Wat kun je doen als je een kind hebt met een narcist?

Narcistische moeders en vaders kunnen grote schade aanrichten aan de emotionele ontwikkeling van een kind. Als je partner deze persoonlijkheidstrek vertoont, is het raadzaam enkele basisrichtlijnen te volgen.
Wat kun je doen als je een kind hebt met een narcist?

Laatste update: 02 augustus, 2022

Het risico om een kind met een narcist te krijgen is vrij groot. In feite beweren sommige deskundigen dat dit persoonlijkheidspatroon elk jaar toeneemt, net zoals als zwaarlijvigheid of hoge bloeddruk, ook al zijn er geen sluitende gegevens. Wat echter niet te ontkennen valt, is dat opgroeien in een omgeving met deze figuren schade aanricht.

Gebrek aan empathie, egoïsme, de neiging tot manipulatie, ijdelheid, geen middelen voor emotioneel beheer, en zelfs hebzucht. Er zijn vele kenmerken die deze individuen zo boetseren en verscherpen dat ze gevaarlijk worden. Daarom kan de invloed die een narcistische vader of moeder op de psychosociale ontwikkeling van een kind kan hebben zowel schadelijk als traumatisch zijn.

Deze psychische aandoening valt op een spectrum. Er zullen narcisten zijn met wie je kunt leven en anderen met wie je dat niet kunt en die je gedwongen zult moeten verlaten. Bovendien moet je je bewust zijn van de risicofactoren als je een kind hebt met iemand met deze soort persoonlijkheidsstoornis.

In feite zul je onder ogen moeten zien wat gedeeld ouderschap zal inhouden. Je moet ook enkele basisstrategieën overwegen om het welzijn van je kinderen veilig te stellen.

Narcistische moeders en vaders laten hun kinderen vaak achter met meer dan één psychologisch probleem.

Stel maakt ruzie waar de kinderen bij zijn
We kunnen niet altijd kiezen op wie we verliefd worden. Maar we moeten wel zorg dragen voor de opvoeding van onze kinderen.

Een kind hebben met een narcist

Tegenwoordig is er een toenemende hoeveelheid wetenschappelijke documentatie over dit onderwerp. In feite weten we dat er een verband bestaat tussen het narcisme van de vader of moeder en de psychologische kwetsbaarheid van hun kinderen. Onderzoek (Engelse link) van de Sapienza Universiteit van Rome bevestigde dit feit.

Opgevoed worden door een narcistische ouder verhoogt het risico dat het kind depressies en angsten ontwikkelt. Er zijn inderdaad veel volwassenen die door hun leven gaan met de afdruk van een trauma achter zich aan slepend. Ze dragen het gewicht van die jeugdband met de egoïstische persoonlijkheid van hun ouders met zich mee.

In plaats van hen een veilige omgeving te bieden waarin ze konden groeien, stalen deze ouders in feite hun kindertijd en vulden ze hen met onzekerheden.

Daarom is het risico groot dat narcisten geen goede ouders zullen zijn. Wat kun je dus doen als je een kind hebt met een narcist? Er is niet alleen het risico dat de psychosociale en emotionele ontwikkeling van het kind wordt aangetast. Er is ook een gevaar dat ze het narcisme van hun vader of moeder verwerven. Om deze redenen moeten een aantal strategieën gevolgd worden. Laten we eens kijken.

Beperk het contact met de narcist en concentreer je op jouw behoeften en die van je kind

Misschien neem je het jezelf kwalijk dat je de narcistische persoonlijkheid van je partner of ex-partner niet eerder herkend hebt. Degene met wie je nu de opvoeding van een of meer kinderen deelt.

Als dit het geval is, moet je je concentreren op het belangrijkste, namelijk je eigen welzijn en dat van je kinderen. Blijf je eigenwaarde niet ondermijnen door jezelf verwijten te maken over een werkelijkheid die je niet kon voorzien.

Je moet aan zelfzorg doen, je eigenwaarde versterken en eventuele wonden van gisteren als gevolg van je beschadigende relatie helen. Je hebt een lange weg voor de boeg waarin je de opvoeding van je kinderen met hen deelt en dat vereist een goede emotionele voorbereiding.

Beperking van het contact met je partner is de eerste stap. Zorg ervoor dat je de steun van je familie en vrienden inroept om alle daarmee samenhangende juridische en persoonlijke problemen op te lossen.

Stel een ouderschaps- en gezamenlijk opvoedingsplan

Ongetwijfeld zullen er complicaties, disharmonie en veel onenigheid zijn. Het is echter van essentieel belang dat je je narcistische partner of ex-partner duidelijk maakt hoe de opvoeding van jullie kinderen eruit moet zien.

Vooral als je nog niet samen een leven deelt. Je moet bepaalde regels en normen vaststellen voor de opvoeding van je kind/kinderen en hun opvoeding. Als je die schriftelijk kunt laten afspreken, nog beter.

Blijf kalm en vermijd ruzies of vechtpartijen in het bijzijn van je kinderen

Narcisten zijn bedreven strategen als het erom gaat anderen mentaal en emotioneel te destabiliseren. Ruzies, meningsverschillen, kritiek en chantage zijn hun machtigste middelen.

Zorg er niettemin voor dat je niet in de val trapt van ruzie maken waar je kinderen bij zijn. Creëer geen sfeer van dreiging en confrontatie.

Bevorder en ontwikkel een goede emotionele intelligentie bij je kinderen

Narcistische ouders hebben de neiging de emoties van alle figuren in hun omgeving leeg te zuigen. Een van de risico’s van een kind met een narcist is dan ook dat ze alle emoties van hun kind ontkrachten.

Wat het kind voelt en nodig heeft doet er niet toe, alleen wat de narcist wil is belangrijk. Het is belangrijk dat je kinderen, van heel jongs af aan, een goede emotionele opvoeding ontwikkelen. Valideer wat ze voelen, en leer ze elke emotie en elk gevoel te begrijpen, te uiten en te hanteren.

Ondersteun de interesses van je kinderen

Kinderen met narcistische ouders worden uiteindelijk vaak een ‘prothese’ van hun ouders. Dit betekent dat ze verplicht zijn de dromen te vervullen die hun ouders niet bereikten. Ze moeten passen bij hun verwachtingen, wensen en persoonlijke doelen. In de regel onderschatten en devalueren deze ouders de eigen belangen van het kind.

Elke goede vader en moeder moet de ontwikkeling van de identiteit en persoonlijkheid van hun kind aanmoedigen. Dit vereist dat ze hun interesses kennen en respecteren en hen krachten geven om hun eigen doelen te bereiken. Ze moeten opstaan en hun hoop en dromen versterken, niet verpletteren en vernietigen.

Kinderen van narcisten kunnen opgroeien met een laag gevoel van eigenwaarde, een fragiele persoonlijkheid, en andere onzekerheden. In sommige gevallen worden ze zelfs zelf narcist door het persoonlijkheidspatroon van de narcistische ouder na te bootsen.

Vader in gesprek met kind
We moeten een goede communicatie met onze kinderen tot stand brengen om hun behoeften te begrijpen.

Als je een kind met een narcist hebt, help hem dan empathie en eigenwaarde te ontwikkelen

Het risico is groot dat kinderen hetzelfde profiel van narcisme ontwikkelen als de narcistische vader of moeder. In feite voerde het tijdschrift PNAS ( Proceedings of the National Academy of Sciences) een studie (Engelse link) uit die beweerde dat, in veel gevallen, opvoeding en onderwijs risicofactoren zijn voor de ontwikkeling van deze eigenschap.

Daarom, als je een kind hebt met een narcist, denk dan aan de volgende doelen in hun opvoeding en onderwijs:

  • Moedig je kind aan een goed inlevingsvermogen te ontwikkelen, en in staat te zijn zich in de plaats van anderen te stellen.
  • Help ze een gezond gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen.
  • Leer ze om frustratie te verdragen.
  • Laat ze inzien dat er grenzen zijn in het leven en dat ze niet alles kunnen krijgen wat ze willen.

Vraag om gespecialiseerde hulp als je die nodig hebt

Last but not least, overweeg om gespecialiseerde hulp te vragen. Co-ouderschap met een narcist is immers geen gemakkelijke opgave. Enerzijds voel je je uitgeput door je eigen relatie met hem of haar, en kun je er zelf ook onder lijden. Anderzijds zijn er alle andere gebruikelijke soorten onenigheden en meningsverschillen die in dit soort situaties ontstaan waar je mee om moet gaan.

Tenslotte zijn er je kinderen en hun behoeften. Zij zijn inderdaad degenen die er het meest toe doen. Aarzel daarom niet om professionele begeleiding en steun te zoeken. Wellicht ook interessant voor jou

Zijn narcisten zich bewust van hun narcisme?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Zijn narcisten zich bewust van hun narcisme?

Zijn narcisten zich bewust van hun narcisme? De wetenschap lijkt een duidelijk antwoord te hebben. Zij beweert dat ze volledig bewust zijn.  • Dentale, Francesco & Verrastro, Valeria & Petruccelli, Irene & Diotaiuti, Pierluigi & Petruccelli, Filippo & Cappelli, Luigi & San Martini, Pietro. (2015). THE RELATIONSHIP BETWEEN PARENTAL NARCISSISM AND CHILDREN’S MENTAL VULNERABILITY: THE MEDIATION ROLE OF THE REARING STYLE. International Journal of Psychology and Psychological Therapy. 15. 337-347.
  • Jabeen, F., Gerritsen, C., & Treur, J. (2021). Healing the next generation: an adaptive agent model for the effects of parental narcissism. Brain informatics8(1), 4. https://doi.org/10.1186/s40708-020-00115-z

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.