Word geen slachtoffer van desinformatie
Tegenwoordig willen mensen gewoon iets om handen hebben en vermaakt worden. Dit heeft echter geleid tot een grote paradox. Als we terugblikken op het verleden, kunnen we namelijk zien dat er nooit een tijd is geweest waarin we zoveel afleiding hebben gehad als nu. Dit heeft zo zijn consequenties, zo kunnen we bijvoorbeeld een slachtoffer van desinformatie worden.
Tegenwoordig ontvangen we dagelijks meer informatie dan ooit te voren. Overal waar je kijkt word je blootgesteld aan informatie. Veel van deze informatie is echter nep of vervormd.
“Ik vertel een leugen in een wrede poging dat je mijn leugen keer op keer zult herhalen totdat het waar wordt.”
Desinformatie kan zeer ernstige gevolgen hebben, met name in de politiek. Vooral tijdens verkiezingscampagnes krijgen we veel desinformatie over belangrijke onderwerpen voorgeschoteld, waardoor veel mensen medelijden krijgen met hun omgeving of er onverschillig tegenover staan. Dit is een strategie.
Het kan daarom handig zijn om te weten wat je kunt doen om te voorkomen dat je een slachtoffer van desinformatie wordt.
Vijf manieren om te voorkomen dat je een slachtoffer van desinformatie wordt
1. Filter je gedachten
Train je bewustzijn om je te helpen bepalen welke informatie het wel waard is om te weten en welke niet. Wellicht houd je bijvoorbeeld van honkbal. Dit betekent echter niet dat je er ook veel over na hoeft te denken. Probeer een onderscheid te maken tussen wat je moet weten, en wat je wilt weten.
De dingen die je wel moet weten, zijn de dingen die rechtstreeks invloed op je hebben. Als je desinformatie wilt bestrijden, geef dan prioriteit aan die onderwerpen. Anders verspil je namelijk enorm veel tijd aan informatie die misschien wel interessant is, maar niet zo relevant.
2. Filter je bronnen
Dit is een van de meest effectieve manieren om te voorkomen dat je een slachtoffer van desinformatie wordt. Tegenwoordig is de persoon die iets zegt belangrijk dan wat er precies wordt gezegd. Iedereen kan namelijk leugens de wereld in brengen die uiteindelijk viraal gaan en door iedereen worden geloofd.
Kies je bronnen daarom zorgvuldig. Bronnen moeten verantwoordelijk zijn. Je hoeft niet alleen grote mediabronnen te volgen, hoewel ook deze je mogelijk verkeerd kunnen informeren.
Kies gewoon sites of mensen met een goede reputatie. Deze bronnen zijn niet onfeilbaar, maar ze zullen wel verantwoordelijker omgaan met wat er wordt gezegd. Dat is de beste manier om te voorkomen dat je wordt bedrogen.
3. Lees boeken om te voorkomen dat je een slachtoffer van desinformatie wordt
Meestal zijn boeken betrouwbaar. Een boek schrijven is moeilijker dan een gerucht verspreiden op sociale media. Het kost veel meer werk. Bovendien zit er een hele redactie achter die het boek heeft gepubliceerd.
Boeken zijn daarom uitstekende informatiebronnen, vooral als het gaat om controversiële onderwerpen. Auteurs met een professionele carrière of literaire erkenning kunnen de beste boeken schrijven. Naast informatie kunnen boeken je van nog iets zeer belangrijks voorzien: ze helpen je een mening te vormen.
4. Maak gebruik van je kritisch denkvermogen
Kritiek gaat niet echt over het benadrukken van de negatieve dingen aan iets of iemand. Kritiek gaat over het beoordelen van informatie en het ontwikkelen van je kritisch denkvermogen. De beste manier om dit te doen, is door een aantal criteria te hebben en niet alles wat je te horen krijgt zomaar te geloven.
Denk na over de motieven achter de informatie die je krijgt. Misschien probeert iemand indruk op je te maken of je kijk op de wereld te conditioneren. Zijn de argumenten geldig of eerder gebaseerd op zwak en geïsoleerd bewijs? Sceptisch zijn helpt je om kritisch te denken.
5. Cultiveer je bewustzijn
Sommige mensen hebben de neiging niets te willen weten. Ze willen zich het liefst van de domme houden, en datgene doen waarbij ze het minste hoeven na te denken.
Dit is echter vrij ongezond. Natuurlijk is het niet zo dat je je over alles zorgen moet maken of extreem zelfbewust moet zijn, maar het is wel belangrijk om de juiste balans te vinden. Ontwikkel je bewustzijn om je te concentreren op wat er echt toe doet en niet langer je tijd te verdoen met dingen die niet belangrijk zijn.
Word niet het slachtoffer van desinformatie. Hierdoor verlies je namelijk je vrijheid, evenals de kans om een heldere en vastberaden geest te behouden. Leer daarom om de informatie die je ontvangt te filteren. Zodoende kun je je bewustzijn stimuleren en betere beslissingen nemen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Arriagada, H. F. G. (2013). Desinformación en Internet y hegemonía en redes sociales. Gestión de las Personas y Tecnología, (16), 26-34.