Wat is een minimalistische levenswijze?

Wat is een minimalistische levenswijze?

Geschreven door Pedro González Núñez

Laatste update: 27 december, 2022

Architect en schrijver John Pawson zegt dat minimalisme niet alleen een bouwstijl is, maar een manier van leven. Dit is precies hoe sommige mensen minimalisme zijn gaan begrijpen. Op die manier hebben ze een platvorm gecreëerd om anderen meer te leren over de minimalistische levenswijze.

Het platvorm dat we bedoelen heet The Minimalists, en hier proberen mensen het leven te begrijpen. Hoe? Nou, ze bedenken bijvoorbeeld alternatieven voor onze materiële wensen, die worden gegenereerd door reclame.

Wat is de minimalistische levenswijze?

Volgens de minimalisten, leven we vandaag de dag in een overmatig stimulerende wereld. Bovendien zijn veel van deze prikkels afkomstig van reclame die ervoor wil zorgen dat we steeds meer dingen kopen. Dit betekent dat ze ons laten denken dat we dingen nodig hebben om ons goed te voelen over onszelf.

Volgens de minimalistische levenswijze worden we zwaarder bij iedere nieuwe aankoop. Dat wil zeggen dat ons emotionele vlak overbelast raakt en we onze vrijheid als mens kwijt beginnen te raken.

Winkelend stel met tassen

Dat is waarom de uitvinders van de minimalistische levenswijze, Ryan Nicodemus en Fields Millburn, deze manier van leven definiëren als het middel dat dient als een katalysator om van overmatigheid af te komen. 

Waarom zouden we dit doen? We moeten dit doen zodat we ons kunnen richten op wat echt belangrijk is, en de wegen die echt leiden naar geluk, vrijheid en tevredenheid.

Als je geïnteresseerd bent in de minimalistische levenswijze, zijn er een aantal kenmerken die het definiëren. Ze zijn gebaseerd op een enkel idee: verwijder materialistische en kunstmatige wensen, zet ze op de achtergrond in je leven en richt je op jezelf.

Verwijder onnodige dingen

Minimalisten zeggen dat we alles in ons leven dat niet helemaal nodig is weg moeten doen. Als je nutteloze prullen en herinneringen verzamelt, kun je alles wat je niet nodig hebt weggooien. Maak de ruimte leeg zodat je het kan vullen met dingen die je kwaliteit van leven wel zullen verbeteren.

Traditionele wijsheid herinnert ons eraan dat het hechten aan materiële zaken ons tot slaven maakt. Als we dingen verzamelen, verspillen we onze tijd aan het schoonmaken en opruimen van deze voorwerpen.

Dat is zoveel verspilde tijd die we door hadden kunnen brengen met nuttige dingen. Daarom zijn minimalisten blij met lege lades en kasten. Ze doen dingen weg als ze ze niet meer nodig hebben.

Als je iets moois wilt creëren, moet je doen wat nodig is, en niets meer.

Giorgio Armani

Stop met je hechten aan voorwerpen

Soms hechten we ons te veel aan voorwerpen. Dit is één van de redenen waarom het zo moeilijk voor ons is om dingen weg te gooien. Het is waar dat onze voorwerpen veel herinneringen bevatten.

Maar minimalisme is niet bang om ons eraan te herinneren dat onze herinneringen zich in werkelijkheid in onze geest bevinden en in die van de mensen met wie ze delen, en niet in materiële dingen.

Minimalisten zijn het erover eens dat we ons moeten zien in de toekomsten niet het verleden. Daarom moeten we ons niet aan onze spullen hechten, maar aan mensen, te beginnen met onszelf.

Orde en eenvoud thuis

Deze mensen leggen ook de nadruk op het belang van het hebben van een opgeruimd en net huis, waar eenvoud het dominante thema is. Alles wat we hebben zou een specifiek nut moeten hebben en een specifieke plaats om het te bewaren. Als je een voorwerp op dezelfde plaats bewaart kan je het makkelijk terugvinden, omdat je altijd weet waar het zal zijn.

Er zijn momenten waarop het verlangen naar eenvoud een bijna algemeen gevoel is geworden.

-John Pawson-

Vrouw zit achter laptop

Hou je koopdrang onder controle

Een ander aspect van het minimalisme is het controleren hoe en wat we kopen. We moeten voorzichtig zijn met onze aankopen, omdat we soms nutteloze dingen kopen.

Minimalisten denken ook dat we voor alles wat we aanschaffen, iets anders weg moeten doen. Als iets dat je ooit hebt gekocht nu geen nut meer voor je heeft, kun je het verkopen of doneren. Laat het niet stof verzamelen in je huis.

Digitalisering

Een ander idee dat minimalisten aannemen is digitalisering. Ze zijn voorstanders van het gebruik van technologie om onder andere fotoalbums, facturen, brieven en toegangsbewijzen te creëren. We kunnen bijvoorbeeld een foto scannen en op onze computer opslaan, en dan het materiële voorwerp weggooien.

Andere minimalistische opties

Er zijn andere opties die minimalisten graag aanbevelen. Zoals je kan zien, hebben ze allemaal hetzelfde idee voor het vereenvoudigen van het leven en het loslaten van materiële bezittingen.

  • Vereenvoudig technologieDaarmee bedoelen we dat je geen mobiele telefoon, mp3, laptop en ook nog een desktop-computer nodig hebt. Probeer zoveel mogelijk te combineren in één apparaat.
  • Let op de hoeveelheid informatie die je opneemt. Omdat we aan veel prikkels worden blootgesteld gedurende de dag, is het makkelijk om het zicht te verliezen op wat echt belangrijk is. In plaats van jezelf te informeren over alles wat er in de wereld aan de gang is, verliezen we onszelf in onze consumptiedrang.
  • Wees selectief met afspraken. Verspil je tijd niet aan dates en vergaderingen die niets voor je zullen doen. We moeten onze tijd goed gebruiken, en meer productief zijn. Om dat te doen, moeten we soms toch echt nee zeggen.
  • Verzamel ervaringen in plaats van voorwerpen. Dit is een ander belangrijk doel van deze minimalistische levenswijze.
  • Controleer je geest en richt je op wat echt belangrijk is. Minimalisten leggen hier de nadruk op. Doe dit, en vind een emotionele balans.

Dit is de minimalistische levenswijze. Leer om te leven in het heden, waarbij je jezelf richt op de toekomst. Geniet van de kleine ervaringen en verzamel alleen maar de meest noodzakelijke bezittingen. Ben jij hierin geïnteresseerd? 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • González, G. L. (2017). Sobre continuidad, especificidad, minimalismo y símbolos. Algo más sobre el enfoque modular e internista. Ludus Vitalis12(22), 203-212.
  • Ramos, J. (2019). Minimalismo. XinXii.
  • Sólyom, A. (2018). Minimalismo vital: Simplicidad para una vida plena y con sentido. Integral: Vive mejor en un mundo mejor, (463), 52-57.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.