Zentangle: tekenen voor meditatie

Zentangle: tekenen voor meditatie

Laatste update: 09 maart, 2017

Zentangle is een tekenmethode waarbij geometrische herhaling centraal staat. Het doel is om kalmte en meditatie te bevorderen door gestructureerde patronen die prachtige afbeeldingen creëren. De techniek is makkelijk te leren en het is ook ontspannend en leuk!

De bedenkers, Maria Thomas en Rick Roberts, zeggen dat bijna iedereen deze prachtige afbeeldingen kan creëren. Het belangrijkste idee is om de concentratie en creativiteit te verbeteren, evenals een gevoel van welzijn te creëren door middel van artistieke uitdrukking.

Het is gebaseerd op de stelling dat we een fundamenteel deel van onszelf verwaarlozen door het belang van kunst als manier van leven te vergeten. Ze suggereren dat onderzoeken en het gebruiken van de Zentangle-methode een manier is om jezelf vrij te maken.

Zentangle-bloemen

Wat je moet weten over de Zentangle-methode

Volgens de ontwikkelaars is de methode makkelijk te begrijpen en leuk te vinden, zelfs als je niet denkt dat je goed bent met een kwast of viltstift. Het begrijpen van de methode en het creëren van een Zentangle-kunstwerk is alsof je het geheim leert van een toverkunst.

Iedere lijn wordt bewust en bedachtzaam getekend, alsof het uit gedachten, woorden of gebeurtenissen bestaat. Dat betekent dat je een deel van de belangrijke dingen in je leven achterlaat in iedere tekening. Het maakt niet uit hoe je ernaar kijkt. Het gaat om het verbinden van je geest met je hand en het papier. Dit zorgt ervoor dat je nieuwe gedachten en perspectieven ontwikkelt, waardoor je je kunt richten op het heden. Dat is waarom je geen gum mag gebruiken, want dan gum je een deel van jezelf uit.

Tekening

Niet weten wat het resultaat zal zijn, is opzettelijk, wat zowel bevrijdend als uitdagend is. Het feit dat er geen vastgestelde oplossing is zoals bij andere hobby’s kan in het begin vervelend zijn, omdat we opgevoed zijn met het idee dat we perfecte oplossingen moeten vinden.

Hier is een lijst met alle dingen die je nodig hebt om een Zentangle-kunstwerk te maken:

  • Ieder Zentangle-papier of elke lijst is 8,89 cm hoog en breed. Je kunt ieder soort papier gebruiken, als er maar geen patroon op staat. Bij voorkeur is het wit.
  • Je begint met het tekenen van een streep, waarna je doorgaat en het patroon dat je creëert blijft herhalen.
  • Het is zo ontworpen dat iedere sessie binnen 15 minuten af kan zijn, maar je mag doorgaan zo lang als je wil. Je kunt dus snel een gevoel van tevredenheid of prestatie krijgen, ook als je weinig tijd hebt.
  • Het ritueel achter het creëren van Zentangle-patronen is bedoeld om een persoonlijke, intieme en unieke ervaring te creëren. Het samenvoegen van je gevoelens met de tekeningen van de Zentangle-tegels kan ervoor zorgen dat je je heerlijk ontspannen en verbonden met jezelf voelt.

De voordelen van Zentangle

In andere artikelen hebben we het gehad over de emotionele en cognitieve voordelen van het kleuren van mandala’s en andere patronen. Maar Zentangle gaat nog een stap verder, want hierbij creëer je je eigen patronen, waardoor je ziet dat ook jij prachtige dingen kunt tekenen. Daarbij wordt je verlost van je ruimtelijke en temporele bewustzijn terwijl je een Zentangle-tekening maakt.

Het:

  • is diep ontspannend.
  • kan slapeloosheid voorkomen als je het ‘s avonds doet.
  • moedigt je aan om je vaardigheden te waarderen.
  • brengt je samen met een steunende en leuke gemeenschap als je groepen op internet opzoekt.
  • bekrachtigt en ontwikkelt je creatieve vaardigheden.
  • traint je hersenen.
Kleuren

De kenmerken van de Zentangle-methode

Het is niet verrassend dat kunst en creativiteit ons kunnen helpen te verbinden met onszelf, omdat het ons bevrijdt van onze dagelijkse routine van taken en activiteiten.

Zentangle helpt ons om een interne, non-verbale taal van patronen en proporties te ontwikkelen die de deur opent voor nieuw perspectieven, die vaak door ons bewustzijn worden geblokkeerd. Net als mandala’s is dit een vorm van ‘moderne meditatie’. We hebben moderne meditatie tussen aanhalingstekens gezet, omdat Jung al geometrische protocollen en archetypen heeft gebruikt als therapeutisch instrument.

Ook het feit dat het resultaat niet met voorbedachte rade bedacht is, helpt ons om het leven te zien als een kleurrijke regenboog in plaats van zwart en wit.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.