Wat zit er achter een ongemotiveerd kind?
Is jouw kind ongemotiveerd? Als je een kind hebt dat zijn huiswerk of karweitjes niet wil doen, of dat apathisch reageert op je eisen, begrijp je misschien niet de hele situatie. Het is misschien gemakkelijker om je toevlucht te nemen tot het geven van een standje vanwege zijn of haar gedrag. Maar voordat je dat doet, moet je wel ergens rekening mee houden.
Achter het gebrek aan motivatie kan het kind iets verbergen. Dit kan een emotionele leegte zijn, negatieve emoties of andere onderliggende problemen. Je zult moeten ontdekken wat de oorzaak is.
Laten we het toegeven. Veel ongemotiveerde kinderen en tieners worden volwassenen die ook niet gemotiveerd zijn. Wat gebeurt er als een kind al vroeg in zijn leven gewend raakt aan constante frustratie?
Bovendien, wat als iedereen in zijn omgeving alleen met kritiek en bedreigingen op hen reageert? De persoon zal eindigen met een chronisch gevoel van falen. Hun zelfrespect zal van jongs af aan worden ondermijnd en het zal bijna onmogelijk zijn om later te verbeteren.
Een gebrek aan motivatie of interesse is eigenlijk slechts een masker, een houding tegenover de wereld die een dieper probleem verbergt. Het is een weerspiegeling van een interne toestand en het is noodzakelijk om de oorzaken zo snel mogelijk te onderscheiden. Waarom?
Het is omdat er niets gevaarlijker en verwoestender is dan ontmoediging. Dat gebrek aan motivatie kan ervoor zorgen dat het kind in een spiraal van gebrek aan interesse in het leven zelf terechtkomt. Die constante frustratie en het resulterende gedrag lokken meestal negatieve reacties uit bij anderen, in plaats van begrip.
“Als ik het me goed herinner, hield de kindertijd in dat ik alles wilde wat buiten mijn bereik lag.”
-Audur Ava Olafsdottir-
Een ongemotiveerd kind: wat kan deze houding verklaren?
Je bent het er waarschijnlijk mee eens dat de meeste mensen het leuk vinden om een nieuwsgierig kind te zien. Het is fascinerend om te zien hoe kinderen zich verhouden tot hun omgeving, die vragen stellen en graag spelen, en die voortdurend bewegen, aanraken en experimenteren.
De kindertijd zit vol beweging en energie. Het gaat om het verlangen om jezelf en je positie te begrijpen in een realiteit waar je voortdurend acceptatie en genegenheid voelt.
Misschien ben je daarom zo verbaasd als je een ongemotiveerd kind ziet. Het kind ligt misschien gewoon op de bank of in bed. Ze kunnen er niet alleen voor kiezen om stil te zijn in plaats van actief, maar ze weigeren wellicht ook uitdagend om alle taken uit te voeren die je van hen zou kunnen vragen.
Als je deze situatie vaak tegenkomt, moet je het volgende begrijpen. Zoals Adele Gottfried uitlegde in een artikel gepubliceerd in de Journal of Educational Psychology (Engelse link), wordt motivatie gedreven door emotie.
Als een kind, adolescent of volwassene ontmoedigd is, ligt er waarschijnlijk een complexe emotionele realiteit aan de basis van de situatie. Dat gezegd hebbende, als je je reactie beperkt tot het straffen van het kind voor zijn houding, maak je het daarmee alleen maar erger.
Wat zit er achter een ongemotiveerd kind?
Er kunnen oneindig veel mogelijkheden schuilgaan achter het gebrek aan motivatie van een kind. Met dat in gedachten, moet je je bewust zijn van dit belangrijke feit. Kinderen hebben niet altijd het vermogen om precies uit te leggen wat er met hen gebeurt. Daarom moet je een hechte band met het kind hebben om het gemakkelijker te maken zich voor je open te stellen.
Laten we nu eens kijken naar enkele details over wat ervoor kan zorgen dat een kind de motivatie verliest:
- Frustratie door leerproblemen. Vergeet niet dat er een groot aantal kinderen in de klas kan zijn met speciale onderwijsbehoeften die niet zijn opgemerkt. Een onvermogen om op te letten, dyslexie of zelfs intellectueel voorlopen op de klas kunnen allemaal leiden tot een gebrek aan motivatie bij kinderen.
- Pesten is ook een veelvoorkomend probleem. Sommige gezinnen zijn zich misschien niet bewust van het dagelijkse trauma dat hun kinderen op school moeten doormaken. Sluit deze mogelijkheid niet uit.
- Constante frustratie is een ander veelvoorkomend verschijnsel. Sommige kinderen en adolescenten gaan in korte tijd van denken “ik kan het niet” naar “ik wil het niet doen.” Door ze vroeg te leren omgaan met frustratie, angst en gevoelens van mislukking, zullen ze in dit opzicht volwassen worden.
- Vergeet een ander potentieel probleem niet. Veel kinderen voelen zich gestrest. En meer nog, ze eisen de aandacht van hun ouders op. Hoe kunt je je kind helpen om positieve emoties te cultiveren, zodat hij of zij weer gemotiveerd kan worden? Aanbieden om speeltijd en andere momenten te delen met het gezin waar het kind zich verzorgd, gehoord en erkend voelt, zal bijdragen.
Hoe kun je het gebrek aan motivatie van jouw kind of tiener behandelen?
Een ongemotiveerd kind heeft niet meer berispingen of kritiek nodig. Integendeel, ze hebben je aandacht nodig. Probeer jezelf even in de schoenen van je kind te verplaatsen. Onthoud hoe het voelt als je overweldigd wordt door ontmoediging en apathie. Het is geen prettige gewaarwording, toch?
Natuurlijk is het waar dat, als volwassenen, ervaring ons herinnert aan wat we kunnen doen om onze situatie te veranderen. Kinderen hebben echter noch het vermogen noch de ervaring om te weten hoe ze moeten reageren.
Enkele strategieën om uit te proberen
- Wees empathisch. Zorg voor een hechte band met je kinderen, waar ze zich welkom voelen in plaats van veroordeeld. De ideale situatie is dat je kind zich comfortabel genoeg voelt om je te kunnen vertellen over zijn emoties, wat hij voelt en wat er met hem gebeurt.
- Positieve toespraak. Het gebruik van emotioneel positieve communicatie zal ook jouw band met je kind gemakkelijker maken. Probeer je ook te concentreren op het aanmoedigen van gevoelens die je kind zullen motiveren. Je kunt ze herinneren aan het goede in zichzelf, hun potentieel en hun mogelijkheden. Creëer een emotionele haven zodat je kind zich op zijn gemak zal voelen om met jou te communiceren. Zo help je hen ook om een frisse kijk op hun problemen te vinden.
- Herstarten. Soms moet je helemaal opnieuw beginnen om de verloren motivatie terug te krijgen. Je kunt iets eenvoudigs doen als de dagelijkse routine veranderen en je kind wat aanmoediging, nieuwe uitdagingen en suggesties geven. Dit kan je kind helpen frustratie of negativiteit opzij te zetten terwijl hij nieuwe interesses ontdekt. Iets ontdekken wat ze leuk vinden (zoals sporten, muziek of een hobby) kan een trigger zijn voor hernieuwde motivatie. Je kunt ook nieuwe activiteiten vinden om je te helpen contact te maken met je kind.
Kortom, een ongemotiveerd kind heeft geen kritiek nodig; hij of zij heeft aandacht nodig. Stel niet uit tot morgen om tekenen te onderzoeken, zoals een doffe blik, vreemd gedrag, een woord dat niet op zijn plaats is, of “Dat kan ik niet.” Motivatie is wat het leven zinvol maakt. Sta daarom niet toe dat je kind die kracht in zijn of haar leven verliest.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Gottfried, A. E. (1990). Academic Intrinsic Motivation in Young Elementary School Children. Journal of Educational Psychology, 82(3), 525–538. https://doi.org/10.1037/0022-0663.82.3.525
- Isenman, L. (2018). Emotion and Motivation. In Understanding Intuition (pp. 111–132). Elsevier. https://doi.org/10.1016/b978-0-12-814108-3.00005-1