Wie ben ik? Een moeilijke vraag om te beantwoorden
“Wie ben ik?” is de titel van een van de afleveringen van Sense 8, een serie geschreven door de gezusters Wachowski. Het is een moeilijke vraag om te beantwoorden. Sterker nog, misschien heb je hem jezelf wel eens gesteld en kwam je niet tot een duidelijk antwoord.
Het personage van Lito Rodríguez, een van de acht hoofdpersonen van Sense 8, maakt duidelijk dat “niemand beter is dan een ander.” We zijn allemaal gelijk en uniek. In deze aflevering vertelt hij over het belang van rollen en het gevaar van labels.
“Wie ben ik? Bedoel je waar ik vandaan kom? Wat ik zie? Wat ik op een dag zou kunnen worden? Wat ik doe? Wat ik heb gedaan? Wat ik droom? Bedoel je wat ik heb gezien? Wat ik vrees of wat ik droom? Bedoel je van wie ik hou? Bedoel je wie ik heb verloren? Wie ben ik?
Ik denk dat wie ik ben precies hetzelfde is als wie jij bent. Niet beter dan. Niet minder dan. Want er is niemand die precies hetzelfde is geweest of ooit zal zijn als jij of ik.”
-Lito Rodríguez, een personage uit de serie Sense 8-
Rollen en labels
Wie ben ik? Je antwoordt vaak met je naam, beroep, leeftijd, waar je woont, hoeveel kinderen je hebt, je burgerlijke staat, enz. In feite probeer je te antwoorden met wat je denkt dat jou karakteriseert. Bovendien is datgene waarvan je denkt dat het een nuttige manier is om jezelf te presenteren.
In werkelijkheid is je reactie datgene waarvan je denkt dat het sociaal aanvaardbaar zal zijn. Met andere woorden, wat andere mensen verwachten te horen. In feite ben je geneigd te geloven dat deze rollen je maken tot wie je bent. Maar is dat echt zo?
Mensen om je heen vertellen je waarschijnlijk al jaren hoe je bent. Ze hebben het zelfs zo vaak herhaald dat je het nu gelooft. Als gevolg daarvan heb je die rol aangenomen omdat je het gevoel hebt dat dat van je verwacht wordt.
Je kunt bijvoorbeeld geloven dat je een zwak of een koud persoon bent. Niet omdat je dat bent, maar omdat je het gevoel hebt dat dat van je verwacht wordt. Het is alsof anderen een ruimte voor je openen en je er gewoon “inschuift.”
Etiketten zijn echter schadelijk en gevaarlijk. Ze leiden ertoe dat je iemand beoordeelt zonder dat je hem kent. Je kunt iemand bijvoorbeeld beoordelen op zijn huidskleur, ras, religie of seksuele geaardheid zonder hem ooit echt te leren kennen.
“Om te onthouden wie je bent, moet je vergeten wie ze je verteld hebben te zijn.”
-Anoniem-
Wie ben ik?
Lito’s reflectie maakt duidelijk dat het beantwoorden van de vraag “wie ben ik?” tegelijkertijd eenvoudig en complex is. Het is complex omdat je op zoek bent naar een uniek antwoord dat niet eens lijkt te bestaan. Dit komt omdat je eigenlijk het resultaat bent van je ervaringen in het verleden, heden en de toekomst.
Aan de andere kant is het eenvoudig, omdat je een uniek mens bent dat dag na dag je eigen geschiedenis opbouwt. Je doet dit met elke beslissing die je neemt en elke interactie die je hebt met iedereen die je pad kruist.
Inderdaad, je bent zoveel meer dan die vooraf bepaalde rol die je niet eens voor jezelf hebt gekozen. Je bent veel meer van alles. In feite ben je een perfecte combinatie van zowel gekozen als niet-gekozen rollen.