Wat is sinushoofdpijn?

Sinushoofdpijn behoort tot de meest invaliderende soorten hoofdpijn die je kunt ervaren. In feite kan deze ontsteking van de bijholten soms chronisch worden en je kwaliteit van leven aantasten.
Wat is sinushoofdpijn?
Leonardo Biolatto

Geschreven en geverifieerd door de arts Leonardo Biolatto.

Laatste update: 06 april, 2023

Loopneus, duizeligheid, slecht ruiken, vermoeidheid, je niet kunnen concentreren of werken…. Sinushoofdpijn kan ook vaak verward worden met migraine. Dit kan betekenen dat iemand lange tijd niet de meest geschikte behandeling voor zijn probleem krijgt. Bovendien wordt hun kwaliteit van leven sterk aangetast.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beweert dat hoofdpijn een van de meestvoorkomende aandoeningen van het zenuwstelsel is. Toch krijgt slechts een minderheid van de mensen die aan dit probleem lijden een juiste diagnose van een gespecialiseerde professional. In de regel nemen we onze toevlucht tot zelfmedicatie, rust en warme doeken op ons voorhoofd.

In alle gevallen is het echter belangrijk dat er een adequaat klinisch onderzoek plaatsvindt. Daarmee kan men de oorsprong van de hoofdpijn correct verklaren. De meest geschikte diagnostische technieken zijn röntgenfoto’s, computertomografie (CT) en nucleaire magnetische resonantie (NMR).

Laten we meer te weten komen over sinushoofdpijn.

Sinushoofdpijn is niet alleen pijnlijk, maar ook invaliderend voor de patiënt. Het is belangrijk te weten dat overmatig gebruik van pijnstillers het probleem kan verergeren.

girl suffering from sinus headache
Volgens deskundigen is wat wij als sinushoofdpijn beschouwen in ongeveer 80 procent van de gevallen migraine met neusklachten.

Sinushoofdpijn

De oorzaak van sinushoofdpijn is een ontsteking van de bijholten. Dit zijn met lucht gevulde ruimtes tussen de botten van het hoofd. Hun functie is het produceren van slijm en een vochtige omgeving om de neus vrij te houden van stof en microben.

Factoren als verkoudheid, astma, of het lijden aan een soort allergie kunnen ervoor zorgen dat de sinussen ontstoken raken. Dan ontstaat onder andere sinushoofdpijn. Zoals we al eerder zeiden, is een van de grootste problemen met deze hoofdpijn dat hij vaak wordt verward met migraine met neusklachten.

In feite wordt geschat dat ongeveer 80 procent van de tijd, wat we denken dat een ontstoken bijholte is, eigenlijk een migraine is. Een onderzoek van het Neurologisch Instituut van Arizona (VS) en onderzoek (Engelse link) van de Al-Minia Universiteit (Egypte) kwamen tot dezelfde conclusies. Het is dan ook wel duidelijk dat het essentieel is om de ene aandoening van de andere te onderscheiden.

De symptomen

Sinushoofdpijn vertoont een heel scala aan symptomen. Bovendien kan elke lijder bepaalde kenmerken vertonen, gebaseerd op de incidentie van de paranasale ontsteking zelf.

 • De hoofdpijn is vrij hevig en aanhoudend. Het aanraken van de aangetaste sinussen is daarnaast extra pijnlijk.
 • Pijn in de jukbeenderen, het voorhoofd en de wenkbrauwen.
 • Verstopping van de neus. Er kan dik slijm ontstaan.
 • Uitputting.
 • Verstoring van de reuk.
 • Intensivering van de pijn bij bukken of opstaan.
 • Gevoeligheid voor licht kan, hoewel niet altijd, optreden.
 • Duizeligheid.
 • Mogelijke tekenen van koorts.
 • Mogelijke zwelling van het gezicht.
 • Verstopte oren.

Hoe sinushoofdpijn te onderscheiden van migraine?

Het probleem bij het onderscheiden van sinushoofdpijn van migraine is dat de laatste soms verschijnt met neusklachten. Als er echter geen verstopping is, is het een migraine.

 • Hoofdpijn door sinusitis duurt vaak dagen, weken of maanden. Migraine daarentegen is meestal enkele uren of maximaal twee of drie dagen aanwezig.
 • In tegenstelling tot migraine is er bij sinusitis in de regel geen sprake van misselijkheid of braken.
 • Sinushoofdpijn wordt minder beïnvloed door geluiden, geuren of fel licht. Deze symptomen treden ook altijd op bij migraine.

De oorsprong van sinusitis

De oorsprong van sinushoofdpijn ligt in de ontsteking van de bijholten. Overtollig slijm hoopt zich op, waardoor kiemen zich verzamelen en uiteindelijk de holtes van de voorhoofdsholten irriteren.

Geleidelijk aan zwelt het sinusweefsel op, waardoor de doorgang van slijm geblokkeerd raakt. Uiteindelijk ontstaan alle hierboven beschreven symptomen, waarbij hoofdpijn het meest invaliderende kenmerk is. De volgende processen kunnen deze ontsteking uitlokken.

 • Verkoudheid.
 • Allergieën.
 • Afwijkend neustussenschot.
 • Neuspoliepen.
Vrouw met hoofdpijn
Voor de diagnose van sinushoofdpijn zijn specifieke diagnostische onderzoeken nodig, zoals röntgenfoto’s of neusendoscopieën.

Behandeling van sinushoofdpijn

Hoewel de hoofdpijn het meest invaliderende symptoom is, is het belangrijk om te weten dat pijnstillers niet werken bij sinushoofdpijn. Dat komt omdat ze het oorspronkelijke probleem niet aanpakken, namelijk het ontstekingsproces van de bijholten. Daarom benadrukken we nogmaals het belang van een nauwkeurige diagnose.

Afhankelijk van de ziekte die de infectie veroorzaakt, kan men de volgende therapeutische strategieën gebruiken:

 • Antibiotica
 • Decongestiva.
 • Steroïden om ontstekingen te verminderen.
 • Bevochtigers.
 • Zoute neussprays

Verder moeten we opmerken dat er in situaties van chronische sinusitis twee keuzes zijn. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden voor chirurgische ingrepen. In feite wordt in deze gevallen meestal een endoscopische sinusoperatie toegepast. Deze techniek is zowel veilig als effectief.

Tot slot moeten we benadrukken dat je altijd een goede specialist moet raadplegen als je er zeker van wilt zijn dat je de beste behandeling krijgt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.