Zes eigenschappen die hoog-potentiële persoonlijkheden definiëren

De persoonlijkheid met een hoog potentieel wordt niet altijd bepaald door een hoge intelligentie. In feite staan deze persoonlijkheden bekend om hun nieuwsgierigheid, talent en innovatievermogen. Ze doen dit door gewetensvol, moedig en competitief te zijn.
Zes eigenschappen die hoog-potentiële persoonlijkheden definiëren

Laatste update: 09 mei, 2022

Als je iemand vraagt wat wordt bedoeld met hoog-potentiële persoonlijkheden, zal hij hoogstwaarschijnlijk hoge intelligentie zeggen. Dat komt omdat we nog steeds de neiging hebben om talent te associëren met hoge intellectuele vaardigheden. Echt menselijk potentieel houdt echter niet altijd een hoog IQ in. Zoals bleek uit de briljante Stephen Hawking.

Een briljante persoonlijkheid is iemand die de realiteit durft te transformeren door verder te gaan dan het conventionele. Het hebben van potentieel betekent zien wat anderen niet zien en hen inspireren om te volgen. Uitzonderlijk zijn betekent profiteren van moeilijkheden en innovatieve doelen aan de horizon stellen die niemand eerder heeft gesteld.

In feite kunnen we deze persoonlijkheidskenmerk op vele manieren definiëren. Toch hebben heel wat cijfers het al voor ons gedaan. Zozeer zelfs dat verschillende bedrijven de typologische inventaris van Myers-Briggs zijn gaan gebruiken, gebaseerd op de theorieën van Carl Jung, om bepaalde persoonlijkheidskenmerken met een hoog potentieel te identificeren.

“Een investering in kennis levert de beste rente op.”

Benjamin Franklin

Een vrouw op een brug

Hoog-potentiële persoonlijkheden

De samenleving heeft meer nodig dan alleen slimme mensen. We waarderen de aanwezigheid van mensen die weten hoe ze hun verstand kunnen gebruiken, ongeacht hun intelligentie.

Omdat talent soms schuilt in de mentale flexibiliteit van iemand die het beste antwoord weet te vinden wanneer dat het meest nodig is. Ook degenen die weten hoe ze hun vaardigheden moeten gebruiken om gelukkige en gemotiveerde werkgroepen te creëren die hetzelfde doel delen.

In feite wordt leiderschap opnieuw gedefinieerd, net als het concept van de persoonlijkheid met een hoog potentieel. Sterker nog, het is nog niet zo lang geleden dat we dit begrip associeerden met bestuurlijke kwaliteit. We brachten het in verband met degenen die het meest produceerden, het meest extravert waren en betere resultaten behaalden in een organisatie.

Tegenwoordig zijn veel van deze dimensies opnieuw geformuleerd. Want de kwaliteiten die we nu in een leider nodig hebben, zijn dynamiek, menselijkheid, verbinding, efficiëntie en het vermogen om te innoveren.

Artsen, Ian MacRae en Adrian Furnham van University College London hebben een onderzoek uitgevoerd om de factoren te definiëren die de persoonlijkheid met hoog potentieel bepalen. Dit bleken interessante eigenschappen die we allemaal kunnen ontwikkelen.

1. Consciëntieusheid, de waarde van zelfdiscipline

Wie succes boekt, doet dat niet zomaar. In feite schuilt achter hun triomf discipline, zelfbeheersing en een voorliefde voor hard werken. Het bereiken van deze competentie vereist het beheersen van impulsiviteit en het gebruik van strategische planning. Deze mensen zien graag goed werk geleverd.

Ze zijn niet geobsedeerd door perfectie, maar door het soort zelf-eis waardoor ze altijd het beste van zichzelf geven.

Consciëntieusheid staat gelijk aan betere beslissingen. Dat komt omdat ze altijd op een redelijke manier worden genomen met een verfijnde soort intuïtie die niets aan het toeval overlaat

2. Emotionele aanpassing

We weten allemaal hoe belangrijk het is om onze emoties te reguleren, evenals het juiste gebruik ervan. Emotionele aanpassing in de hoog-potentiële persoonlijkheden is de sleutel. Dat komt omdat het gaat om het vermogen om de dagelijkse stress en angst te beheersen die een integraal onderdeel vormen van leven, werk en menselijke relaties.

Persoonlijkheden met een hoog potentieel zijn bedreven in het werken in elke omgeving. Ze zijn rustig, verbeteren de werkomgeving en zijn goed in het werken in teams.

Persoonlijkheden met een hoog potentieel weten niet alleen hoe ze hun zorgen, angsten en negativiteit moeten reguleren. Ze maken het ook gemakkelijker voor anderen in hun omgeving om zich aan dit soort emotionele harmonie aan te passen.

3. Onzekerheid en ambiguïteit accepteren

Een ding waar de hoog-potentiële persoonlijkheden duidelijk over is, is dat de dingen nooit zullen zijn zoals ze willen. Organisaties en de wereld als geheel zijn immers bijna altijd chaotische omgevingen. Daarom verschijnen er vaak moeilijkheden en, samen met hen, onzekerheid.

Hoge potentiële persoonlijkheden vinden het niet erg dat er zich onvoorziene gebeurtenissen voordoen. Dat komt omdat ze erop voorbereid zijn. Inderdaad, hun proactieve geest accepteert moeilijkheden van tevoren. Daarom zijn ze gemotiveerd om ermee om te gaan.

In plaats van vast te zitten aan wat ze niet kunnen veranderen, aarzelen ze niet om creatief te zijn. In feite zullen ze duizend voorstellen en mogelijkheden vinden als antwoorden op hun problemen.

4. De nieuwsgierigheid om nieuwe paden te kennen en te ontdekken

Wat zouden we als mensen zijn zonder nieuwsgierigheid? Dit levensmiddel en ons menselijk potentieel verliezen echter in de loop der jaren aan kracht. In feite kunnen onderwijs zelf, routine en zelfs zeer rigide werkomgevingen dit vermogen volledig verminderen.

Desalniettemin onderschrijven hoog-potentiële persoonlijkheden deze deugd. In feite gebruiken ze hun nieuwsgierigheid om nieuwe benaderingen te leren, te ontdekken en toe te passen.

Collega's

5. Moed

Moed stelt ons in staat om onze weg te vinden in moeilijke tijden. In feite is moed wat ons helpt voorbij het gevestigde te gaan om plaats te maken voor het nieuwe, om onze realiteit te verbeteren.

Daarom onderscheiden hoog-potentiële persoonlijkheden zich door niet bang te zijn om de confrontatie aan te gaan. Ze nemen risico’s met evenwicht, omdat ze vertrouwen op hun eigen kunnen.

6. Concurrentievermogen om te verbeteren

Concurrentievermogen kan soms wrijving en zelfs conflicten in een organisatie veroorzaken. In deze gevallen maken hoog-potentiële persoonlijkheden echter gebruik van een competitieve mentaliteit om obstakels te verbeteren en te overwinnen.

Bovendien aarzelen ze niet om hun teams te verenigen om ze competitiever te maken. Dit helpt de organisaties waarvoor ze werken vooruit te komen en zichzelf een goede positie in de markt te geven.

Tot slot moeten we vermelden dat hoog-potentiële persoonlijkheden betrouwbaar zijn. Het zijn bekwame figuren als het erom gaat het beste uit anderen te halen om samen met hen in dezelfde richting te werken. Sterker nog, ze laten elk scenario bloeien in innovatie, vooruitgang en veerkracht.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Furnham, Adrian & Treglown, Luke. (2018). High potential personality and intelligence. Personality and Individual Differences. 128. 81-87. 10.1016/j.paid.2018.02.025.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.