Woede en werk zoeken: wat is het verband?

Geeft het proces van banen zoeken je een gefrustreerd en boos gevoel? Wanhoop niet! In het artikel van vandaag delen we enkele tips over hoe je gezond kunt blijven terwijl je naar werk zoekt.
Woede en werk zoeken: wat is het verband?
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Pedro González Núñez

Laatste update: 27 december, 2022

Hoewel de economie is verbeterd, blijft het vinden van een goede baan een grote uitdaging. Als gevolg daarvan zijn er veel wanhopige mensen die willen werken en geen baan kunnen vinden, vooral als ze al lang op zoek zijn. Dit kan leiden tot een reeks schadelijke reacties, die we vandaag zullen uitleggen door het te hebben over het verband tussen woede en het zoeken naar werk.

Momenteel zijn er niet genoeg banen voor degenen die werkloos zijn. Als gevolg daarvan zijn er meer kandidaten voor elke baan, wat betekent dat bedrijven kunnen hogere kwalificaties eisen voor een lager loon.

Dit draait uit op een negatieve cyclus voor de werklozen, die ofwel geen baan kunnen vinden omdat ze niet aan de eisen voldoen, ofwel de aanbiedingsvoorwaarden van de baan ondermaats en onstabiel zijn.

Uiteindelijk nemen wanhoop, negativiteit en woede de overhand, en geven mensen vaak op. Je moet echter niet toegeven aan deze negatieve emoties. Bedenk in plaats daarvan dat tijden van crisis vaak veranderen in nieuwe kansen, als je weet hoe je ermee om moet gaan. In dit verband kunnen enkele strategieën je helpen negativiteit en woede te vermijden tijdens het zoeken naar werk.

“Het is noodzakelijk om te werken, zo niet vanuit neiging, dan toch vanuit wanhoop. Alles welbeschouwd is werken minder saai dan jezelf vermaken.”

Charles Baudelaire

Hoe kan ik boosheid vermijden tijdens het werk zoeken?

Boze vrouw

Is je boosheid incidenteel of continu?

Je bent menselijk, dus het is normaal om soms boos te worden over je werksituatie. Vooral als je een bepaalde leeftijd hebt en jarenlange ervaring. Aan de andere kant ben je misschien uit de running omdat je te jong bent en te weinig ervaring hebt.

In dit soort situaties is boosheid een natuurlijke reactie. Het probleem ontstaat als je emoties veranderen in een houding die alle aspecten van je leven beïnvloedt. Dan is het belangrijk om actie te ondernemen en te proberen je zienswijze te veranderen.

Doe je dat niet, dan kan dat negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid, en dan kun je nog steeds geen baan vinden. Niemand wil immers tijd doorbrengen met iemand die een slechte instelling heeft.

Gooi de handdoek niet in de ring

Als je werkloos, boos en gefrustreerd bent, is het gemakkelijk voor je om het proces de schuld te geven. Misschien heb je zin om te schreeuwen tegen online zoekmachines of de personeelsmanager die je geïnterviewd heeft voor een baan die je niet kreeg.

Naarmate de afwijzingen zich opstapelen, wordt het steeds verleidelijker om de handdoek in de ring te gooien. We weten dat het niet gemakkelijk is, maar we weten ook dat het niet onmogelijk is. Ook blijkt uit de statistieken dat er banen zijn. Probeer dus door te gaan en probeer uit te zoeken of er iets is wat je anders kunt doen om jezelf aantrekkelijker te maken voor werkgevers.

Denk niet dat je leeftijd je ongeschikt maakt

Hoewel het waar is dat te jong of te oud zijn het zoeken naar werk moeilijker kan maken, is het, zoals we hierboven al zeiden, niet onmogelijk. Je moet een heel duidelijk beeld hebben van je sterke en zwakke punten, zodat je daar tijdens een gesprek beknopt over kunt spreken.

In plaats van je zorgen te maken over je leeftijd, bedenk dat je veel kwaliteiten hebt die je tot een goede kandidaat maken. Concentreer je daarop!

Vermijd sollicitatiegesprekken niet

We weten dat sollicitatiegesprekken intimiderend kunnen zijn, vooral als je het moet opnemen tegen een grote groep kandidaten. Het is normaal om je onzeker en nerveus te voelen, waardoor je je boos kunt maken over het feit dat je niet bent aangenomen, nog voordat je aan het proces begint.

Dit is een grote fout! Dat soort negatief denken helpt je helemaal niet. Het is het product van onzekerheid en gebrek aan zelfvertrouwen. Sluit niet te snel deuren, want misschien ben je wel de perfecte persoon voor de baan. Als je dat niet bent, bedenk dan dat je tenminste de gelegenheid hebt gehad om te netwerken met mensen die je in de toekomst misschien in overweging nemen.

Je kunt boosheid juist in je voordeel gebruiken. Volgens recente studies kan een slecht humeur je uitvoerende hersenfuncties versterken. Woede kan er dus voor zorgen dat je geest beter georganiseerd is en je ideeën bondiger uitvoert, iets waar recruiters veel waarde aan hechten.

Wachtende mensen

Concluderend zul je zien dat je meer opties hebt tijdens je banenjacht dan je denkt. Zelfs je boosheid kan een hulpmiddel worden dat je op weg helpt. Doe er je voordeel mee en geef niet op! Je zult uiteindelijk een goede baan vinden!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.