Wat zijn de voordelen van freelance werken?

Freelancer zijn betekent dat je je professionele activiteiten zelfstandig uitvoert. Feitelijk lever je diensten aan derden in ruil voor een financiële vergoeding. Dit artikel gaat in op de positieve kanten van het freelance werken.
Wat zijn de voordelen van freelance werken?
Laura Rodríguez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Rodríguez.

Laatste update: 19 januari, 2024

Voordat we ons richten op de voordelen van freelance werken, leggen we eerst de term uit. Een freelancer werkt voor verschillende organisaties in plaats van altijd voor één bedrijf. Daarom krijgen ze hun verdiensten van meerdere klanten, stellen ze hun eigen doelen en beheren ze hun eigen schema’s.

Uit een onderzoek van Forbes magazine blijkt dat er in de Verenigde Staten meer dan 53 miljoen mensen freelance werken. In Europa zijn dat er negen miljoen, waarbij Duitsland, Italië en Spanje de meeste freelancers hebben. Volgens Forbes is dus een groot deel van de bevolking freelancer.

Wat zijn de voordelen van freelance werken zijn? Hier zijn er een paar.

“Freelancer zijn betekent dat je zelfstandig bent, voor jezelf werkt en dat je hoofdactiviteit bestaat uit het leveren van diensten aan derden.”

Vrouw aan het werk

Werken als freelancer betekent dat je je eigen baas bent

Je bent je eigen baas en je neemt de carrièrebeslissingen die jij het meest geschikt vindt. Je kiest zelf met wie je werkt en hoe je je werk doet. Bovendien word je niet gedwongen om je neer te leggen bij werkomstandigheden die je niet bevallen.

Aan de andere kant heeft iemand in loondienst geen andere keuze dan elke dag met dezelfde collega’s te werken onder toezicht van zijn baas, of hij dat nu leuk vindt of niet.

Je eigen tijd beheren

Heb je een hekel aan routine? Een van de voordelen van freelancer zijn is tijdmanagement. Met andere woorden, je kunt werken waar en hoe je maar wilt en de uren kiezen die jou het beste uitkomen.

Daarnaast betekent freelance werken dat je zelf kiest wanneer je je vakantiedagen en vrije dagen opneemt. Je hoeft geen verlof aan te vragen bij je bedrijf. Sterker nog, als je een weekendje weg wilt, op vakantie wilt of een vergadering wilt bijwonen, hoef je dat alleen maar met jezelf te regelen.

Je inkomsten zijn afhankelijk van jou

Je inkomsten zijn niet afhankelijk van het aantal uren dat je voor een bedrijf werkt of van hun winst. In feite hangen ze alleen van jou af, van hoeveel je wilt verdienen en hoeveel je wilt werken. Een werknemer in loondienst is echter verplicht om op bepaalde werkdagen te werken, die meestal niet flexibel zijn. Bovendien ligt hun beloning meestal vast.

Kortom, jij bepaalt hoeveel werk je uitvoert en factureert. Bovendien ontvang je al het geld. Het wordt niet gedeeld met een bedrijf zoals soms gebeurt bij een normaal dienstverband. Je krijgt volledig betaald voor wat je doet.

Man aan het werk aan zijn bureau

Freelance werken en professionele groei

Dit is een van de voordelen van freelancer zijn. Omdat je eigen baas bent, bepaal je zelf hoe, wanneer, waar en met wie je werkt. Je kunt nee zeggen tegen werk dat je niet wilt en je kunt kiezen met welke tools je wilt werken.

Je moet echter niet vergeten dat je net zo goed verantwoordelijk bent voor je successen als voor je mislukkingen. Toch zul je van je fouten leren wat goed is, zowel voor je bedrijf als voor jezelf. Bovendien voel je je waarschijnlijk persoonlijk meer verantwoordelijk voor wat je produceert dan wanneer je voor iemand anders werkt.

Concluderend, op basis van de voordelen die we hier hebben opgesomd, lijkt freelancen een natuurlijke oplossing, vooral in deze tijd waarin het zo ingewikkeld is om een succesvolle balans tussen werk en privé te vinden.

Kies een baan waar je van houdt en je hoeft nooit van je leven een dag te werken.”

Confucius

We moeten dit artikel echter niet afsluiten zonder erop te wijzen dat er ook enkele nadelen kunnen kleven aan freelancen. Je hebt bijvoorbeeld minder arbeidsbescherming. Bovendien kan het zijn dat je alleen goed verdient als je voor een bedrijf werkt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.