geluk vindt. Om dit te doen, bouwt ze door haar verbeeldingskracht een ruimte waarin positieve emoties en enthousiasme de boventoon voeren. Deze houding zal zowel haar als de mensen om haar heen helpen om te vechten tegen hun angsten en onzekerheden.
Jack and the Cuckoo-Clock Heart (2014), door Mathias Malzieu
Gebaseerd op een boek van de regisseur zelf, die ook muzikant en zanger is, toont deze film ons het fantastische verhaal van een jongen die overleeft dankzij een koekoeksklok die zijn hart vervangt.
Via de hoofdpersoon, die de klok niet kan aanraken, vinden we mogelijkheden om te werken aan de beheersing van woede, liefde en het onderdrukken van gevoelens (Engelse link).
The Royal Tenenbaums (2002), door Wes Anderson
We sluiten onze lijst af met een van de gaafste films van regisseur Wes Anderson. Daarin ontmoeten we een atypische familie die, buiten hun verdeeldheid, door hun ongewone capaciteiten moet vechten in een wereld die voor hen onbegrijpelijk is.
In deze film kunnen we werken aan zaken als emotionaliteit bij echtscheiding, liefde, afgunst en apathie in het gezin. Tijdens de film ontmoeten we een afwezige vader, onmogelijke liefdes en enkele sentimentele wonden die nooit genezen.
Elk van deze zeven films kan je helpen om aan je emotionele intelligentie te werken en je emoties beter te beheersen.