Zeven citaten over de dood om het leven te waarderen

januari 19, 2020
Ironisch genoeg zetten deze citaten over de dood je aan het denken over het belang van het leven. De meesten van ons proberen te negeren dat we allemaal op een dag zullen sterven, maar het is de moeite waard om erover na te denken. Uiteindelijk helpt het je om het leven dat je nog te leven hebt meer te waarderen.

In de loop van de menselijke geschiedenis hebben mensen talloze beschouwingen over de dood geschreven. Er zijn veel citaten over de dood. Het is een onderwerp waar de mens sinds het begin van de tijd bang voor is en zelfs tot bepaalde rituelen heeft geleid.

Ondanks alle aandacht die de dood krijgt, is er zelfs geen overeenstemming over de algemene definitie ervan. Wetenschappers hebben veel te zeggen over de dood, maar zelfs zij weten niet precies wanneer het menselijk leven stopt vanuit een neurologisch en thermodynamisch perspectief.

Religies en ideologieën zijn het ook niet eens over het onderwerp. De meesten ontkennen het idee dat alles eindigt als de biologische functies ophouden, maar ze zijn het niet eens over wat er daarna gebeurt. Veel grote denkers hebben over de dood geschreven of over de dood gesproken. Hier zijn enkele van de beste citaten over de dood.

Een man staat aan het einde van de tunnel

Zeven citaten over de dood waardoor je van het leven gaat houden

1. Je moet de dood niet vrezen

De briljante dichter Antonio Machado Reza zei het volgende over de dood: “De dood is iets waar je niet bang voor moet zijn, want zolang je hier bent, is de dood niet hier, en als de dood arriveert, ben je weg.”

Dit is gezond verstand. De dood bestaat niet voor een dode. Als je dood bent, kun je de dood niet ervaren. Je bent weg, en je angsten ook.

2. Een van de mooiste citaten over de dood

Alphonse de Lamartine heeft de wereld een van de mooiste citaten over de dood gegeven. “Vaak, en zonder het te weten, bevat het graf twee harten in dezelfde doodskist.”

Wanneer een geliefde sterft, sterft een klein deel van je samen met hen. De dood van een geliefde heeft een grote invloed op degenen die hen overleven. Een tijd lang zitten de levens van degenen die verder leven ook in die kist vast.

3. Het belang van de dood

Andre Malraux had dit te zeggen over de dood: “De dood is alleen belangrijk omdat het ons doet nadenken over de waarde van het leven.”

De betekenis van de dood is nauw verbonden met de betekenis van het leven. Malraux vertelt de lezer dat hij niet moet nadenken over de dood op zich. Hij zegt dat het echt niet belangrijk is, omdat het het einde van alles is. Het besef van het einde is echter wel belangrijk, omdat het invloed heeft op de manier waarop je het leven benadert en ervaart.

4. Een werkelijkheid die ons allen gelijk maakt

Dit citaat over de dood is duizenden jaren oud. De oude filosoof Laozi schreef: “Anders dan in het leven, alle mensen zijn gelijk in de dood.”

Met andere woorden, de dood is de meest democratische instelling die er is. Het behandelt iedereen gelijk. Op dezelfde manier, zo uitbundig als een begrafenis kan zijn, zal de kist altijd gevuld zijn met een levenloos lichaam, een ontbindend organisme. Niets meer, niets minder.

5. Nu of nooit

William Shakespeare schreef veel over de dood. In zijn 73ste sonnet benadrukte hij dat bewustwording van de dood je meer liefde in het hier en nu geeft:

“In mij ziet gij het schemerlicht van zo’n dag
zoals na zonsondergang wegkwijnt in het westen,
en weldra door de zwarte nacht wordt weggehaald,
Doods tweede ik, dat alles veilig in slaap opbergt.
In mij ziet gij het nagloeien van zo’n vuur
dat op de as van zijn jeugd ligt,
als het doodsbed waarop het de geest moet geven,
verteerd met al waarmee het werd gevoed.
Gij neemt dát waar, wat uw liefde sterker maakt,
om op de juiste manier te beminnen wie gij eerlang dient prijs te geven.”

Vaak doen we alsof het leven voor altijd zal doorgaan. Het lijkt erop dat de tijd nooit op zal raken. Liefde geeft het leven een andere betekenis, maar mensen behandelen het ook alsof het nooit zal eindigen.

Een hart op een beslagen raam

6. Jeugd, ouderdom en de dood

Er is een groot verschil tussen de dood van een kind, de dood van een jongere en de dood van een oudere. Het kind en de jongere zijn net met hun leven begonnen, en daarom is hun dood pijnlijk en verontrustend. Het zijn net projecten die nooit zijn afgerond.

Op oudere leeftijd daarentegen, heb je al een kans gehad om te leven. In dat geval is er een logica tot de dood, het einde van een cyclus. Baltasar Gracian drukte het zo uit: “Voor de jongeren is de dood een schipbreuk. Voor de ouderen is het net alsof ze de haven binnenvaren.”

7. Nadenken over de dood is niet voldoende

Stefan Zweig had een zeer diepgaande reflectie over het onderwerp van de dood. Hij zei: “Het is niet genoeg om aan de dood te denken. Je moet het altijd in je hoofd houden. Zo wordt het leven majestueuzer, belangrijker, vruchtbaarder en vrolijker.”

In het algemeen houden mensen er niet van om over de dood te praten. Het lijkt taboe, ongenaakbaar. Zweig nodigt je uit om de dood recht aan te kijken, zodat je de intensiteit en de waarde van je leven voelt.

Dit is slechts een kleine selectie van de vele, vele citaten over de dood die er zijn. We hebben besloten om ze te delen omdat het altijd goed is om te onthouden dat onze tijd op aarde vluchtig is. We gaan allemaal dood. Tot de dood komt, moet je echter ten volle leven.

  • Kübler-Ross, E., & Jáuregui, P. (2008). La muerte: un amanecer. Luciérnaga.