Wat te doen als je partner niet wil stoppen met videospelletjes spelen

Het is volkomen normaal dat je partner graag videogames speelt. Er ontstaat echter een probleem wanneer ze je beginnen te verwaarlozen. Wat kun je eraan doen?
Wat te doen als je partner niet wil stoppen met videospelletjes spelen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 05 mei, 2023

“Mijn partner wil niet stoppen met het spelen van videospelletjes.” Dit is een uitdrukking die je tegenwoordig vaak hoort. Bovendien gaat er vaak een ernstiger probleem achter schuil dan men aanvankelijk zou denken. Videospellen zijn krachtige bronnen van vermaak. In bepaalde gevallen kunnen ze zelfs psychologische voordelen bieden.

Er zijn veel paren die een passie voor gamen delen. Meestal is er echter een van de twee die een intensere voorliefde vertoont om met de besturing in de hand tijd voor het scherm door te brengen. Dit kan leiden tot onenigheid, ruzie, kritiek en zelfs ultimatums.

Inderdaad, de dynamiek die binnen een relatie ontstaat wanneer één partner het grootste deel van zijn tijd aan een willekeurige activiteit besteedt en daarmee zijn geliefde verwaarloost, eist zijn tol. Daarom is het niet noodzakelijkerwijs een probleem van alleen millennials. Het is een veelvoorkomende realiteit die het onderzoeken waard is.

Controllers

Wat te doen als je partner niet wil stoppen met het spelen van videospelletjes

Wanneer iemand het erover heeft dat zijn partner niet wil stoppen met het spelen van videospelletjes, is het gebruikelijk om meteen een jonge man met een console te visualiseren. Maar in werkelijkheid hebben ook vrouwen vaak dezelfde passie.

Een interessant feit is dat het urenlang spelen van videospelletjes niet iets is dat sociaal als zorgelijk wordt ervaren. Er is inderdaad geen gebrek aan mensen die erop wijzen dat “Het kon erger, ze konden ook drinken” of “Ze zijn tenminste thuis bij jou.”

Deze uitdrukkingen bieden geen oplossingen, ze zijn beledigend en niet behulpzaam. In feite is een van de belangrijkste aspecten van een relatie de tijd die partners samen delen. Maar, dit betekent kwalitatieve en betekenisvolle tijd, niet alleen maar op dezelfde bank zitten met één partner die er niet echt bij is.

Wanneer deze situatie na verloop van tijd aanhoudt en er geen veranderingen zijn, lijdt de relatie eronder. Het is het soort probleem dat meer belangstelling en begrip vereist.

Hoe voel je je als je partner te veel tijd besteedt aan het spelen van videospelletjes?

Je kunt een overeenkomst sluiten met je partner waarin hij of zij ermee instemt een beperkte tijd te besteden aan het spelen van videospelletjes. Op die manier kunnen jullie later samen dingen doen zoals tv kijken, uit eten gaan, of zelfs gewoon praten. Je kunt je echter al snel realiseren dat ze niet doen wat ze hebben afgesproken.

Wanneer hetzelfde gedrag dag na dag wordt herhaald en er geen veranderingen zijn, komt het vaak voor dat je een reeks psycho-emotionele werkelijkheden ervaart:

 • Je voelt je genegeerd.
 • Het voelt alsof het voor je partner belangrijker is om tijd voor een console door te brengen in plaats van bij jou te zijn.
 • Je voelt je niet gewaardeerd en zelfs onbemind.
 • Jij wacht op veranderingen die niet verschijnen.
 • Je bent teleurgesteld omdat veel van je plannen niet worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld uit eten gaan, naar de film gaan, die serie kijken waar je op hebt gewacht.
 • Je hebt het gevoel dat, ook al zit je partner naast je op de bank, hij of zij je in werkelijkheid allang in de steek heeft gelaten.

Zouden ze aan een verslaving kunnen lijden?

Bij verslavingen denken we vaak aan middelen als drugs. De dwangmatige behoefte om videospelletjes te spelen is echter een gedragsverslaving. Bovendien is het een stoornis die steeds vaker voorkomt.

Studies (Engelse link) van de Universiteit van Londen (VK) geven aan dat, hoewel er lange tijd inderdaad weinig aandacht aan werd besteed, dit een ernstig psychisch probleem is.

Daarom moet je, als je partner niet wil stoppen met het spelen van videospelletjes, beoordelen of hij of zij een echt gedragsverslavingsprobleem lijkt te hebben. Hier zijn enkele dimensies van hun gedrag waar je op moet letten:

 • Ze lijken gelukkiger met het spelen van videospelletjes dan met andere activiteiten.
 • Ze zijn gestopt met socialiseren of het doen van andere activiteiten. In feite besteden ze de meeste tijd aan het spelen van videospelletjes.
 • Ze verwaarlozen hun andere verantwoordelijkheden. Bijvoorbeeld huishoudelijk werk, zorg voor hun partner, kinderen of huisdieren, en ze eten tijdens het spelen, enz.
 • Ze spelen ‘s nachts.
 • Als je ze vraagt te stoppen met spelen en tijd met je door te brengen of een andere activiteit te doen, worden ze boos.
 • Ook hun familie en vrienden klagen over de buitensporige tijd die ze besteden aan het spelen van videospelletjes.
 • Ze beweren dat ze maar een paar minuten of een half uur gaan spelen, maar spelen toch uren door.

Wat kun je doen?

Gebrek aan controle over het spelen van videospelletjes en het verwaarlozen van andere sferen van het persoonlijke leven…. Dit zijn de belangrijkste indicatoren van een verslaving. Als je partner een van deze tekenen vertoont, is het daarom belangrijk dat hij of zij psychologische hulp vraagt.

Dit is niet alleen gedrag dat voorkomt bij adolescenten tussen de 11 en 18 jaar. Videogameverslavingen komen ook voor bij de volwassen bevolking en hebben een grote invloed op familie- en paarrelaties. In deze gevallen zijn benaderingen als cognitieve gedragstherapie het meest geschikt.

Als je partner niet wil stoppen met het spelen van videospelletjes en jou verwaarloost, moet je met hem of haar praten en vragen om verandering. Je moet een afspraak maken over hun speeltijd. Ze moeten zich daaraan houden, aandacht besteden aan jou en je relatie. Ook moeten ze laten zien dat ze in staat zijn een normaal leven te leiden waarin ze tijd besteden aan niet-schermactiviteiten.

Aan de andere kant, als ze niet aan deze eisen voldoen en ze niet bereid zijn enige verbetering aan te brengen, moet je de mogelijkheid beoordelen of je wel of niet in de relatie wilt doorgaan. In werkelijkheid komen dit soort situaties tegenwoordig veel te vaak voor en moet er aandacht aan besteed worden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Sarah M. Coyne, Laura A. Stockdale, Wayne Warburton, Douglas A. Gentile, Chongming Yang, Brett M. Merrill. Pathological video game symptoms from adolescence to emerging adulthood: A 6-year longitudinal study of trajectories, predictors, and outcomes.. Developmental Psychology, 2020; DOI: 10.1037/dev0000939
 • Pontes, Halley. (2018). Making the Case for Video Game Addiction: Does It Exist or Not?. 10.1007/978-3-319-95495-0_4.
 • Pontes, H. M. (2018). Making the case for video game addiction: Does it exist or not?. Video game influences on aggression, cognition, and attention, 41-57.
 • De Muro, G. E. (2020). Nuevos Paradigmas en Salud Mental: Adicciones Comportamentales Mediadas por Nuevas Tecnologías Como Prevalencia de Patología Dual (Bachelor’s thesis).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.