Wie heeft het schrift uitgevonden? Oorsprong in verschillende culturen

De mens begon 4.000 jaar geleden te schrijven. Oude mensen profiteerden ervan als een instrument om commerciële uitwisselingen vast te leggen en te beheren. Laten we er meer over te weten komen.
Wie heeft het schrift uitgevonden? Oorsprong in verschillende culturen

Laatste update: 17 juni, 2024

Schrijven is voor ons een elementair en essentieel onderdeel van het dagelijks leven. Deze technologie heeft echter niet altijd bestaan. Het begon bij de oude volkeren van Mesopotamië, China en Egypte. Hoe is het ontstaan? In dit artikel vertellen we je wie het schrift heeft uitgevonden en hoe het zich heeft ontwikkeld.

In het bijzonder onderzoeken we het ontstaan van het spijkerschrift bij het Soemerische volk. We kijken ook naar wat er voorafging aan het schrift dat we nu kennen en hoe het zich ontwikkelde. Ga met ons mee op deze historische reis!

Waar en wanneer is het schrift uitgevonden?

In werkelijkheid weten we niet zeker wie het schrift heeft uitgevonden. Het wordt echter toegeschreven aan een kaste van schriftgeleerden uit Uruk, een Sumerische stad. De inwoners waren een volk dat zich vestigde aan de oevers van de rivier de Eufraat in het lager gelegen Mesopotamië.

De techniek die de Soemeriërs gebruikten heette spijkerschrift en werd uitgevoerd op rechthoekige kleitabletten. Het schrijfmateriaal was een kalmoes of riet met een driehoekige punt. Op de tabletten tekenden ze tekens met het doel ze te vereeuwigen.

Om stevige en duurzame platen te maken, bakten de schriftgeleerden de tabletten op hoge temperaturen. Op deze manier zorgden ze ervoor dat hun inscripties een blijvend materiaal werden dat de tand des tijds kon doorstaan.

Het doel van het schrift in Soemerië was het vastleggen van administratieve aspecten van de stad, waardoor het een essentieel middel werd om handelstransacties te documenteren. Deze tabletten bevatten inventarissen, verdragen, wetten, belastingen, hymnen en zelfs literatuur.

Wie vond het schrift uit in andere culturen?

Enkele merkwaardige feiten over schrijven

Hoewel Soemerië de bakermat is van de eerste geschriften, vonden ook andere volkeren hun eigen systeem uit. Dat was het geval in China, Egypte en Griekenland. In die zin worden deze oude volkeren beschouwd als de voorlopers van geschreven expressie.

Oorsprong van het Chinese schrift

We kunnen zeggen dat de uitvinding van het schrift in China werd gedaan door een groep waarzeggers van de Shang-dynastie, rond 1.200 of 1.300 voor Christus.

Aanvankelijk werden inscripties op botten gemaakt voor oraculaire doeleinden. Dit betekent dat ze door waarzeggers aan het hof werden gebruikt om voorspellingen te doen en adviezen van voorouders door te geven.

Een ander kenmerk van het Chinese schrift is het gebruik van technieken met penselen en bamboestroken. Met de vestiging van de Zhou-dynastie werd het gebruik van dit instrument uitgebreid naar andere materialen, zoals hout en zijde. Ze gebruikten ook in brons gegraveerde inscripties.

Oorsprong van het Egyptische schrift

De uitvinding van het schrift in de Egyptische cultuur is terug te voeren op hiërogliefen. Hiërogliefen verschenen rond 3100 voor Christus en bestonden uit iconografische of pictografische tekens die op stenen of zuilen werden gekerfd. Aangenomen wordt dat de Egyptenaren het schrift bedachten door de culturele invloed van Mesopotamië.

Na de verovering van Egypte door Alexander de Grote in 332 voor Christus waren Egyptische geschriften zichtbaar in tempels. Daarom wordt aangenomen dat ze alleen door priesters werden begrepen. Ze hadden ook een artistieke kant, want er werden inscripties gevonden op schilderijen, standbeelden en bas-reliëfs.

Na verloop van tijd perfectioneerden ze hun materialen en technieken en gingen ze van het schrijven op steen of monumenten over op het gebruik van inkt en papyrus.

Oorsprong van het Griekse schrift

Het ontstaan van het Griekse schrift is het systeem dat het dichtst bij de realisatie van het alfabetische principe en dus bij dat van ons ligt. Het komt allemaal voort uit het handelsknooppunt tussen Fenicië en Griekenland in de 7e eeuw voor Christus.

Op dat moment in de geschiedenis hadden de Grieken een permanente handelsenclave aan de Fenicische kust. Tijdens deze handelsuitwisselingen namen de Helleense handelaren de principes van het Fenicische schrift over en daarom wordt gezegd dat het Griekse schrift van Fenicische oorsprong is.

De evolutie ervan had een belangrijke invloed op de cultuur en de politiek: het bevorderde de ontwikkeling van de democratie. Dit komt omdat de wetten op schrift werden gesteld en door een groot deel van de burgers begrepen konden worden. Het was dus een systeem binnen het bereik van de meerderheid omdat het gemakkelijk te leren was.

Wat was er vóór de uitvinding van het schrift?

Tekening - boom en gezicht

Voordat er een schrift was of de weergave van zinnen en woorden door middel van afbeeldingen, hadden sommige volkeren een grafisch systeem van nummering. Dit werd gesymboliseerd door knopen aan touwtjes, stippen en streepjes, ingeschreven op aardewerk en gaten in lange botten. Deze codes werden gebruikt om afgeleverde of verzonden voorwerpen te onthouden en te onthouden.

Na verloop van tijd werden oude volkeren gedwongen om hun systemen te verfijnen op basis van hun behoeften. Zo ontstond bijvoorbeeld de handtekening. Dit was een manier om de persoon te identificeren die de goederen afleverde of verstuurde. Het materiaal waarmee ze dat deden waren unieke en onherhaalbare cilindervormige stempels.

De systemen die aan het schrift voorafgingen ontstonden dus als geheugensteuntjes. Ze probeerden de kwetsbaarheid van het menselijk geheugen te verhelpen. Hoe gingen we nu van archaïsche cijfers naar het schrift?

Het Rebus-principe

De overgang van het grafische cijfersysteem naar het schrift vond plaats via het Rebus-principe, zoals Jesús Mosterín stelt in zijn boek Theorie van het schrift.

Dit principe is gebaseerd op het gebruik van iconografische tekens die bepaalde woorden voorstellen om andere woorden te symboliseren die hetzelfde worden uitgesproken of klinken. Wat ooit een statisch beeld was, wordt dus klanken of fonemen.

Belang van het schrift

Gelijkenissen tussen filosofie en psychologie

Ons schrift is nog lang niet wat het vroeger was. Maar dit evolutionaire proces werd teweeggebracht door de ontwikkeling van het abstractievermogen. Zoals een artikel in de Internationale Encyclopedie van Sociale en Gedragswetenschappen (Engelse link),Deze vooruitgang vond plaats door de uitbreiding van de informatieverwerking.

Naarmate er andere behoeften ontstonden, moesten stadsmanagers dus steeds efficiëntere technologieën ontwikkelen. Na verloop van tijd werd deze innovatie overgebracht naar andere gebieden van het gewone leven. Zo maakte het schrift het ook mogelijk om de innerlijkheid van onze gedachten te communiceren.

Er vond dus een progressieve reis plaats van de representatie van echte en concrete goederen naar de externalisatie van woorden en ideeën. Vandaag de dag kunnen we ons geen leven voorstellen waarin het schrift niet bestaat, omdat het altijd en overal aanwezig is.

De erfenis van het schrift in de menselijke geschiedenis

Zoals we in dit artikel hebben gezien, is het ingewikkeld om precies aan te geven wie het schrift heeft uitgevonden, omdat we nog vele jaren verwijderd zijn van de oorsprong ervan. Wat we wel kunnen zeggen is dat het rond 4000 voor Christus ontstond in Soemerië. Van daaruit bedachten verschillende oude volkeren hun eigen systemen.

In het begin werden alleen afbeeldingen weergegeven; in de loop der jaren symboliseerden deze klanken, ideeën en concepten. De evolutie van het schrift is belangrijk voor de ontwikkeling van ons vermogen om informatie te abstraheren en te verwerken. Hoe meer de Ouden moesten vastleggen, hoe meer ze hun methode perfectioneerden.

Vandaag de dag kunnen we ons geen leven zonder schrift voorstellen; het is dankzij het schrift dat we boeken hebben, liedjes componeren en nog veel meer. Zelfs zonder deze technologie zou onze wereld er heel anders uitzien. Want hoe zou de mensheid vooruitgaan? We hebben veel te danken aan het ontstaan van het schrift.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.