Wil je spontaner zijn? Wij geven je drie tips!
Spontaniteit is het vermogen om natuurlijk en oprecht te zijn in je manier van denken en handelen. Het heeft niets te maken met het doen of zeggen van originele of vernuftige dingen, het is gewoon van toepassing op degenen die transparant zijn en zichzelf laten zien zoals ze zijn, zowel in hun gedrag als in hun woorden. Spontaan zijn is een indicator van emotioneel welzijn. Wil jij daarom graag iets spontaner zijn?
Een spontaan persoon probeert geen beeld van zichzelf hoog te houden. Hij probeert zich niet voordoen te doen als iemand die hij niet is. Bovendien heeft hij er ook geen moeite mee om zijn eigen fouten en zwakheden te erkennen. Spontaan zijn is natuurlijk zijn en een spontaan persoon hoeft zich niet te verbergen om een verbeterde versie van zichzelf te laten zien.
“Niets weerhoudt ons er meer van om natuurlijk te zijn dan de wens om natuurlijk over te komen.”
-François de La Rochefoucauld-
Spontaniteit is ook een grote deugd die zeer gunstig is voor menselijke relaties. Als er geen verborgen intenties zijn, geen indirecte boodschappen, is alles altijd eenvoudiger. Omdat spontane mensen in elke situatie zichzelf kunnen zijn. Bovendien creëren ze dankzij hun natuurlijkheid veilige ruimtes die ons helpen oprecht te zijn.
Spontaner zijn is makkelijk als je zelfrespect hebt en zeer zelfverzekerd bent. Als iemand daarentegen zeer onzeker is en een weerstand heeft om te accepteren, wordt spontaner zijn iets gecompliceerder, maar ook dan niet onmogelijk. Dus als je spontaner wilt worden om je natuurlijke zelf te kunnen laten zien, vrij van leugens, kijk dan eens naar de onderstaande tips en breng ze gelijk in praktijk!
Spontaner zijn met drie tips
1. Volg je intuïtie
Je zult niet spontaner zijn als je niet leert te luisteren naar en te vertrouwen op je intuïtie. Het is belangrijk om aandacht te schenken aan dat kleine stemmetje dat je op bepaalde momenten, zonder enige reden, naar iets of iemand leidt. Welke manier bestaat er nog meer om jezelf te leren kennen en in contact te komen met je eigen persoonlijkheid?
Je intuïtie is een combinatie van percepties, eerdere informatie en ervaringen. Het is het eerste dat in je opkomt, voordat je gedachten worden blootgesteld aan oordelen en meningen, vergezeld van angsten of valse overtuigingen.
Hoewel het zeker niet eenvoudig is om naar je intuïtie te luisteren, vooral omdat we het niet gewend zijn, moet je desondanks niet opgeven. Probeer jezelf een beetje meer te vertrouwen, draai er niet langer omheen en laat jezelf gaan. Wees echter wel voorzichtig met die beslissingen en acties die aanzienlijke risico’s met zich meebrengen. Soms is nadenken over wat er gaat gebeuren ook noodzakelijk.
2. Stap uit je comfortzone
Het verlaten van je comfortzone is een zeer positieve beslissing die nooit fout kan zijn en vrijwel altijd grote voordelen oplevert (hoewel je het op het eerste gezicht misschien niet op die manier zou waarnemen). Een daarvan is juist dat het je helpt om spontaner te zijn. Het belangrijkste is echter dat het je zelfvertrouwen vergroot, waardoor je meer in jezelf gaat geloven. Dit is hoe je natuurlijke kant naar voren kan komen.
Uit je comfortzone stappen betekent dingen doen die je normaal niet zou doen. Ga naar plaatsen die je niet kent, verander je routine op de een of andere manier, koppel jezelf eens een middag los van je telefoon… Stort jezelf gewoon in het onbekende om gewenning en gemak achter je te laten en jezelf op andere manieren te blijven ontdekken.
Bovendien zorgen avonturen buiten je comfortzone er bijna altijd voor dat je op een zeer waardevolle manier je angsten onder ogen komt. Je hoeft niet te gaan bungeejumpen of parachutespringen, maar besluit gewoon om iets te doen wat je uit angst nog nooit eerder hebt gedaan. Bijvoorbeeld je mening geven in je vriendengroep, in plaats van altijd maar te wachten tot alle anderen hun mening hebben gedeeld en bepalen wat er gedaan wordt. Probeer wat meer naar buiten te treden!
3. Spontaner zijn door je agenda vrij te maken
Een van de grootste beperkingen om spontaan te zijn, is om een strikt en strak schema te hebben. Wellicht heb je het gevoel dat je altijd iets te doen moet hebben, waardoor je je agenda zo erg volpropt dat je niet eens een uurtje meer voor jezelf hebt. En als dit per ongeluk wel zo is, ga je gelijk op zoek naar iets om die ‘fout’ mee ongedaan te maken.
De weg naar spontaniteit begint met het herorganiseren van ons schema. Het eerste dat je moet doen, is ervoor zorgen dat je altijd een paar uurtjes vrij bent. Zorg er vervolgens voor dat deze uurtjes ook vrij blijven. Probeer ook elke week op andere momenten tijd vrij te houden.
Een andere aanbeveling is om na te denken over het belang van de verplichtingen die je zogenaamd allemaal hebt. Is het mogelijk om een paar van deze verplichtingen los te laten? Kan een bepaalde taak bijvoorbeeld aan iemand anders worden overgedragen? Is het mogelijk om een dag helemaal vrij te laten? Dat kan in eerste instantie misschien enigszins ongemakkelijk voelen, maar als je spontaner wilt zijn, zal dit je helpen dit doel te bereiken.
Zoals je kunt zien, is spontaner zijn makkelijker als we in staat zijn onszelf te accepteren, naar onszelf te luisteren en voor onszelf zorgen. Naast deze tips, is het vooral belangrijk dat je leert om jezelf meer te waarderen en accepteren als persoon. Voor de rest houdt het in dat je jezelf beetje bij beetje polijst. Als je weet wat je waarde is, zul je zeker in staat zijn spontaner te handelen, zelfs als het niet expres is… Vergeet dit niet!