Wat zijn sociale waarden?

Samenlevingen worden niet alleen bepaald door hun instellingen, de sociaaleconomische systemen die hen besturen of hun overheidsbeleid. Ze bestaan ook uit de sociale waarden die hen leiden.
Wat zijn sociale waarden?

Laatste update: 16 april, 2022

Als mensen leven we niet alleen in de samenleving, we zijn die samenleving. Inderdaad, ieder van ons is een sociaal wezen dat handelt, leeft en sterft in een sociale structuur die bepaalt wat we zijn. Deze stof geeft richting aan de manier waarop individuen en groepen handelen, leven en zich verhouden. Het is onder meer gebaseerd op bepaalde maatschappelijke of sociale waarden.

Een waarde, op persoonlijk niveau, kan worden begrepen als een reeks overtuigingen en houdingen die je tot uitdrukking brengt, gebaseerd op bepaalde principes die als positief en belangrijk worden beschouwd, die zin en richting aan je leven geven (Spaanse link). In feite is een waarde iets dat echte betekenis aan je leven geeft. Maar wat zijn waarden op maatschappelijk niveau? Welke functies hebben ze?

Maatschappelijke waarden

Blauwe houten figuren
Sociale waarden geven zin aan je leven.

Je waarden zijn kwaliteiten die je acties leiden en volledige betekenis aan je leven geven als je in harmonie met hen leeft. Dienovereenkomstig vervullen waarden in de samenleving dezelfde functies als op persoonlijk niveau. Ze geven richting aan het gedrag van individuen en groepen binnen de sociale structuur.

Sociale waarden zijn kwaliteiten, attitudes en normen die individuen en groepen gebruiken om hun acties te sturen. Deze waarden vormen de basis voor het vestigen van sociale orde binnen groepen. Via hen bepaalt een samenleving wat acceptabel is of niet, wat wel of niet moet, en wat wenselijk is of niet.

Sociale waarden dragen een reeks impliciete en expliciete opvattingen met zich mee over het verlangen en de actie van een subject binnen het sociale weefsel van de samenleving. Zo zetten ze de toon voor sociaal gedrag, afhankelijk van de context en de situatie. Dit soort waarden moedigen burgers aan om hun handelen af te stemmen op het karakter van de samenleving.

Met de introductie van deze waarden proberen samenlevingen de harmonie in de mentale wereld van het individu te bevorderen en te behouden. Door als gidsen te fungeren, laten ze mensen weten hoe ze in bepaalde situaties moeten handelen en met anderen moeten omgaan. Dankzij hen kunnen de interacties tussen burgers worden versterkt en een goede coëxistentie (Spaanse link) gegarandeerd.

De sociale functie van waarden

Met betrekking tot sociale kennis maken waarden de constructie van de sociale wereld mogelijk. Dit vergemakkelijkt de relatie tussen individuen en de realiteit. Via hen configureert elke persoon zijn opvattingen over de sociale wereld waarin hij leeft. Bovendien verspreidt het systeem de huidige regels van de samenleving.

We extraheren informatie door interactie met onze omgeving. Deze informatie vereist een organisatie en classificatie. Deze moet zodanig zijn dat deze kan worden gestructureerd in een begrip van de sociale omgeving. Om dit te doen, worden sociale waarden onder meer gebruikt. Deze verschijnen als organisatieprincipes die de sociale wereld vormgeven.

Sociale waarden vergemakkelijken niet alleen de constructie en organisatie van de sociale wereld, maar maken ook de sociale identificatie van onderwerpen mogelijk. Elke persoon ontwikkelt een band met die groepen die hun eigen persoonlijke waardesystemen delen. In feite is het dit proces van vasthouden aan een groep dat de sociale identiteit van de persoon erin smeedt.

Als elke groep en persoon zijn eigen waardesysteem heeft, kunnen we evenveel sociale waarden vinden als er groepen zijn. Daarom kunnen we zeggen dat waarden niet alleen worden gereduceerd tot de samenleving in het algemeen. Ze zijn ook specifiek voor de groepen of collectieven die erin zijn gevormd.

In elke groep of samenleving worden deze waarden via het onderwijs van generatie op generatie doorgegeven. Hiermee wordt getracht de orde te legitimeren die deze waarden binnen de groep hebben vastgesteld.

Soorten sociale waarden

Groep mensen die elkaars armen vasthouden
Respect, eerlijkheid, liefde, vrijheid en rechtvaardigheid zijn voorbeelden van sociale waarden.

Sociale waarden kunnen variëren van de ene groep tot de andere, en van de ene samenleving tot de andere. Er zijn echter enkele die kunnen worden uitgebreid tot elke samenleving. Laten we ze eens bekijken.

  • Respect. Het stelt een persoon in staat om de kwaliteiten van anderen en hun rechten te herkennen, accepteren en waarderen.
  • Eerlijkheid. Een sociale waarde met als kenmerken zoals de waarheid vertellen, fatsoenlijk, bescheiden, respectvol en eerlijk zijn.
  • Gerechtigheid. Eerlijk zijn en elk individu geven wat hem of haar toekomt.
  • Tolerantie. Respect voor de overtuigingen en gebruiken van andere mensen wanneer deze anders zijn dan de onze.
  • Goedheid. De neiging om goed te doen. Het impliceert ook een aanzienlijke mate van mededogen (Engelse link), van zijn en lijden met de ander en zoeken naar manieren om hun pijn te verlichten.
  • Vrijheid. Bevoegdheid om te handelen volgens de eigen criteria, binnen de grenzen van de samenleving.
  • Dol zijn op. De waarde die een persoon motiveert om voor anderen te zorgen, ze te respecteren en zich in te zetten voor het welzijn van anderen zonder er iets voor terug te verwachten. Het betekent buiten onszelf treden om de ander te ontmoeten en van ze te houden zoals ze zijn.
  • Tolerantie. De ideeën, meningen en houdingen van anderen accepteren en respecteren, zelfs als we het er niet mee eens zijn.
  • Opleiding. Een van de belangrijkste waarden. Dat komt omdat daarbinnen andere waarden kunnen worden aangeleerd. In feite omvat onderwijs de juiste vorming van mensen, zowel intellectueel, emotioneel als moreel.

Tot slot

Ten slotte moeten we benadrukken dat sociale waarden kunnen veranderen en niet statisch zijn. Integendeel, ze zijn dynamisch, net als de samenleving zelf.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Berger, P. L., Luckmann, T., & Zuleta, S. (1968). La construcción social de la realidad. Amorrortu.
  • Cordero, Z. R. V. (2004). Desarrollo moral, valores y ética; una investigación dentro del aula. Revista Educación28(2), 91-104.
  • Hernández, C. (1986). Los valores sociales, un instrumento para el conocimiento social del niño Su reflejo en la comunicación publicitaria. Infancia y Aprendizaje9(35-36), 109-122.
  • Tsirogianni S., Sammut G., Park E. (2014) Social Values and Good Living. In: Michalos A.C. (eds) Encyclopedia of Quality of Life and Well-Being Research. Springer, Dordrecht. https://doi.org/10.1007/978-94-007-0753-5_3666

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.