Wist je dat praten als een natuurlijk medicijn is?
Als we nooit hadden leren praten toen we klein waren, zouden onze hersenen zich niet ontwikkelen zoals ze dat doen. Praten speelt een cruciale rol in andere functies die ook uiterst belangrijk zijn voor de sociale en rationele dieren die we zijn.
Relaties versterken ons in tijden van crisis en overgang. Daarom is de eenvoudige daad van praten en het delen van onze problemen zo’n waardevol middel om de hulp te krijgen die we zo nodig hebben.
Steungroepen: praten om te helen
Steungroepen zijn samengesteld uit mensen die een probleem delen en verhalen en bronnen delen. Er is geen sprake van competitie. In plaats daarvan worden de groepen geïnspireerd door de principes van samenwerking, gelijkheid en wederzijdse ondersteuning.
Als de dingen moeilijk zijn, kunnen we uit onze relaties vaak de steun halen die we onszelf niet kunnen bieden. Professionele hulp krijgen geeft kracht. Sterker nog, sommige mensen zien al verbazingwekkende resultaten door alleen maar te praten, te luisteren en hun ervaringen te delen met mensen die soortgelijke situaties hebben doorgemaakt.
In steungroepen wordt vaak een specifiek soort dialoog aangemoedigd: praten over je problemen, mislukkingen, zorgen en gevoelens. De leden van de groep beginnen zich te realiseren dat wat ze voelen normaal is en dat ze niet de enigen zijn.
Je trauma onder woorden brengen is genezen
Sommige mensen wenden zich tot therapie als ze een trauma hebben doorgemaakt dat hen niet normaal laat leven. In deze gevallen is het gebruikelijk dat mensen het moeilijk vinden om te praten over de gebeurtenis die ze hebben onderdrukt in hun onderbewuste.
Een deel van het therapeutische werk met ‘getraumatiseerde mensen’ bestaat uit het uiten van de gebeurtenis met behulp van woorden, het vormen van een verhaal en het integreren van de ervaring in wie ze zijn. Kortom, het bestaat uit het geven van een nieuwe betekenis aan de traumatische gebeurtenis en het reconstrueren van je identiteit.
De voordelen van meer dan één taal spreken
Meer dan één taal spreken is niet alleen goed voor de omgang met anderen. Het is ook buitengewoon goed voor je geestelijke gezondheid. Dit zijn enkele voordelen van tweetalig of meertalig zijn:
- Verbetert je perceptie.
- Vertraagt de natuurlijke achteruitgang van belangrijke cognitieve vermogens zoals het geheugen.
- Het helpt je bepaalde woorden sneller te verwerken.
- Beschermt je tegen de ziekte van Alzheimer.
- Het helpt je rationelere beslissingen te nemen en problemen sneller op te lossen.
De dialoog vindt ook vanbinnen plaats
De mythe dat mensen die tegen zichzelf praten een beetje gek zijn bestaat nog altijd. We praten echter allemaal met onszelf; we moedigen onszelf aan en kleineren onszelf.
De waarheid is dat alles wat we tegen onszelf zeggen een directe weerslag heeft op hoe we handelen en hoe we ons voelen. Net zoals een groep haar leden kracht bij kan zetten door de woorden die ze tegen elkaar zeggen, heeft ook onze interne dialoog de kracht om ons gelukkiger en gezonder te maken.
In zijn boek The Art of Not Making Your Life Miserable vertelt psycholoog Rafael Santandreu hoe de interne dialoog voortkomt uit onze behoefte om de dingen die ons overkomen te evalueren. We moeten begrijpen welke controle we hebben over onze emoties. En we moeten de dingen die we onszelf vertellen in twijfel trekken. Zijn we echt altijd een ramp? Zijn we echt waardeloos?
“Het is niet wat er met je gebeurt, maar hoe je erop reageert dat ertoe doet.”
Net zoals sporten en lezen, heeft praten de kracht om ons gezonder en gelukkiger te maken. Heb je ooit gedacht hoeveel woorden kunnen doen?