Wees net als bamboe: geduldig, sterk en buigzaam

Wat betekent het om net als bamboe te zijn? Het betekent aan je innerlijke wezen werken, investeren in veerkracht en niet bang zijn om nu en dan 'door te buigen'. Uiteindelijk keer je sterker dan ooit naar je vroegere zelf terug.
Wees net als bamboe: geduldig, sterk en buigzaam
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Net als bamboe zijn betekent dichterbij de oude wijsheid van de natuur zelf komen. Het houdt in dat je begrijpt dat zorg dragen voor je ziel tijd en geduld vereist. Bovendien moet je ook weten dat het niet uitmaakt hoe hard de wind waait of hoe ruw de storm is. Je hebt namelijk al geleerd om buigzaam en vooral veerkrachtig te zijn.

Bamboe is één van de prachtigste planten die er bestaan. Het is gewoon een mystieke plant. Er zijn ongeveer 1.500 verschillende soorten bamboe. Sommige soorten kunnen tot 40 meter hoog worden. Er bestaat zelfs een soort bamboe waarvan de bloemen slechts om de 120 jaar bloeien.

Deze verbazingwekkende plant maakt veel zuurstof vrij in de atmosfeer. Het neemt ook meer koolstofdioxide op dan andere planten.

De weerstand van deze plant heeft ervoor gezorgd dat vele filosofische, spirituele en psychologische praktijken ernaar verwijzen als inspiratiebron. Sommige beweren dat er zich binnenin bamboeplanten een geheime code bevindt. Het zou een unieke formule zijn waarmee de natuur bamboe begiftigd heeft. Het maakt de plant tegelijkertijd mooi en stevig.

In China bijvoorbeeld is bamboe een onderdeel van de Vier Nobele Waarheden. De volgende planten zijn voor hen de meest symbolische: de pruimbloesem, de orchidee, de bamboeplant en de chrysant. Elk van die planten vertegenwoordigt een seizoen. Bamboe is de sterke, zoete en mooie zomer.

Bamboe is krachtig. Wanneer hij de hemel raakt, dan maakt het niet uit of er iets vervelends gebeurt of dat iemand hem afsnijdt. Hij zal gewoon opnieuw groeien.

De sleutel tot gelukkig zijn

Wees net als bamboe: de sleutel tot gelukkig zijn

De natuur is vaak onze beste inspiratie. De Egyptenaren bouwden een groot deel van hun kosmologie door de sterren en hun bewegingen en veranderingen te observeren. Misschien is het tijd om de natuur vanuit een ander perspectief te bekijken en op die manier in staat te zijn echt geluk te vinden.

Net als bamboe zijn heeft alles te maken met het nabootsen van deze plant. Dan zullen we immers twee fundamentele dingen ontwikkelen die ons zullen helpen om elke moeilijkheid te overwinnen: weerstand en buigzaamheid.

Tijd en geduld

We moeten toegeven dat de maatschappij allergisch voor geduld lijkt te zijn. We zijn immers gewend geraakt aan onmiddellijke resultaten en directe meldingen op onze telefoon.

Bovendien hebben we ook de gewoonte ontwikkeld om aan een arts antibiotica voor een gewone verkoudheid te vragen. We willen ons zo vlug mogelijk weer goed voelen. We willen snelle oplossingen. Vergeet echter niet dat het lichaam soms gewoon tijd nodig heeft om te genezen.

Net als bamboe zijn betekent ook in geduld investeren. Het betekent dat je jezelf eraan herinnert dat bamboe zeven jaren nodig heeft om te groeien. In die tijd werkt de plant aan zijn ‘innerlijke wezen’.

Hij versterkt zijn wortelen, neemt voedingsstoffen op en bereidt zich voor. Zodra hij uit de aarde komt en hij licht ziet, kan niets hem in de weg zitten. Bamboe is niet te stoppen. Het is een schitterende plant en hij kan per dag tot 1 meter groeien.

Tijd en geduld

Iedereen heeft het recht om de top te bereiken

Mensen zeggen vaak dat we onszelf beperkingen opleggen. Het is duidelijk dat het in vele gevallen niet mogelijk is om bepaalde doelen te bereiken. Onze maatschappij bezit barrières en filters die onze dromen beperken en begrenzen.

Net als bamboe zijn betekent echter dat we onthouden dat we het recht hebben om de top te bereiken. Om ons heen kunnen zich vijanden bevinden of zijn er gebeurtenissen die ons beroepsmatig succes belemmeren. Desondanks moeten we ook onthouden dat er vele geweldige kansen op ons wachten.

In moeilijke tijden buigzaam en standvastig zijn

In moeilijke tijden buigzaam en standvastig zijn

Bamboe kan samen met vele andere planten van zijn soort groeien of in zijn eentje. Hij kan zich in verschillende streken van de wereld thuis voelen. Bovendien kunnen ze dichte wouden vormen. Bamboe houdt echter nooit op stevig en buigzaam te zijn.

  • Hij kan grote aardbevingen doorstaan. Het maakt eigenlijk ook niet uit of men zijn stammen afsnijdt. Bamboe vernieuwt zich, geneest en groeit opnieuw. Hij is dan zelfs sterker en nog minder te stoppen dan voordien.
  • Bamboe brengt zeven jaar door terwijl het onder de grond groeit en zijn wortelen uitstrekt. Dit is wat de plant zo sterk en robuust maakt.

Net als bamboe zijn betekent dat je in het leven een veerkrachtige houding hebt. Het betekent dat je moet aanvaarden dat tegenslag je soms kan laten doorbuigen. Als je sterk bent, zal je echter terugkeren naar je vroeger zelf. Je zal gelukkiger en mooier zijn dan voorheen.  Wellicht ook interessant voor jou

De varen en de bamboe: een fabel over veerkracht
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
De varen en de bamboe: een fabel over veerkracht

De fabel van de varen en de bamboe vertelt ons over een man die een inzinking kreeg. Hij was meubelmaker en hij deed het heel goed.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.