Zes veelvoorkomende misvattingen over mentaal sterke mensen

Voor velen is mentaal sterk zijn een van hun doelen in het leven. Het is echter heel gewoon om de verkeerde ideeën te hebben over mentaal sterke mensen. In dit artikel leggen we de meestvoorkomende misvattingen uit.
Zes veelvoorkomende misvattingen over mentaal sterke mensen
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 27 december, 2022

Er zijn veel misvattingen over mentaal sterke mensen . Soms besteed je misschien te veel tijd aan het nadenken over hoe je meer op hen kunt gaan lijken. Op andere momenten kun je de fout maken om enkele van de misvattingen die ermee gepaard gaan te geloven. Sterker nog, ze kunnen je laten twijfelen aan hoe positief het werkelijk is om mentaal sterk te zijn.

In dit artikel gaan we het hebben over enkele veelvoorkomende misvattingen over mentaal sterke mensen. Uiteindelijk zul je zien dat ze net als jij en ik zijn. Het enige verschil zou kunnen worden in de manier waarop ze de uitdagingen van het leven accepteren. Hier zijn zes van de misvattingen over mentaal sterke mensen.

Ze zijn stoer geboren

Je zou kunnen denken dat mentaal sterke mensen zo zijn geboren. Je zou inderdaad kunnen denken dat ze met een andere mentaliteit komen die hen vanaf hun geboorte definieert. De realiteit is echter heel anders. Als een zaak van de feiten, w e zijn allemaal geboren met dezelfde cognitieve, emotionele en gedragsmatige capaciteiten.

De verschillen komen voort uit de manier waarop we allemaal zijn opgeleid, de ervaringen die we meemaken en de visie op de wereld die we ontwikkelen. Daarom is het niet ongewoon om te zien dat twee broers die dezelfde opvoeding hebben gehad totaal het tegenovergestelde zijn.

In feite zou je kunnen ontdekken dat de een op de lijst staat van mentaal sterke mensen, terwijl de ander onzeker is. Het verschil zit hem in de perspectieven die iedereen heeft gevormd en in het emotionele werk dat ze alleen hebben gedaan.

Ze zijn koud en emotieloos

Vrouw met gesloten ogen

Dit is totaal onwaar. Mentaal moeilijke mensen voelen zich net zo als iedereen. Sterker nog, velen van hen zijn de liefste en aardigste mensen die je je kunt voorstellen. Het verschil is dat ze weten hoe ze hun emoties moeten uiten.

Ze vermijden gewoon om hun liefde te geven aan mensen die het niet verdienen. Ze zijn ook bereid om destructieve relaties te beëindigen wanneer ze daarmee te maken hebben.

Deze beslissingen doen hen pijn, maar ze weten dat ze ze moeten nemen om veilig te blijven. Sommige mensen denken ten onrechte dat ze kil en koud zijn omdat ze weten hoe ze hun emoties moeten beheersen. Dit is echter geen teken van kilheid.

Ze zijn agressief en onaardig

Mentaal sterke mensen baseren hun bestaan niet op het behagen van anderen. Noch zullen ze proberen anderen te beheersen of hen te vertellen hoe ze moeten leven. Dat betekent echter niet dat ze onaardig zijn.

Het idee dat ze agressief zijn, komt eigenlijk voort uit het feit dat mentaal sterke mensen er geen probleem mee hebben om hun mening te geven. Inderdaad, als iemands houding hen niet bevalt en als ze denken dat ze gemanipuleerd worden, dan zullen ze grenzen stellen.

Meestal doen ze het op een leuke manier. De enige keer dat ze agressief worden, is wanneer hun grenzen niet worden gerespecteerd. Afgezien daarvan zijn ze net zo vriendelijk en aanspreekbaar als iedereen.

Ze hebben nog nooit moeilijke tijden meegemaakt

Dit is een andere mythe over mentaal sterke mensen. Het is inderdaad heel gewoon dat als je een van deze mensen ontmoet, je denkt dat ze altijd een gemakkelijk leven hebben gehad. De realiteit is echter meestal heel anders.

Berouwvolle vrouw op een klif

Iedereen heeft in zijn leven ervaringen van mislukking , twijfel, angst en verdriet meegemaakt. Om deze reden mag je nooit de fout maken te denken dat jij de enige bent die een moeilijke jeugd heeft gehad. Het verschil met mentaal sterke mensen is dat ze niet willen dat dit soort ervaringen hen ervan weerhoudt vooruit te gaan of ze te definiëren.

Ze weten dat elke ervaring in het leven een kans is om te leren als ze ervoor kiezen om de kans te pakken. Om deze reden richten ze zich op het stellen van doelen en het bereiken ervan.

Ze hebben geen emotionele problemen

Alleen omdat een persoon mentaal sterk is, maakt hem niet emotioneel perfect. Als je bijvoorbeeld leeft met een emotioneel probleem, zoals een depressie en je denkt dat dit betekent dat je mentaal niet sterk kunt zijn, dan heb je het mis.

Het enige dat je echt nodig hebt, is de beslissing nemen om met je depressie om te gaan. Als je deze beslissing eenmaal hebt genomen, kun je de weg naar sterker inslaan.

Mentale weerbaarheid is gebaseerd op vaardigheden die iedereen kan leren. Natuurlijk duurt het bij sommige vaardigheden langer, maar je wordt door niets beperkt.

Pijn bestaat niet voor hen

Mentaal sterk zijn betekent niet dat ze geen pijn voelen. In feite voelen ze zowel fysieke als emotionele pijn, net als iedereen . Het verschil is dat ze weten dat deze pijn nodig is om uiteindelijk verder te gaan.

Denk ten slotte niet dat je door mentaal sterk te zijn voor het eerst een marathon kunt lopen zonder pijn te voelen. Dit gebeurt alleen als je voldoende traint. Wat er echter zal gebeuren, is dat je jezelf dwingt om door te gaan, omdat je genoeg emotionele redenen hebt om dat te doen.

Nu je hebt gelezen over enkele van de misvattingen over mentaal sterke mensen, denk je dat jij een van hen bent? Wellicht ook interessant voor jou

Mentaal sterke ouders doen geen van deze dingen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Mentaal sterke ouders doen geen van deze dingen

Mentaal sterke ouders zijn betekent weten hoe ze hun emoties en gedachten kunnen reguleren, zelfs als de kinderen hen gek maken.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.