Wonder, door R.J. Palacio

Dit is het verhaal van een dappere jongen die ons zijn kracht, moed en dapperheid laat zien. Een ontroerend verhaal dat onze kleintjes kracht geeft.
Wonder, door R.J. Palacio

Laatste update: 10 februari, 2024

Wonder is een eenvoudig, familiegeoriënteerd verhaal dat tot stand kwam in een tijd waarin lezers in de ban waren van fantasy en duistere verhalen. Het werd in 2012 gepubliceerd en kwam in veel landen op de lijst met bestsellers terecht.

De hoofdrolspeler van Wonder is August Pullman, een jongetje van tien met een ernstig mismaakt gezicht als gevolg van het syndroom van Treacher Collins. Ondanks zijn aandoening is August een normaal kind. Hij staat voor dezelfde uitdagingen als elk ander kind dat op het punt staat een tiener te worden. Maar August is geboren met een gezichtsafwijking, en dat maakt het er niet makkelijker op. Gelukkig heeft hij de steun van zijn familie en vrienden.

“… en het universum verlaat ons niet. Het zorgt voor zijn meest fragiele creaties op een onzichtbare manier. Bijvoorbeeld met ouders die je blind liefhebben… ”
-Justin-

August gaat niet veel naar buiten, en zijn leven speelt zich af in de gezellige beslotenheid van zijn huis in het gezelschap van zijn familie en hond, Daisy. En niet te vergeten, de ongelooflijke verhalen van Star Wars.

Alles zal echter veranderen wanneer hij voor de eerste keer naar school gaat. Al snel zal hij de belangrijkste les uit zijn leven leren. Een les die niet in het klaslokaal wordt onderwezen, één die je niet in een lesboek vindt.

Het is de les van groeien in het aangezicht van tegenspoed, jezelf accepteren zoals je bent. Moeilijke dagen glimlachend doorstaan en er vertrouwen in hebben dat je uiteindelijk altijd een helpende hand zult vinden. August gaat op een lange en gepassioneerde reis door het vijfde leerjaar om deze grote lessen te leren. Lessen waar we allemaal wel aan zouden kunnen worden herinnerd.

“Ik denk dat er een regel moet zijn dat iedereen in de wereld minstens één keer in zijn leven een staande ovatie moet krijgen. Omdat we allemaal de wereld verslaan.”
-August Pullman-

Scene uit de film Wonder

Wonder: bewustmaking van pesten en het syndroom van Treacher Collins

Wonder is het eerste boek dat Raquel Jaramillo Palacio ooit publiceerde en het werd direct een groot succes. Later werden er nog andere boeken gepubliceerd, niet als vervolg op Wonder, maar als aanvulling. In deze andere boeken vertellen de andere personages ons hetzelfde verhaal vanuit verschillende gezichtspunten.

Het boek wordt op scholen gebruikt om mensen bewust te maken van pesten en om kinderen te leren over het syndroom van Treacher Collins. Sommige ouders van kinderen met dit syndroom zeggen dat het boek de ziekte en de moeilijkheden die het met zich meebrengt, heel goed weergeeft.

Wonder gaat niet echt om de ziekte, maar om hoe zwaar het kan zijn om anders te zijn of niet als ‘normaal’ te worden beschouwd. August zal door sommige van zijn klasgenoten worden afgewezen, vooral door de populairste kinderen. Vooral Julian, die het hem ontzettend moeilijk zal maken.

“Soms is het onmogelijk om gewoon maar niet op te vallen, hoe hard je het ook probeert.”
-August Pullman-

Er bestaan verschillende online studiegidsen die leerlingen kunnen doorwerken om zich te verdiepen in de inhoud van Wonder en de aanvullende boeken. Deze gidsen kunnen hen helpen om de personages te begrijpen en om te leren zichzelf en anderen te accepteren. Het boek, evenals de onlangs uitgebrachte verfilming, is zeer aan te bevelen.

Bovendien is het gemakkelijk om je in te leven in veel van de personages. Sterker nog, dit is wat Wonder zo briljant maakt. Het verhaal wordt ons niet alleen verteld vanuit het perspectief van de hoofdpersoon, maar vanuit dat van meerdere personages die elk hun eigen perspectief hebben.

Scene uit de film Wonder: August speelt met vriendje in de klas

Wie je ook bent, hoe je ook in elkaar steekt, August zal je hart raken.

De auteur van Wonder

De auteur, R.J. Palacio, werd geïnspireerd door de titel van een lied van Natalie Merchant: Wonder. Het begon allemaal ​​met een incident dat bijna tien jaar geleden plaatsvond. Haar jongste zoon was drie jaar oud en raakte in paniek bij het zien van een meisje met het syndroom van Treacher Collins. De ongemakkelijke situatie liet de auteur niet los en inspireerde haar om haar eerste boek te schrijven.

Eerder had R.J. Palacio boekomslagen ontworpen voor honderden auteurs, en droomde er ondertussen van een eigen roman te schrijven. Ze was ervan overtuigd dat die dag nooit zou komen, totdat ze zich realiseerde dat ze maar een ding hoefde te doen: simpelweg beginnen met schrijven. En zo kwam het originele Wonder tot stand.

Andere boeken die als aanvulling op Wonder werden uitgebracht zijn:

  • The Julian Chapter
  • Pluto
  • Shingaling
  • 365 Days of Wonder. Toen Palacio besloot dit boek te schrijven, vroeg ze haar lezers om hulp. In twee weken tijd ontving ze meer dan duizend brieven van over de hele wereld.

Palacio is ervan overtuigd dat er meer goede mensen dan slechte mensen zijn in de wereld. Dit druist in tegen de neiging van veel mensen om zich te concentreren op het negatieve. Ze benadrukt het belang van waardering en dankbaarheid voor het leven. En vooral voor de nobele, vriendelijke, goedhartige mensen die in ons leven komen.

Wonder, de film

August Pullman in het klaslokaal

De film kwam uit in december 2017. Regisseur Stephen Chbosky, geadviseerd door de auteur Raquel Jaramillo, wilde met de film trouw blijven aan het boek en het idee van de auteur. Julia Roberts en Owen Wilson spelen de ouders van het hoofdpersonage, en Jacob Tremblay is te zien in de rol van August.

“Dit is wat ik denk: de enige reden dat ik niet gewoon ben, is omdat niemand anders me zo ziet. Als ze staren, laat ze dan staren. Je kunt niet opgaan in de menigte als je geboren bent om op te vallen. ”
-August Pullman-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.