Zes filosofische films over identiteit

Zes filosofische films over identiteit

Laatste update: 14 november, 2016

Zoals veel filmfanaten weten, is het grote scherm een plek waar we de essentie van wat het betekent om een mens te zijn kunnen ontdekken en onderzoeken.

In dit artikel ontleden we zes filosofische films over identiteit die het kijken waard zijn…

Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Eternal Sunshine of the Spotless Mind  vertelt het verhaal van een man die moeite heeft met het vergeten van een persoon die zich zo diep in zijn geest bevindt dat het lijkt alsof hij zijn ziel aanraakt. Het lijden van de protagonist in deze krachtige film is indrukwekkend.

Kan een persoon zo belangrijk in ons leven zijn dat hij of zij een stempel drukt op onze persoonlijke identiteit? Volgens deze film is het antwoord hierop een duidelijke ‘ja’.

Gattaca

In een futuristische wereld wordt de rol die je in het leven speelt bepaald door genetische aanleg. Denk je dat dit op een dag realiteit zou kunnen zijn? Het verhaal van Gattaca laat zien dat dromen en wilskracht ervoor kunnen zorgen dat het individu allerlei soorten obstakels kan overwinnen.

Een andere waardevolle les die we uit Gattaca kunnen halen gaat over het zien van het leven als een carrière. Houd jezelf nooit in en leg al je wil en enthousiasme in wat je doet.

Gattaca

Memento

Een man met een kortetermijngeheugen onderzoekt hoe hij in zijn huidige situatie terechtgekomen is. De film wordt omgekeerd verteld, van het einde naar het begin, en de tatoeages die de hoofdpersoon laat zetten om hem te helpen onthouden lichten het verhaal goed toe.

Welnu, bedriegen we onszelf om betekenis te geven aan alles wat we niet begrijpen? Waarschijnlijk wel. Memento is hier een duidelijk voorbeeld van.

The Last Temptation of Christ

The Last Temptation of Christ is de controversiële film van Martin Scorsese en is een adaptatie van de roman van de Griekse schrijver Nikos Kazantzakis.

Deze film verbeeldt Jezus als een man die aan zichzelf twijfelt en die zijn plek in de wereld niet kan vinden; gaandeweg verliest hij zijn identiteit.

Zijn we echt voorbestemd in het leven? Is de ontwikkeling van onze identiteit gebaseerd op een meesterplan waarvan we de lijnen niet kennen en waaraan onze identiteit zelf alleen maar kan gehoorzamen? Zouden we het lot moeten volgen terwijl onze dromen iets anders zeggen?

The Matrix

Laten we ons nu richten op The Matrix, een van de beroemde films door de Wachowski’s met Keanu Reeves in de hoofdrol.

Kun je je voorstellen dat je op een dag ontdekt dat je hele leven een leugen is? Zou het mogelijk zijn om te geloven dat wat ons omringt virtueel en naar onze gelijkenis geschapen is om aan onze basisbehoeften te voldoen? Wat als je ontdekt dat jij de uitverkorene bent?

Wie zijn we nu echt? Worden we geboren voor een doel dat ons simpelweg ontgaat? Creëren we onze identiteit gedurende het leven of komen we er misschien nooit achter wat ons ware doel is in de wereld?

Excalibur

We eindigen ons artikel met de door John Boorman geschreven Britse film Excalibur, die de Arthur-legende van Camelot vertelt. Arthur werd geboren met een doel, om koning te zijn en alle landen rondom Camelot met elkaar te verenigen.

Excalibur zit vol symboliek die gerelateerd is aan identiteit. Een ronde tafel waar niemand beter is dan de ander, een koning die verscheurd wordt door zijn plicht als vorst en zijn privéleven als echtgenoot. Het is een allegorie over vriendschap en loyaliteit…

De uitvoerige mythologie die de basis vormt voor deze film is nog altijd verder onderzoek waard.

Excalibur

De mensen om ons heen, het gevoel ergens bij te horen, dromen en levensdoelen en zelfs onze zoektocht naar stabiliteit en geluk worden in deze films meesterlijk gereflecteerd.

Welke is jouw favoriet?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.