Wat zijn de symptomen van eetbuistoornis?

Wat zijn de symptomen van eetbuistoornis?

Laatste update: 06 oktober, 2016

Wanneer niemand haar kan zien, gaat ze stilletjes naar haar beste vriend: de voorraadkast. Chocolade, koekjes, chips… alles kan. Ze eet zenuwachtig, snel en gierig. Ze gaat nooit overgeven wanneer ze klaar is. Ze voelt zich alleen super verdrietig en schuldig dat ze zo heeft lopen schransen.

Ze is onzeker en heeft het nodig om dun te zijn om zichzelf mooi te kunnen voelen. Ze is keer op keer op dieet gegaan, heeft zichzelf uitgehongerd. Haar lichaam is een gevangenis en haar ergste vijand is zij zelf.

Wanneer ze thuiskomt, trekt ze haar hakken uit, kijkt ze in de spiegel en voelt ze een diepe bedroefdheid die alleen kan worden getroost door niet te eten of juist door te veel te eten. Ze is in een eindeloze spiraal terechtgekomen en weet niet hoe ze hieruit kan ontsnappen. Het is haar grootste geheim.

Het verhaal dat we zojuist verteld hebben, zou kunnen gaan over iemand die last heeft van een eetbuistoornis, ook wel ‘binge eating disorder’ genoemd. Met de dag krijgen steeds meer mensen last van deze stoornis, maar het is moeilijk te diagnosticeren.

Doorgaans hebben vrouwen er vaker last van dan mannen. Daarnaast zijn vooral mensen met overgewicht die zichzelf vaak aan erg strenge diëten dwingen te houden er het meest gevoelig voor. Een eetbuistoornis komt veel vaker voor dan anorexia of boulimia.

Tekenen van een eetbuistoornis

  • Iemand die last heeft van een eetbuistoornis propt snel een grote hoeveelheid eten naar binnen (vreetbui). Hij eet, ondanks dat hij eigenlijk geen honger heeft, tot hij propvol zit of zich beroerd voelt. Dit gedrag wordt veroorzaakt door het gevoel van angst dat deze persoon ervaart voorafgaand aan de vreetbui.
  • Hij eet altijd stiekem, vanuit angst of schaamte. ’s Nachts, wanneer er niemand thuis is, na een zeer stressvol moment etc.
  • De vreetbuien vinden voornamelijk plaats wanneer deze persoon onder veel druk staat of zichzelf psychologisch zwak voelt.
  • Na of tijdens de vreetbui krijgt hij last van een heftig schuldgevoel en/of schaamte.
  • In tegenstelling tot andere eetstoornissen, zoals anorexia of boulimia, gebruikt deze persoon na afloop geen manieren om zichzelf te zuiveren, zoals bijvoorbeeld overgeven, lichaamsbeweging, vasten etc.
  • Vaak zijn vooral mensen die last hebben van stress, angst of depressie er gevoelig voor. Deze gevoelens gaan vaak gepaard met een grote ontevredenheid over hun lichaam en hun gewicht, weinig zelfvertrouwen of andere emotionele problemen.
  • Iemand die last heeft van een eetbuistoornis heeft doorgaans abnormale eetgewoontes en zijn gewicht gaat vaak op en neer.
  • Hij heeft voortdurend het gevoel dat hij zich aan zeer strenge diëten moet houden om af te kunnen vallen. Hoe strenger het dieet, hoe meer chaos en hoe heftiger de stoornis.
  • Als iemand dit gedrag langer dan zes maanden, minstens twee keer per week vertoont, zou hij last kunnen hebben van een eetbuistoornis.

Hoe kan je iemand helpen die last heeft van een eetbuistoornis?

Als je vermoedt dat een vriend of familielid last heeft of zelfs jijzelf last hebt van deze stoornis, dan kun je het beste zo snel mogelijk een psycholoog of psychiater raadplegen.

Hij/zij zou kunnen helpen door middel van individuele therapiesessies of groepssessies. Tijdens deze sessies wordt gekeken naar de juiste voeding en wordt er gebruik gemaakt van psychologische interventie. Alleen een deskundige kan daarnaast bepalen of een patiënt medicijnen nodig heeft om zijn impulsen in bedwang te houden.

Deze therapieën kunnen dus helpen om normale en gezonde eetgewoontes aan te leren, waardoor ze kunnen helpen om een stoornis tegen te gaan die zowel mentaal als lichamelijk zeer ongewenste gevolgen kan hebben.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.