De top bereiken lukt zelfingenomen mensen zelden

De top bereiken lukt zelfingenomen mensen zelden

Laatste update: 07 mei, 2018

Als we zeggen: ‘de top bereiken,’ bedoelen we hiermee niet dat je beter bent dan anderen op basis van oppervlakkige aspecten. Het heeft niets te maken met of je een fysiek aantrekkelijk persoon bent. En we zeggen ook niet dat mensen die de top bereiken het meest succesvol zijn op professioneel vlak.

De top bereiken betekent veel meer dan dat. Het betekent een diepe, authentieke mentale gezondheid bereiken. Gelukkig zijn betekent dat je de top hebt bereikt. Genieten van het leven en er plezier aan beleven is het kostbaarste waar we op kunnen hopen.

Onszelf minder belangrijk maken gaat hand in hand met onvoorwaardelijke acceptatie. Wanneer we ons ego verkleinen en onthouden dat we slechts simpele mensen zijn, zullen we minder druk voelen om te doen alsof of onszelf te verschuilen achter een harnas.

Mensen zijn al waardevol alleen maar door zichzelf te zijn. Wat ons vooral waardevol maakt is ons vermogen om lief te hebben. Titels, fortuin, grote schoonheid … dit stelt allemaal niets voor als we niet in staat zijn om lief te hebben. Het is volkomen nutteloos als we niet van het leven en andere mensen kunnen houden.

Als we goed kijken, zullen we zien dat authentieke mensen degenen zijn die we echt waarderen en bewonderen. Ze accepteren zichzelf en ze weten wie ze zijn. Ze proberen zich te verbeteren, maar ze zeggen niet dat ze niet zichzelf mogen zijn.

Integendeel, ze vinden positieve waarden in de persoon die ze zijn. Wanneer we ons psychologisch kwetsbaar opstellen naar de wereld, wanneer we ons ego een toontje lager laten zingen en we van onszelf houden zoals we zijn, dan pas slagen we erin om echt de top te bereiken.

De top bereiken zonder afhankelijk te zijn van de buitenwereld

Wanneer we mensen waarde toekennen op basis van wat ze hebben of wat ze hebben bereikt, dan begaan we hiermee een grote fout. En we maken dezelfde fout als we onze eigen waarde baseren op deze eigenschappen. Als we onszelf niet accepteren zoals we zijn dan zal dit ons veel pijn bezorgen.

Vrouw die geblinddoekt balanceert op de leuning van een stoel

Externe factoren kunnen geen waarde toevoegen aan een persoon. We geven even een gek voorbeeld, een fruitmand is net zo veel waard als hij gevuld is met fruit dat onvolkomenheden heeft. Met andere woorden, we kunnen onze persoonlijke waarde niet baseren op een enkele actie of een enkel aspect.

Gelukkig is het vermogen om lief te hebben iets dat de mens van nature bezit. Het maakt niet uit of je een politicus, een straatveger, een computerprogrammeur of een model bent. We dragen allemaal een liefde voor het leven in ons hart.

Als je gelooft dat er echt slechte mensen op de wereld bestaan, dan heb je het mis. Er zijn mensen die ongelijk hebben, of ziek zijn, of niet hebben geleerd om op een andere manier te handelen. Als je er even over na zou denken, zou je je realiseren dat in elk van deze mensen een kind schuilt dat gewoon wil rennen, lachen en genieten van het leven.

En aangezien elk mens over dit ongelooflijke vermogen beschikt, zijn we allemaal evenveel waard. Noch ras, noch geslacht, noch intelligentie, noch geld maken enig verschil.

Visualiseer dat je je zelfingenomenheid verliest

We moeten onszelf visualiseren zonder al die dingen die ons zogenaamd waardevol zouden maken. Op die manier kunnen we onszelf bevrijden van de druk die ontstaat als we denken dat we bepaalde eigenschappen moeten hebben. Of dat we ons op een bepaalde manier moeten gedragen of bepaalde dingen moeten hebben. Ze zijn als kleding die verdwijnt wanneer je naakt bent.

Als ik bijvoorbeeld iemand ben die denkt dat een mooi lichaam mij meer waard zal maken, zou ik mezelf moeten voorstellen zonder mijn mooie lichaam. Ik moet mezelf visualiseren als een onaantrekkelijke, maar buitengewoon gelukkige persoon. Tenslotte is een goed uiterlijk niet nodig om van het leven te genieten.

We kunnen hetzelfde doen met andere uiterlijke kenmerken. Enkele voorbeelden zijn intelligentie of succes. Als we onszelf kunnen zien als gelukkige maar onintelligente of onsuccesvolle mensen, zullen we minder afhankelijk zijn van de ‘kleding’ waar we ons achter verbergen. We kunnen minder streng zijn voor onszelf en flexibeler omgaan met onze onvolmaaktheden. Deze onvolmaaktheden kunnen immers terug worden gevonden in elk lichaam en elke ziel.

Als je vrij bent, kun je de top bereiken. Je hebt jezelf geaccepteerd en jezelf bevrijd van valse behoeften en je afhankelijkheid van de wereld.

 

Meisje dat uitkijkt over de horizon

We zullen gelukkig zijn, ongeacht de dingen die we bezitten. We zullen vrede hebben met onszelf en onze omgeving omdat we niet de behoefte voelen om een ​​bepaald beeld te creëren dat anderen kunnen accepteren. Paradoxaal genoeg zullen anderen ons juist dan echt accepteren.

De sleutel tot gezondheid en geluk is dus om onszelf te ontdoen van onze zelfingenomenheid. We moeten tegen onszelf zeggen dat we waardevolle wezens zijn, maar dat dit niet betekent dat we zelfingenomen moeten zijn.

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar zo is het nu eenmaal. Vertel jezelf dat je geweldig bent, maar tegelijkertijd ook misbaar. Deze houding biedt ons een mentale pauze. We hebben niets te bewijzen; we houden gewoon van onszelf om wie we zijn. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.