Wijsheid, eenzaamheid en darmmicrobiota zijn met elkaar verbonden
Je zou waarschijnlijk denken dat wijsheid, eenzaamheid en darmmicrobiota niets met elkaar te maken hebben. Maar een recent onderzoek op het gebied van neurowetenschappen heeft aangetoond dat ze eigenlijk nauw met elkaar verbonden zijn.
De Universiteit van San Diego in Californië (VS) voerde dit onderzoek uit. Dr. Tanya T. Nguyen leidde het onderzoek. Het werd gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Psychiatry.
Wat is de relatie tussen wijsheid, eenzaamheid en darmmicrobiota? Interessant genoeg stelden de onderzoekers voor dat zowel wijsheid als eenzaamheid gevoelens zijn die sterk beïnvloed lijken te worden door de diversiteit aan micro-organismen in de darmen. Dit bevestigt het idee dat de darmen de “tweede hersenen ” zijn.
“Hoe triest om te beseffen dat de natuur spreekt en de mens niet luistert.”
De studie naar wijsheid, eenzaamheid en darmmicrobiota
De onderzoekers voerden de studie uit met 184 deelnemers van beide geslachten. Ze waren allemaal in goede gezondheid. Ze varieerden tussen de 28 en 97 jaar oud.
De onderzoekers gaven alle deelnemers een vragenlijst om hun niveaus van eenzaamheid en wijsheid te beoordelen. In de vragenlijst werd ook gevraagd naar niveaus van compassie, sociale steun en betrokkenheid. Bovendien gaven de deelnemers allemaal monsters van hun uitwerpselen. Wetenschappers analyseerden deze monsters in een laboratorium.
De onderzoekers werkten op basis van een theorie die in eerdere onderzoeken was genoemd. Deze stelde dat de eigenschappen van wijsheid overeenkomen met bepaalde gebieden in de hersenen. In feite ontwikkelen degenen die wijzer zijn intensere gevoelens van geluk en welzijn. Tegelijkertijd hebben degenen die minder wijs zijn de neiging om zich minder prettig te voelen over hun leven.
Bovendien ervaren degenen met meer wijsheid minder gevoelens van eenzaamheid. Evenzo zijn mensen die eenzaam zijn vaak minder wijs.
De invloed van darmmicrobiota
Vroeger kenden we microbiota als “darmflora.” Het bestaat uit triljoenen microben die in het spijsverteringskanaal leven. Dit kunnen bacteriën, schimmels of virussen zijn.
Wetenschappers zijn er al lang van overtuigd dat er een darm-hersenas bestaat (Engelse link). Met andere woorden, dat er een essentiële link is tussen de twee organen. Zo beïnvloedt de darmfunctie de emotionele en cognitieve centra van de hersenen en vice versa.
Veranderingen in de darm-hersenas kunnen onder andere tekortkomingen veroorzaken in stressreacties, stemmingen en besluitvorming. Verder ontdekten wetenschappers dat de microbiota invloed heeft op psychische aandoeningen. Bijvoorbeeld depressie en angst.
Voordat ze het onderzoek van de Universiteit van Californië uitvoerden, hadden wetenschappers al bewijs gevonden dat suggereerde dat mensen met een actiever en gevarieerder sociaal leven ook een gevarieerdere microbiota hadden. De onderzoekers van de Universiteit van Californië volgden deze informatie op. Hun resultaten bleken zeer interessant te zijn.
De resultaten
Om de relatie tussen wijsheid, eenzaamheid en darmmicrobiota vast te stellen, vergeleken de onderzoekers de resultaten van de vragenlijst met de analyses van de uitwerpselen. Hoewel het misschien nogal bizar lijkt, konden ze zo vaststellen of er een verband was tussen de twee elementen.
De wetenschappers maten de microbiële diversiteit op twee manieren. De eerste was alfadiversiteit. Dit betrof de ecologische rijkdom van de microbensoorten in elk individu. De tweede was bèta-diversiteit. Dit betrof de diversiteit in de samenstelling van de microbengemeenschap.
De resultaten suggereerden dat:
- Mensen met lagere niveaus van eenzaamheid en hogere niveaus van wijsheid een ecologisch rijkere en meer diverse populatie van microben hadden.
- Mensen met een verminderde diversiteit aan microben ervoeren een slechtere geestelijke en lichamelijke gezondheid.
- Hoe diverser de microbiota, hoe kleiner de kans dat ziekteverwekkers binnendringen.
Conclusie
Wetenschappers weten niet waarom er een verband is tussen wijsheid, eenzaamheid en de darmmicrobiota. Ze weten zelfs niet zeker hoe psychologische en biologische factoren op elkaar inwerken. Misschien heeft een slechte geestelijke toestand invloed op de microbiota. Maar het kan ook andersom zijn. Toch hebben ze duidelijk bewijs gevonden voor de relatie tussen deze drie factoren.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
Castañeda Guillot, C. (2020). Microbiota intestinal y trastornos del comportamiento mental. Revista Cubana de Pediatría, 92(2).