We moeten praten: de drie woorden die elke partner vreest

We moeten praten: de drie woorden die elke partner vreest

Laatste update: 12 juli, 2018

Het voelt bijna alsof de wereld vergaat wanneer je partner zegt ‘we moeten praten’. Je hart stopt voor een seconde met kloppen en je haalt je meteen het ergste in je hoofd. Wat heb je gezegd dat er voor gezorgd heeft dat je nu in de problemen zit? Ben je zijn verjaardag of een jubileum vergeten? Maar het is vaak zoveel simpeler dan dat. Vaak wil je partner in dit geval simpelweg met je communiceren.

Praten zou een vast onderdeel van de dagelijkse routine van elk koppel moeten zijn. Vanaf het begin is communicatie in een relatie noodzakelijk om de andere persoon op elk vlak te leren kennen. Niemand kan de gedachten van een ander lezen en daarom, als je niet communiceert, kan je partner niet weten wat je denkt of voelt.

Soms zijn mensen bang om te praten over bepaalde onderwerpen, vooral in het begin van de relatie. Maar het is belangrijk dat je weet dat, als je wilt dat de relatie echt intiem en langdurig wordt, je jezelf moet zijn, in alle opzichten. En om dit te bewerkstelligen is het essentieel om elkaar goed genoeg te vertrouwen om over alle onderwerpen te kunnen praten.

Het is moeilijk voor je om over bepaalde onderwerpen te praten omdat je je schaamt of bang bent voor wat de andere persoon zal denken. Vind een manier om jezelf te op een comfortabele wijze te uiten, maar vermijdt het vooral niet. Discussiëren over alle soorten onderwerpen is erg belangrijk en in dit artikel ga ik het hebben over een aantal van de grote onderwerpen en ik zal je enkele tips geven die de communicatie met je partner kunnen verbeteren.

Zeg me wat je denkt, liefje. Ik wil je leren kennen in alle opzichten, ik wil je stem proeven.

We moeten praten over seks

We moeten praten over seks. Elke partner heeft zijn eigen bagage uit voorgaande relaties. Of misschien niet, maar het is goed om te weten. Je hoeft niet elk seksueel detail met je partner te delen, maar het is goed om van elkaar te weten wat jullie fijn vinden en waar jullie van houden binnen deze context.

Ik wil je lichaam kennen voordat ik het aanraak, want geen enkel lichaam is hetzelfde.

Het is cruciaal dat je de ander over je angsten vertelt. Dat je het hebt over veilige seks. Dat je begrijpt dat seks een breed begrip is en niet alleen geslachtsgemeenschap inhoudt. Je moet het vertrouwen hebben om je vrij te voelen en om te durven vragen of er iets is wat je moet veranderen.

Wat betreft seks kan het aantal gesprekken hierover tussen partners nooit te veel zijn. Seks is een onderdeel van jullie leven samen en elke dag kan er iets veranderen. Praten over seks kan uiterst nuttig zijn, zelfs als je al jaren bij elkaar bent. Met leeftijd en zwangerschap verandert het lichaam, zo ook de zorgen en daarom is het ook goed om jullie seksleven te blijven ontwikkelen.

Praten over lichaamsveranderingen, zorgen, verlangens, fantasieën en angsten met betrekking tot seks zal altijd het vertrouwen in een relatie vergroten. Onthoud dat, zolang er wederzijdse toestemming is, er niets slechts aan is om te praten over seks, maar om ervan te kunnen genieten moet je er eerst over praten en leren wat jullie voorkeuren zijn.

Praten Partner

We moeten praten over emoties

We moeten het hebben over emoties want emoties zijn de lijm die de relatie bij elkaar houdt. In onze relatie zijn we als twee mensen met één hartslag.

Als je partner het je niet expliciet vertelt, dan weet je niet altijd of hij gekwetst is geraakt door commentaar of een actie van jou. Je kunt ook niet weten of de ander een slechte dag op zijn werk heeft gehad als hij het je niet vertelt. Elk persoon moet zichzelf kennen en zijn eigen emoties herkennen om zo te kunnen communiceren met iemand anders. Het is essentieel om emotionele intelligentie te hebben om in staat te zijn te communiceren met emoties.

Begrijp dat je partner niet hetzelfde is als jij en respecteer dat. Respecteer zijn stiltes en de momenten waarop hij alleen wil zijn. Soms kan communicatie niet gelijk plaatsvinden, omdat de emoties overweldigend zijn en de ander wellicht tijd nodig heeft om te verteren wat er is gebeurd. Dit kan alleen worden begrepen door middel van communicatie en empathie, hetgeen kan worden verdiend met tijd en vertrouwen in de relatie.

Iedereen heeft slechte dagen, maar het is beter om erover te praten voordat je iemand kwetst met je houding erover.

We moeten over ons praten

Wanneer twee mensen elkaar genoeg vertrouwen om te zeggen wat ze denken en te respecteren wat ze zeggen, dan is het bijna de perfecte relatie.

Praten Partner

In het kort: we moeten het hebben over ons, over onze gedeelde dromen en doelen, evenals over onze verschillen. Maar hoe kun je over dit alles praten? Hoe kun je het balletje opgooien om het over deze onderwerpen te hebben in een relatie? Hieronder geven we je een paar richtlijnen om de communicatie in je relatie te verbeteren:

  • Praat en discussieer met respect en affectie over verschillende dingen met je partner. Dit houdt ook in dat je kalm naar de ander luistert, zelfs wanneer je denkt dat hij het bij het verkeerde eind heeft.
  • Schreeuw niet. Je zult je gelijk niet halen alleen maar omdat je luider praat. Als je niet tevreden bent met wat de ander zegt, luister dan en kom daarna met een argument, maar zonder je kalmte te verliezen.
  • Communiceer zonder het gebruik van labels die de ander in diskrediet brengen. Niets zou moeten worden gecensureerd, behalve beledigingen. Om te kunnen praten over bepaalde onderwerpen met vertrouwen, moet je kritiek opzijzetten en toegeven dat je misschien fout zat zonder je over te geven aan de verleiding om de ander te beledigen.
  • Haal geen andere dingen naar boven die je dwars zitten, maar die je op dat moment niet wilde bespreken. Wanneer iets je dwars zit, is het beter om het gelijk te zeggen, hoe klein het probleem ook is. Deze kleine irritaties voor je houden om je ammunitie tijdens grotere ruzies te geven is als het verzamelen van dynamiet om toe te voegen aan een exploderende bom. Je zult de ander niet alleen kwetsen, maar ook de band die jullie samen hebben beschadigen.
  • Respecteer zijn stiltes. Als je partner tegen je zegt dat dit niet het goede moment is om over een bepaald onderwerp te praten, respecteer dat dan. Soms moeten emoties eerst worden verwerkt voordat ze geuit kunnen worden, zodat niemand per ongeluk gekwetst raakt.
  • Als het jou aangaat, is het belangrijk. Deel alles waar je je druk om maakt en dat jou en je partner aangaat zodat je een sterke en langdurige relatie opbouwt.

Goede communicatie is een van de basispijlers van een succesvolle relatie. Door met elkaar te praten en elkaar te begrijpen zul je ervoor zorgen dat de relatie standhoudt. Dus stop met gelijk te gaan beven als je de woorden ‘we moeten praten’ hoort en begin te communiceren zonder angst.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.