Wat vertelt de lach van een baby ons?

Wat vertelt de lach van een baby ons?
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Sara Clemente

Laatste update: 27 december, 2022

De meeste gebaren of geluiden die een pasgeboren baby maakt, zijn over het algemeen schattig. Maar er is er één die vooral opvalt: de lach van een baby. Als we zo’n klein wezentje zien glimlachen of giechelen hebben, ontwaakt het onze diepste gevoelens en emoties. Het is ook zeer besmettelijk!

Wat probeert een baby ons nou precies te vertellen als ze lachen? Vreemd genoeg proberen ze, afhankelijk van hun leeftijd en de situatie waarin ze zich bevinden, heel andere dingen over te brengen.

Het is iets vergelijkbaars met wanneer ze huilen. Omdat ze nog geen woorden kunnen gebruiken, gebruiken ze het als een manier om hun intenties en behoeften te communiceren.

Soms huilen ze omdat ze honger hebben. Andere keren vanwege winderigheid of buikkrampjes. Of misschien omdat ze een schone luier nodig hebben of omdat ze willen slapen. Daarom, net zoals het goed is om te weten waarom een baby huilt, is het ook goed om te weten wat de lach van een baby betekent.

Tijdens de eerste weken is de lach van een baby een reflex

Volgens talrijke onderzoeken is tijdens de eerste weken van het leven de lach van de baby een reflex. Het ontstaat op een aangeboren, onvrijwillige en automatische manier omdat het iets is dat vooraf in ons is bepaald. De spier die verantwoordelijk is voor dit gebaar is de risorius-spier, die alleen aanwezig is bij de mens.

Dit betekent dat de kleine lacht zonder dat er noodzakelijkerwijs iets is dat hem aan het lachen maakt. Het is genoeg voor hem of haar om gewoon een aangenaam geluid te horen of het gezicht van hun moeder te zien. In veel gevallen is een liefdevolle blik alleen al genoeg om hem te laten glimlachen.

Maar naarmate het kind ouder wordt, wordt het een reactie op een specifieke prikkel. Er moet iets specifieks zijn om het te activeren en het is een manier om een oneindig aantal emotionele nuances tot uitdrukking te brengen. Laten we eens kijken wat de lach van een baby betekent als de maanden voorbijgaan.

Glimlachende baby

De lach van een baby van twee maanden drukt welzijn uit

Twee of drie maanden na de geboorte is de lach van een baby een uitdrukking van hun welzijn. Ze glimlachen als ze zich tevreden voelen en doen dit pas als aan al hun basisbehoeften is voldaan. Het is het uiterste teken van harmonie en geluk. Dus als je kleintje glimlacht, kun je er zeker van zijn dat het een teken is dat alles goed lijkt te gaan.

Daarnaast is het een flexibele reactie, omdat ze het in verschillende omstandigheden kunnen laten zien. Een voorbeeld hiervan gebeurt na het geven van borstvoeding, als ze zich realiseren dat ze geen honger meer hebben.

Een ander voorbeeld is na een lekker warm bad, want ze voelen zich schoon en ruiken lekker. Ze kunnen ook glimlachen als ze ‘s morgens wakker worden na een goede nachtrust of als hun ouders ze oppakken om met ze te spelen.

Vanaf de vierde maand lachen ze bewust

Als ze vier maanden oud zijn, en tot ongeveer een half jaar oud, ontstaat de zogenaamde “bewuste lach,” die selectief en anticiperend is. Het is nu een reactie op een externe prikkel die plezier of erkenning genereert. Het is een teken dat de baby gewend raakt aan een dagelijkse verzorgingsroutine.

Deze glimlach kan worden veroorzaakt door de stem van hun moeder, een liedje, of door iemand die naar hen toe komt en naar hen glimlacht. Opgemerkt moet worden dat de baby op deze leeftijd al weet hoe hij een bekend gezicht kan onderscheiden van dat van een vreemdeling. Hierdoor zijn ze niet zo vriendelijk tegen vreemden en reserveren ze hun glimlach alleen voor familieleden.

Laten we aannemen dat de baby iets leuk vindt en glimlacht. Op dat moment, als de volwassene ook lacht, dan zal de baby dat beantwoorden. Zo wordt dat gebaar beetje bij beetje een prachtige bron van vreugde.

De eerste actie die een baby meestal aan het lachen maakt, is wanneer iemand op zijn buikje blaast. Ze zullen ook lachen als een volwassene grappige gezichten trekt of kiekeboe met hen speelt, waarbij de volwassene zich achter hun handen verstopt en ze dan snel weer verdwijnt.

Als ze op de leeftijd zijn dat ze bewust beginnen te glimlachen, gebeurt het tegenovergestelde echter ook. Het is op hetzelfde moment dat het kind leert zich uit te drukken door te huilen om zijn of haar ongemak te uiten.

Vanaf zes maanden beheersen ze een heleboel verschillende soorten lachen

Als de eerste zes maanden voorbij zijn, kunnen baby’s op verschillende manieren lachen, afhankelijk van wat ze willen laten zien, zoals:

  • plezier
  • vreugde
  • goedkeuring

Naarmate ze groeien, worden hun percepties en sensaties nauwkeuriger. Deze verscheidenheid in de lach van een baby bewijst de rijkdom aan emoties die de baby verwerft. Dankzij deze evolutie in hun emoties beginnen die aanstekelijke giechelbuien waar we zo dol op zijn te verschijnen.

Beetje bij beetje leren ze hoe ze anderen aan het lachen kunnen maken, door hun pogingen tot woorden, babbelen of hun gebaren en lichaamstaal. Door dit te doen, versterken ze hun sociale vaardigheden en beginnen ze zich overal mee te bemoeien en deel uit te maken van allerlei spelletjes.

Een lachende vrolijke baby

Vanaf negen maanden tot een jaar lacht de baby heel bewust

Op de leeftijd van twaalf maanden wordt de glimlach van de baby zodanig verrijkt dat hij of zij deze al vrijwillig gebruikt als reactie op vooraf bepaalde prikkels.

Het is een volledig sociale glimlach, die ze gebruiken om te laten zien dat iets hen gelukkig heeft gemaakt, hen aan het lachen heeft gemaakt of hen heeft verrast. Op dit punt weten ze ook wanneer ze een lach niet moeten gebruiken, bijvoorbeeld als ze angst, pijn of woede voelen.

Het is belangrijk dat de volwassene op een prettige en vriendelijke manier reageert als de baby lacht. Ze kunnen reageren met een andere glimlach, een knuffel, een omhelzing of een spel.

Dit is de beste manier om een liefdevolle band en gehechtheid met de baby te vormen. Het is ook een manier om het kind te leren dat de persoon die voor hem of haar staat uniek en anders is en van hem houdt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.