Wat is jouw persoonlijkheidstype?

Wat is jouw persoonlijkheidstype?

Laatste update: 31 mei, 2017

Weten wat jouw persoonlijkheidstype is kan je helpen groeien. Hoe beter je jezelf kent, hoe zekerder je je zal voelen over het leven. Je kunt ook zien of je iets moet veranderen en of er ergens een overmaat is die je levenskwaliteit verlaagd. Analyseer jezelf om erachter te komen hoe jouw persoonlijkheid is. Misschien heb je meerdere kenmerken van verschillende persoonlijkheidstypen, maar er is er vast wel één waarin je uitblinkt en waar je je mee kunt identificeren.

Perfectionist en criticus

Dit zijn mensen die nogal geobsedeerd zijn door perfectie. Ze zijn erg rationeel en passen discipline toe op een extreme manier. Ze zijn autoritair en streng met zichzelf en met anderen, en ze kunnen erg vervelend worden als ze proberen te corrigeren wat ze niet leuk vinden aan anderen. Ze zijn zelden tevreden, ze zien altijd wel iets dat beter kan en dat is waarom ze meestal boos zijn en zelden lachen.

Loyaal en afhankelijk

Deze mensen waarderen vertrouwen en eerlijkheid. Ze zijn erg vriendelijk en toegewijd aan anderen. Als er iets is dat kenmerkend voor hen is, dan is dat wel hun loyaliteit. Je kunt op hen vertrouwen, want ze zijn erg meegaand en verantwoordelijk. Ze beschikken over een speciaal soort gevoeligheid en als ze zich aan iemand hechten kunnen ze dat zo heftig voelen dat de andere persoon het middelpunt van hun leven is.

Uitdagend en opstandig

Dit zijn de mensen die het nooit met hun omgeving eens zijn. ‘Tegen de wind in gaan’ zou hun opvallendste kenmerk kunnen zijn. Ze moeten kunnen leiden, controleren en opvallen, zelfs als dat vanwege hun verschillen is. Ze kunnen overkomen als betweters. Ze worden helemaal niet beïnvloed door de meningen van anderen. Ze hebben hun ideeën en zullen ze uitvoeren zelfs als ze niet buitengewoon zijn. Ze kunnen gemeen en wraakzuchtig zijn als hun regels niet worden opgevolgd. Ze oefenen een dictatuur uit en ze willen koste wat kost leiding geven. Ze drukken hun emoties niet uit, ze denken dat ze onverslaanbaar zijn en vinden de mensen om hen heen vaak niet leuk.

Verzorgend en behulpzaam

Deze mensen zijn meer geïnteresseerd is het welzijn van anderen dan dat van zichzelf. Hun aandacht is altijd op anderen gericht, en ze willen anderen dan ook altijd verzorgen. Ze zijn erg gul, een beetje bezitterig en erg zorgzaam. Gevoelig, zorgzaam en altruïstisch, ze houden ervan om anderen te dienen zonder dat ze iets terug verwachten. Ze zijn erg gul. Ze houden van het gevoel om ‘nodig’ te zijn.

Enthousiast en extravert

Dit zijn mensen die opvallen omdat ze heel actief, vrolijk, spontaan en grappig zijn. Ze houden van contact met andere mensen en het aangaan van nieuwe projecten. Ze zijn ambitieus en impulsief. Ze moeten veel gevarieerde activiteiten hebben en zijn daarom erg veelzijdig. Ze zijn bang om zich te vervelen, ze moeten altijd bezig zijn en contact hebben met anderen.

Individualistisch en introvert

In tegenstelling tot de vorige persoonlijkheid, is een individualistisch en introvert persoon erg stil. Dit soort mensen zijn graag alleen met hun ideeën en projecten in plaats van in maatschappelijke groepen. Ze zijn respectvol, serieus, vindingrijk, fantasierijk, discreet en hebben een goede intuïtie. Introverte mensen zijn vaak erg creatief, wat ertoe kan lijden dat ze een baan vinden in de kunstwereld. Omdat ze er niet van houden om te socialiseren, kan het zijn dat ze weinig sociale vaardigheden hebben en dat ze timide, onzeker en niet erg spontaan zijn.

Onderzoekend en creatief

Deze mensen staan bekend als erg onafhankelijkZe willen creëren, onderzoeken en dingen uitvinden die nog niet bestaan. Ze zijn de sponzen van het leven. Ze gebruiken wat ze leren om verder te kijken en te innoveren. Ze zijn vaak geïsoleerd om alleen te zijn met hun gedachten en ontwikkelen perspectieven die vaak ongebruikelijk zijn. Ze hebben een passie voor leren en door zo aanhoudend te zijn worden ze vaak deskundigen en experts op hun vakgebied.

Leidinggevend en winnaar

Ze zijn erg zeker van zichzelf. Ze zijn helder, bekend en weten hoe ze het beste uit zichzelf kunnen halen. Ze accepteren en houden van zichzelf, dus het zijn oprechte en leuke mensen. Ze passen zich aan iedere situatie aan, ze zijn niet bang voor uitdagingen. Hun emotionele intelligentie valt op, dus ze zijn altijd succesvol in wat ze ook doen. Ze zijn vriendelijk, eerlijk en charmant. Ze verdienen het respect en de bewondering van anderen.

Pacifistisch en kalm

Dit zijn stille, stabiele, evenwichtige mensen. Ze stichten graag vrede in ieder conflict. Hun simpelheid, bescheidenheid en geduld zijn opvallende kenmerken. Ze houden niet van slechte omstandigheden, en daarom proberen ze altijd voor harmonie te zorgen. Het zijn spirituele mensen, genezers. De mensen om hen heen zijn gelukkig omdat ze altijd steun, vriendschap, positiviteit en ontspanning vinden bij hen.

Er is geen persoonlijkheidstype dat beter of slechter is. Ieder type heeft zijn goede en slechte kanten. Alles in overdaad kan slecht zijn, dus is het altijd goed om balans te zoeken. Wat is jouw kenmerkende persoonlijkheid?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.