Wellness: integrale gezondheid en balans tussen lichaam en geest

Wellness: integrale gezondheid en balans tussen lichaam en geest

Laatste update: 09 april, 2019

Wellness is een concept dat onlosmakelijk verbonden is met welzijn. Het doel van ervan is om je kwaliteit van leven te verbeteren en om fysieke of psychische aandoeningen te voorkomen door verschillende aspecten te verzorgen, te behandelen en te stimuleren. Deze omvatten onder andere je voeding, lichaam, emoties, relaties en omgeving. Het is een concept van alomvattende gezondheid dat steeds populairder wordt en de moeite waard is om te leren kennen.

Je hebt vast wel eens een wellnesscentrum in je stad gezien. Meestal zijn het prachtige locaties waar ze een spa, fitnessruimte en verfijnde ontspanningsruimtes bieden. Er bestaat dan ook geen twijfel over dat veel hotelketens deze term gebruiken voor financiële doeleinden en om hun klantenkring te verruimen. Het is echter de moeite waard om te vermelden dat het essentiële doel waarvoor de aanpak werd bedacht soms enigszins wordt vergeten. Temeer omdat deze meer dan 50 jaar geleden werd opgericht.

“Zonder welzijn is het leven geen leven. Het is gewoon een staat van lusteloosheid en lijden. ”

-Francois Rabelais-

Wellness is geen nieuw concept

Wellness is helemaal niets iets nieuws. Deze integrale benadering van welzijn ontstond enkele jaren na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het sociale en economische model verbeterde langzaam, en daarmee vonden andere soorten behoeften ingang. Behoeften zoals persoonlijke groei, vrijheid en de mogelijkheid om te kiezen, om onszelf psychisch en emotioneel te ontwikkelen.

Het was een fascinerend en beslissend moment. Een moment waarop de psychologie zich ervan bewust werd dat haar wetenschappelijke model zich moest openstellen voor andere mogelijkheden. Zo besloten veel professionals bijvoorbeeld om niet langer te focussen op de behandeling van psychische aandoeningen simpelweg door mensen te voorzien van mechanismen, middelen en strategieën om te leren gelukkig te zijn. Nee, het doel was nu om mensen te laten investeren in hun welzijn, in hun eigen zelfrealisatie.

Pionier op dit gebied en maker van de wellness-beweging was Halbert L. Dun, een arts en biostaticus. In de jaren vijftig verwierf Dun steeds meer populariteit door zijn conferenties en zijn boeken. Zijn boodschap was duidelijk en ontzettend inspirerend: “Mensen moeten leven in een wereld die zich meer bewust is, waarbij zij optimaal gebruikmaken van hun potentieel.”

Blokken met daarop het woord wellness

De 7 sleutels om wellness te begrijpen

Eerder gaven we al aan hoe hotelketens of gezondheidscentra weekendjes weg bieden die verband houden met wellness. Deze centra laten ons soms echter een verkeerd beeld zien van waar deze beweging oorspronkelijk naar streefde. Wellness is niet iets wat je tijdens een uitje of tijdens een vakantie echt eens moet uitproberen. Het is een levensstijl die je zou moeten integreren in je dagelijks leven.

Het is dan ook te verwachten dat steeds meer therapeuten zich zullen specialiseren in deze strategie die ernaar streeft het potentieel te optimaliseren. We moeten echter weten dat het geen gemakkelijke taak is. Het is een extreem actief proces dat wilskracht, doorzettingsvermogen, volledig bewustzijn en besluitvorming vereist.

Een ander aspect dat de moeite waard is om over na te denken is dat wellness ook geïntegreerd is in wat bekend staat als ‘complementaire geneeskunde’. We spreken nadrukkelijk van ‘complementaire geneeskunde’ omdat deze strategie geen ‘alternatief’ is voor de gewone geneeskunde. Het probeert de gewone geneeskunde dan ook zeker niet te vervangen.

Het doel van wellness is om het ontstaan van bepaalde ziekten en aandoeningen te voorkomen nog voordat de tekenen ervan zich ook maar enigszins voordoen. Het doet dit door ons er bijvoorbeeld aan te herinneren hoe belangrijk het is om goed en gezond te eten, te sporten of voor de eigen emotionele wereld te zorgen.

Vrouw mediteert op een berg

We staan ​​daarom voor een nieuw concept van ‘geestelijk en lichamelijk’ welzijn dat het individu leert gezondere en gelukkiger leefomstandigheden te creëren. Zo zal het individu in staat zijn om zijn maximale potentieel te bereiken en een sterkere gezondheid te verwerven.

Laten we eens kijken naar de dimensies waaruit wellness bestaat.

1. Lichamelijk welzijn

Hoe zou jij lichamelijk welzijn definiëren? Het eerste dat in je opkomt is zonder twijfel ‘de afwezigheid van ziekte’. Maar voor wellness moet je verder gaan dan dat. Gezond zijn is tenslotte niet alleen beperkt tot ziektevrij zijn, het gaat ook om ‘je goed voelen’.

  • Denk bijvoorbeeld aan mensen die lijden aan artritis, artrose of lupus. Zoals we weten zijn dit chronische ziekten. Waar wellness in deze gevallen dan ook naar zou streven is om hun kwaliteit van leven zo veel mogelijk te verbeteren.
  • Om dagelijks te kunnen investeren in ons fysieke welzijn, moeten we ongezonde gewoonten zoals roken afleren, medische controles ondergaan en stress verminderen. Daarnaast moeten we weten welk dieet het geschiktst is voor ons en ontdekken welk type lichaamsbeweging voor ons het meest voordelig zou zijn.

2. Emotioneel welzijn

Als het aankomt op emotioneel welzijn, zal een therapeut die gespecialiseerd is in wellness ons de juiste strategieën en technieken geven om onze eigen emoties te herkennen. Hij zal ons helpen ze te beheren en dus veel meer en beter te investeren in ons eigen welzijn.

3. Intellectueel welbevinden

Het vermogen om je open te stellen voor nieuwe ideeën, concepten, perspectieven en ervaringen is de sleutel tot zelfrealisatie en geluk. Actief, nieuwsgierig en vooral ontvankelijk zijn voor alles om je heen is een fantastische manier om je kwaliteit van leven te verbeteren.

Schilderij van een surrealistische scene

4. Sociaal welzijn

Laten we je nu eens een vraag stellen. Bieden de mensen in je sociale omgeving je echt wat je nodig hebt? Soms raak je zo gewend aan een bepaalde sociale dynamiek dat je niet meer merkt hoe het je beïnvloedt. Je beseft niet hoeveel stress het veroorzaakt en hoe deze invloed bijdraagt aan jouw ontevredenheid.

Je bewust zijn en selectief worden bij het kiezen van de mensen die jou omringen, is een ander essentieel, bepalend mechanisme van wellness.

5. Welzijn op milieugebied

Dit aspect is niet zo bekend. Of het wordt in ieder geval vaak over het hoofd gezien. Welzijn op milieugebied verwijst naar je vermogen om je eigen verantwoordelijkheid voor de balans van de natuur te herkennen. Hiermee bedoelen we niet dat je vervuiling in alle opzichten moet vermijden of dat je in de wildernis moet gaan wonen.

Nee, we hebben het over milieubewustzijn. Het idee is dat kleine dagelijkse gebaren die door ieder van ons worden uitgevoerd, tot echte resultaten leiden.

Wellness leert ons ook hoe belangrijk het is om altijd te kiezen voor voeding die biologisch geteeld is. Het leert ons hoe we ons huis en onze stad duurzamer kunnen maken, hoe we voor de planeet moeten zorgen, hoe we kunnen recyclen, hoe we de impact van kunststoffen kunnen verminderen, enz.

6. Welzijn op werkgebied

Ben je blij met en op je werk? Ben je tevreden over de activiteit die zo een groot deel van je dag in beslag neemt? Want een groot deel van je tijd en leven in beslag nemen dat doet het, dat weet je. Sterker nog, het zijn vaak onze werkverantwoordelijkheden die ons de meeste stress en angst opleveren. Daarom is het zo belangrijk om na te denken over dit aspect.

Wellness probeert ook dit gebied te verbeteren. Het wil dat je je verdiept in je vaardigheden, essentiële doelen en verlangens om een ​​authentieke harmonie te creëren tussen je persoonlijke en werkgerelateerde sferen.

7. Geestelijk welzijn

Ook spirituele ontwikkeling is binnen deze benadering is een belangrijke stap. Het komt voort uit de behoefte om die innerlijke vrede te ontwikkelen waar je leven in overeenstemming is met je waarden. Je moet altijd een levensdoel hebben dat je stimuleert om elke dag weer op te staan, om kracht, hoop en optimisme te verzamelen.

Iconen die wellness symboliseren

Tot slot, met deze reeks praktijken integreren we een hele concrete filosofie in ons leven. Het is dezelfde filosofie die Halbert L. Dun uitdroeg in zijn tijd. Een filosofie die bovenal de nadruk legt op de persoonlijke verantwoordelijkheid van de persoon. Wij zijn een geheel, samengesteld uit emoties, een geest, een lichaam, onze relaties en de omgeving waarin we leven. Al deze aspecten vormen een eenheid. Een eenheid die elke wetenschap op een bredere en meer inclusieve manier zou moeten begrijpen. De wetenschap…en ook wijzelf.

Laten we daarom wat beter voor onszelf zorgen en laten we hier tijd en wilskracht in investeren. Zorg goed voor al deze gebieden die je soms verwaarloost of over het hoofd ziet, zonder het zelfs maar te beseffen…


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.