Wat kun je doen als angst je verlamt?

Onder welke omstandigheden is de kans het grootst dat angst je verlamt? Wat kun je doen als je in zo'n kwetsbare situatie achterblijft? In dit artikel beantwoorden we deze en andere vragen.
Wat kun je doen als angst je verlamt?

Laatste update: 05 juli, 2022

Blanco worden voor een examen, bij een sollicitatiegesprek, of als je het slachtoffer bent geworden van een overval is zeer waarschijnlijk als je bedenkt hoe het cognitieve systeem werkt. De vraag is echter wat je kunt doen als angst je verlamt.

Angst is een natuurlijk en universeel verdedigingsmechanisme dat je meestal in staat stelt adaptief te reageren als je een bedreiging waarneemt die je integriteit in gevaar brengt. Het heeft tot doel je lichaam te mobiliseren en alert te houden om op de juiste manier te handelen.

Aaron Beck, de vader van de cognitieve psychologie, beschreef het als een angstreactie. Maar wat gebeurt er als angst bepaalde grenzen overschrijdt?

In dat geval kan ze ophouden haar adaptieve functie te vervullen, en disfunctionele effecten hebben op je lichaam en geest. In feite kan angst je verlammen, lichamelijk, cognitief en emotioneel als je het op hoge niveaus ervaart.

Angstige vrouw
Opdringerige gedachten kunnen angst aanwakkeren.

Als angst je verlamt

Een mentale blokkade is een van de meest voorkomende symptomen van overmatige angst. Het kan zich in de meest uiteenlopende contexten manifesteren. Bijvoorbeeld op het werk, op de universiteit, onder vrienden, en zelfs op romantische afspraakjes.

Het is een frustrerende ervaring als je het gevoel hebt dat je geest helemaal leeg is geworden en je niet in staat bent te denken, te spreken of te functioneren zoals gewoonlijk.

Bovendien duiken op deze momenten vaak opdringerige gedachten op die de zaak nog ingewikkelder maken. “Wat gebeurt er met me?” of “Ik ben alles vergeten wat ik gestudeerd heb, ik ben een puinhoop” of “Ik kan me niet concentreren.” Deze gevoelens voeden en versterken je angst, waardoor je het gevoel krijgt dat je vastzit in een impasse, niet in staat om oplossingen voor je probleem te vinden.

In deze gevallen voel je je niet in staat om helder te denken, je gedachten te ordenen, conclusies te trekken of beslissingen te nemen. Op zijn beurt kan een mentale blokkade gepaard gaan met bepaalde lichamelijke verschijnselen en gewaarwordingen, zoals het gevoel geïmmobiliseerd te zijn.

Zoals we eerder al zeiden, heeft angst de aanleg om snelle acties te ondernemen om te proberen aan gevaar te ontkomen. Maar als je verlamd bent door angst gebeuren er dingen met je zoals niet in staat zijn in het openbaar te spreken, moeite hebben nieuwe informatie op te nemen en te onthouden, of niet in staat zijn weg te rennen als je achterna gezeten wordt.

Het is in dit soort contexten dat je helaas geen oplossingen vindt.

Hoe omgaan met verlammende angst

Het is onaangenaam om je mentaal geblokkeerd te voelen. Het gebrek aan een gevoel van controle kan inderdaad echt frustrerend zijn. Bovendien heeft het meestal een negatieve invloed op verschillende gebieden van je leven. Deze variëren van je studie en professionele en werkgroei, tot hechting en affectieve aspecten.

Als je vaak blokkades ervaart, proberen je lichaam en geest je een boodschap te geven. Het is er een die de moeite waard is om naar te luisteren. Ze proberen je te vertellen dat je te snel gaat en niet doet wat je werkelijk wilt. Je hebt een intense druk in jezelf en het is tijd om te gaan handelen en beslissingen te nemen in overeenstemming met wat je wilt en nodig hebt.

Om te onthullen wat je werkelijk wilt, kan het helpen om jezelf de volgende vragen te stellen: Wat doe ik dat ik niet wil doen? Op welk punt ben ik opgehouden me de echte ik te voelen? Van welke eisen moet ik me bevrijden? Welke emoties sta ik mezelf niet toe te uiten? Leef ik hoe ik wil leven? Welke aspecten van mijn leven zou ik willen veranderen?

Als je eenmaal ontdekt wat je angst je wil vertellen en de nodige veranderingen aanbrengt, kun je eraan ontsnappen. Het is inderdaad mogelijk om je angst te leren beheersen met toewijding, geduld, en professionele en gespecialiseerde steun.

Angstige man
Angst vertelt ons dat het nodig is om stil te staan bij ons leven.

Specifieke behandeling

Acceptatie en commitment therapie wordt beschouwd als een van de beste mogelijkheden om dit soort problemen waarbij de angst je verlamt te behandelen. Het helpt je mentale blokkades op te sporen en te overwinnen door je emoties te aanvaarden, zonder je ertegen te verzetten.

Het houdt in dat je hulpmiddelen verwerft om je angst onder ogen te zien en je gevoelens van welbevinden te vergroten. Er zijn enkele richtlijnen die je bij deze problemen kunnen helpen, terwijl je een psychologische behandeling uitvoert.

Maak bijvoorbeeld contact met je ademhaling, beoefen mindfulness, neem pauzes, doe aan sport of yoga, volg een gezond dieet, en identificeer je gedachten en emoties.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Diaz, M. S., & Diaz, N. S. (2020). Una perspectiva contextual: act para trastornos de Ansiedad. In XII Congreso Internacional de Investigación y Práctica Profesional en Psicología. XXVII Jornadas de Investigación. XVI Encuentro de Investigadores en Psicología del MERCOSUR. II Encuentro de Investigación de Terapia Ocupacional. II Encuentro de Musicoterapia. Facultad de Psicología-Universidad de Buenos Aires.
  • García, J.M. y Nogueras, V. (2013) Guía de autoayuda para la depresión y trastornos de ansiedad. Consejería de salud y bienestar social, Junta de Andalucía.
  • Luciano Soriano, M. C., & Gutiérrez Martínez, O. (2001). Ansiedad y terapia de aceptación y compromiso (ACT). Análisis y Modificación de Conducta.
  • Miguel-Tobal, J. J., & Cano-Vindel, A. (1989). Avances en la evaluación de la ansiedad y sus implicaciones en la elección del tratamiento. Terapia del Comportamento. Giornale Italiano di Scienza e Terapia del Comportamento.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.