Zeg me wat je denkt over anderen en ik vertel je wie je bent

Vaak projecteren we onze onzekerheden en angsten op anderen, wat leidt tot kritiek en vijandige opmerkingen.
Zeg me wat je denkt over anderen en ik vertel je wie je bent
Fátima Servián Franco

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Fátima Servián Franco.

Laatste update: 02 september, 2024

Wat je denkt over anderen kan veel zeggen over je eigen karakter en persoonlijkheid. Volgens het Journal of Personality and Social Psychology voelen mensen die anderen als eerlijk, prettig en stabiel beschouwen, zich meer tevreden in hun leven.

Aan de andere kant zijn degenen die een negatieve mening hebben over hun leeftijdsgenoten juist het meest asociaal, narcistisch en onaangenaam.

Met deze studie is ook bewezen dat mensen die hun partner positief beoordelen minder kans hebben op depressies en angststoornissen.

Integendeel, mensen die overdreven kritisch tegenover anderen zijn, zijn vatbaarder voor persoonlijkheidsstoornissen, vooral paranoïde of anti-sociale stoornissen.

Bij een paranoïde persoonlijkheidsstoornis is het belangrijkste patroon er een van wantrouwen en algemene verdenking van anderen, en het interpreteren van hun bedoelingen als kwaadaardig. Daarom zien ze neutrale of positieve boodschappen als beledigingen, pesterij, of vernederingen.

Bij twijfel over de intentie van een ander, zal een paranoïde persoon kiezen voor de meest ongunstige optie. Dat wil zeggen, de een ziet wat de ander heeft gedaan of gezegd als een aanval.

Vrouw houdt oren dicht

Afgezien van persoonlijkheidsstoornissen, zijn er altijd mensen die door het leven gaan terwijl ze alles en iedereen  bekritiseren . We kennen allemaal wel iemand die denkt dat de wereld vol slechte mensen zit.

Volgens deze studie, of het nu waar is of niet, dragen deze gedachten waarschijnlijk niet bij aan hun geluk. Het zou eerder natuurlijk voor ze zijn als ze ongrijpbaar en wantrouwend zijn.

“We zien dingen niet zoals ze zijn, we zien ze zoals wij zijn.”

-Immanuel Kant-

We zijn spiegels

Onze buitenkant werkt als een spiegel voor onze geest. Daarin zien we de weerspiegeling van onze eigen verschillende kwaliteiten of aspecten.

Als we iets waarnemen van iemand dat ons niet bevalt, en we voelen ons afgewezen, kan het zo zijn dat dat aspect ook in ons voorkomt. Bovendien kan deze afwijzing alleen maar een weerspiegeling zijn van de afwijzing die wij zelf voelen voor iets binnenin ons.

Het is ook mogelijk dat onze onbewuste kant, door middel van projectie, ons het idee geeft dat het defect alleen ‘buiten’ bestaat, in die andere persoon. Psychologische projectie is een verdedigingsmechanisme, waarbij een persoon gevoelens, gedachten of eigen impulsen aan anderen toeschrijft. Dingen die zijzelf ontkennen of onaanvaardbaar vinden.

Dit mechanisme wordt in gang gezet bij situaties van emotioneel conflict of wanneer we ons intern of extern bedreigd voelen. Om ons innerlijke ongemak te verlichten, richten we ons op de buitenkant: op alle kwaliteiten die we niet accepteren. We schrijven ze toe aan iets buiten onszelf.

Op deze manier slaagt ons verstand er blijkbaar in om deze bedreigende inhoud naar buiten te verplaatsen en te bestrijden in de echte wereld.

Psychologische projectie is een mechanisme van mentale verdediging waarbij de persoon zijn eigen deugden en gebreken aan anderen toekent.

Veel van wat je aan andere mensen stoort is gewoon projectie

De innerlijke wereld heeft de neiging om de buitenwereld te kleuren met zijn eigen kenmerken. Als je bijvoorbeeld erg blij bent, zul je de wereld waarschijnlijk bekijken met optimisme en vreugde. Je zult waarschijnlijk dingen zeggen als: ‘Vandaag is een geweldige dag’ of ‘Wat een mooie dag’.

Uiteraard is de dag niet volledig geweldig of mooi. In plaats daarvan zijn deze kwaliteiten subjectief en het zijn wij die ze naar buiten brengen. Het projectieproces is inherent aan het menselijk mentaal functioneren, waardoor we in staat zijn om te voelen en de wereld kunnen humaniseren.

Vrouw met bloemen als haar die weet dat wat je denkt over anderen bepaalt wie je bent

Heel vaak zijn de dingen die we lastig vinden aan anderen juist de dingen die we in onszelf nog niet hebben opgelost. Want als we dat wel hadden gedaan, zou het nooit een chronisch probleem zijn geworden.

In deze gevallen zal het accepteren van onze problemen door te mediteren ons helpen onszelf beter te leren kennen. Het zal ons leren meer dan één perspectief te overwegen voordat we naar conclusies grijpen.

“Hij die andere mensen kent, is scherp; hij die zichzelf kent is intelligent. Degene die anderen overwint is sterk; hij die zichzelf overwint, is machtig.”

-Lao Tzu-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.