Hoe zijn zelfconcept en seksualiteit gerelateerd?

Hoe zijn zelfconcept en seksualiteit gerelateerd?

Laatste update: 22 januari, 2019

De relatie tussen zelfconcept en seksualiteit is gebaseerd op het antwoord op bepaalde vragen. Dit zijn vragen als: “Hou je van je lichaam, beschouw je jezelf als aantrekkelijk?” Maar ook: “Vind je jezelf een goede minnaar en geniet je van je relaties?”

We kunnen bepalen of we een positief of negatief zelfconcept hebben, afhankelijk van de antwoorden die we geven op deze vragen. 

Daarom is het beeld dat we van onszelf hebben een beslissing die we nemen wanneer we relaties met anderen aangaan, inclusief seksuele relaties. Maar hoe verhouden zelfconcept en seksualiteit zich precies? Dit artikel zal dit grondiger onderzoeken.

Zelfconcept en seksualiteit

Zelfconcept en seksualiteit

We kunnen zelfconcept definiëren als de mening die we over onszelf hebben. Het omvat alle ideeën, hypothesen en overtuigingen die we koesteren over onszelf. Daarom kunnen we het samenvatten als de manier waarop we onze eigen identiteit waarnemen. Het heeft drie kenmerken:

  • Het is aangeboren: we zijn ontworpen om het te hebben vanaf onze geboorte. Daarbij ontwikkelen we het verder met ervaring, met het beeld dat we van onszelf op anderen projecteren en met de details die we met anderen delen.
  • Het is georganiseerd: we negeren stimuli die in tegenspraak zijn met ons eigen zelfconcept. Dit is waarom we de neiging hebben alleen dat waar te nemen wat zich eraan aanpast.
  • Het is dynamisch en verandert met nieuwe informatie die afkomstig is van onszelf of van externe bronnen.

Het belang van dit concept ligt in het vermogen om ons te laten handelen, vooruit te blijven gaan en onze dromen te volgen. Het speelt een grote rol in seksualiteit, wat het onderwerp is dat ons op dit moment interesseert. 

Wanneer we onszelf vol vertrouwen zien, projecteren we dat op anderen. Op dezelfde manier zullen we ons slechte beeld op anderen projecteren in het tegenovergestelde geval.

Dit seksuele concept begint zich te ontwikkelen met de eerste relaties die we tot stand brengen.

De waarde of opmerkingen die we krijgen van onze seksuele partner met betrekking tot ons eigen lichaam of fysieke aspecten zullen ons eigen zelfbeeld verbeteren of verslechteren. Zodra dit concept begint op te bouwen, zal het invloed hebben op toekomstige seksuele ontmoetingen.

De relatie tussen zelfconcept en seksualiteit begint wanneer we onze eerste relatie starten.

Relaties en zelfbeeld

Hoe beïnvloedt een laag zelfbeeld onze seksuele relaties?

Mensen met een negatief zelfbeeld hebben de neiging om moeite te hebben om zichzelf op een natuurlijke manier te presenteren. Dit geldt ook voor het presenteren aan hun partners. Dit veroorzaakt bepaalde vormen van angst en vermindert de behoefte aan intimiteit. Deze mensen denken meestal dat hun gebreken zichtbaar en voor iedereen duidelijk zijn.

Niet alleen is dit lage zelfconcept gerelateerd aan fysieke verschijning, maar ook aan psychologische of persoonlijkheidsaspecten.

Mensen die zichzelf als saai in bed beschouwen, denken bijvoorbeeld dat hun partner hetzelfde denkt en zullen het gevoel hebben dat ze worden geëvalueerd wanneer ze seksuele interactie hebben. Het komt vaak voor dat ze ook angst voelen vanwege de druk om te verbeteren.

In deze gevallen is het een vergissing om niet te valideren of wat we voelen waar is of niet. Het is een vergissing om te proberen perfect te zijn en te doen alsof alles in orde is

Die mensen die hun ware aard verbergen om het oordeel te vermijden, lijden vaak. Dit weerhoudt hen ervan om zichzelf te accepteren en oprechte relaties op te bouwen met belangrijke anderen.

De gevolgen zijn nog ernstiger wanneer dit lage zelfbeeld leidt tot het einde van die relatie. Er zijn echter aanwijzingen dat geen enkel koppel dit uiterste zou moeten bereiken zolang ze de problemen met elkaar openlijk bespreken en/of professionele psychologische hulp zoeken.

Ruzie in bed

Acceptatie is de sleutel tot het verbeteren van ons zelfconcept

Zelfconcept en seksualiteit gaan hand in hand. Daarom is het normaal om onszelf af te vragen wat we kunnen doen om ons zelfconcept te verbeteren en, als gevolg daarvan, meer van onze seksuele interacties te genieten.

De sleutel is om onze eigen lichamen en persoonlijkheid te accepteren. We moeten onze sterke en zwakke punten kennen omdat dit ons ook in staat zal stellen om van seks en andere levenservaringen te genieten.

Zelfconcept en seksualiteit zijn direct gerelateerd. Hoe meer we onszelf kennen en accepteren, hoe gemakkelijker het is om van seks te genieten.

Om onszelf te accepteren, moeten we ons eerst ervan bewust zijn dat er dingen over onszelf zijn die we niet kunnen veranderen, ongeacht hoe graag we dit zouden willen.

We kunnen onszelf niet in iemand anders veranderen. Er zijn delen van ons die we moeten accepteren zoals ze zijn. We moeten ook begrijpen dat elke persoon speciaal en uniek is.

Het accepteren van onze lengte en onze huidskleur, naast andere eigenschappen die ons kenmerken en die we niet kunnen veranderen, is fundamenteel.

Zodra we accepteren dat er bepaalde factoren zijn waar we geen controle over hebben of invloed op hebben, en wanneer we proberen de dingen te verbeteren die we kunnen veranderen, zijn we klaar om volledig te genieten van alle levenservaringen, inclusief seksualiteit. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.