Werken vanuit huis met kinderen thuis

Velen van ons hebben tegenwoordig geen andere keuze dan vanuit huis te werken. Maar hoe doe je dat met succes als je kinderen hebt om voor te zorgen?
Werken vanuit huis met kinderen thuis

Laatste update: 28 januari, 2021

Je zit midden in een zakelijke bijeenkomst en plotseling komt je kind tevoorschijn en vraag: “Papa, wil je me helpen mijn speeltje te vinden?” Je zegt dat hij moet wachten, maar hij roept “Nee, nu!” Deze situatie kan veel frustratie en ongemak veroorzaken. Er kunnen momenten zijn dat werken vanuit huis met kinderen in huis onmogelijk lijkt om mee om te gaan.

Er zijn echter manieren om deze problemen te voorkomen en potentiële frustraties intelligent te beheren. Het is normaal dat je je de eerste dagen gedesoriënteerd voelt. Je huis is namelijk plotseling veranderd in je werkplek en een schoolklas.

Daarom is het belangrijk om te weten hoe je met deze uitzonderlijke situatie om kunt gaan, zodat je je werkverantwoordelijkheden kunt vervullen, tijd hebt om je kinderen te helpen met hun huiswerk en tijd vindt om alle andere klusjes te doen, zoals koken, de was doen en schoonmaken.

Werken vanuit huis als je kinderen thuis hebt

Het is goed om schema’s in te stellen, maar wees flexibel

Hoewel werken vanuit huis en zorgen voor je kinderen moeilijk kan zijn, moet je een schema opstellen dat iedereen respecteert en volgt. Hoe laat begin ik met werken? Wanneer moeten we de kinderen wakker maken?

De antwoorden op deze en andere vragen zullen je de aanwijzingen geven die je nodig hebt om je dagen te organiseren en onderbrekingen tijdens je werkdag te voorkomen. We hebben het hier echter over kinderen, dus je moet wel flexibel zijn.

Aan de andere kant, hoewel je misschien duidelijk bent over je planning, is het normaal dat er zich onvoorziene gebeurtenissen voordoen. Als je kinderen bijvoorbeeld al een bepaalde leeftijd hebben, kun je met hen afspreken dat ze je bijvoorbeeld ieder uur 5 minuten op kunnen komen zoeken om vragen te stellen.

Praat over alles en zorg dat je kinderen bereid zijn zich aan het schema te houden. Maar zelfs dan is het nog steeds waarschijnlijk dat er onvoorziene onderbrekingen plaatsvinden. Tijdens deze momenten moet je bereid zijn om een positieve houding aan te nemen. In dit opzicht kan het beheersen van je ademhaling erg goed van pas komen.

Als je vanuit huis werkt en je hebt kinderen thuis, dan kun je geen normale dag van acht uur werken. Je moet de beschikbare tijd aanpassen om rond de schema’s van je kinderen te werken, om deze onderbrekingen te voorkomen.

Misschien moet je eerder wakker worden om een voorsprong te krijgen. Je moet dit zelf beslissen, rekening houdend met hoe actief je jongste kinderen overdag zijn.

Praten met je kinderen is essentieel als je moet werken vanuit huis

Dit is een ander onmisbaar punt. Thuiswerken als je kinderen thuis hebt is alleen mogelijk als je een akkoord bereikt. Het boek Practical Guide for Mental Health in Disaster Situations (link in het Engels) stelt dat kinderen begrijpen wanneer situaties moeilijk zijn. Dit betekent dat ze begrijpen wat er gebeurt en waarom het belangrijk is dat ze meewerken.

Je moet een open gesprek met ze hebben om uit te leggen wat er gebeurt. Je moet uitleggen waarom ze thuis moeten blijven. Ook moeten ze weten dat er momenten zijn waarop het nodig is dat ze rustige activiteiten moeten doen. Of activiteiten waar ze geen hulp bij nodig hebben.

Op deze manier zullen ze, hoewel ze je op bepaalde momenten toch even moeten roepen, weten dat je aan het werk bent en zullen ze er twee keer over nadenken voordat ze je lastig vallen.

Qualtiy time met je kinderen is belangrijk

Scheid de verschillende ruimtes wanneer je thuis werkt

Het scheiden van de ruimtes in je huis is een uitstekende optie. Elk deel van het huis moet aan een specifieke activiteit worden gewijd. Er mogen bijvoorbeeld geen onderbrekingen in je werkruimte zijn. Wijs ook een ander deel van je huis aan waar je kinderen kunnen studeren en hun huiswerk kunnen maken.

Je kunt hier een soort spel van maken, zodat je kinderen zich betrokken voelen. Op deze manier zijn ze op de hoogte van de verschillende ruimtes. Ruimtes waar mama en papa werken, waar hun ‘school’ is en waar de ‘speeltuin’ is. Als je deze richtlijnen volgt, is het veel gemakkelijker om met je kinderen in huis te werken.

Naast alles wat we hierboven hebben genoemd, mag je om thuiswerken tot een succes te maken niet vergeten dat het ook belangrijk voor je is om quality time met je kinderen door te brengen. Dit betekent dat je, nadat je klaar bent met werken, je met ze kunt gaan spelen, praten, samen een boek lezen… Het is belangrijk dat je dit doet zodat ze voelen dat je om hen geeft.

Begin een dagboek als je moet werken vanuit huis met kinderen thuis

De krant La Vanguardia deelde het dagboek (link in het Spaans) dat een achtjarige jongen begon toen de COVID-19 lockdown begon. Het stelde hem in staat om zijn gevoelens en ervaringen te uiten en deze te beschrijven.

Dit is ongetwijfeld een zeer positieve activiteit die je met je kinderen kunt proberen. Werk jij vanuit huis en zorg je tegelijkertijd voor je kinderen? Hoe heb je dit tot nu toe klaargespeeld? Wellicht ook interessant voor jou

Hoe beïnvloedt het niet naar school gaan onze kinderen?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Hoe beïnvloedt het niet naar school gaan onze kinderen?

De effecten van het niet naar school gaan op onze kinderen tijdens de pandemie gaan verder dan alleen verveling of gebrek aan socialisatie.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.