Wat is een informatiemaatschappij precies?
Tegenwoordig leven we in een informatiemaatschappij. Hiermee bedoelen we dat we leven in een ecosysteem dat wordt geconditioneerd door de beschikbare technologie die snelle toegang tot en verspreiding van informatie mogelijk maakt. Als we eens goed om ons heen zouden kijken, zouden we ons realiseren dat technologische ontwikkeling overal is.
Deze technologische innovaties hebben vooral betrekking op informatie- en communicatietechnologie. Ze zijn een fundamentele steunpilaar gaan vormen voor alles om ons heen, te beginnen met de onderwijswereld.
De oorsprong van de term
De term ‘informatiemaatschappij’ wordt al sinds de jaren tachtig gebruikt, toen het internet werd uitgevonden. De term is daarom gekoppeld aan de overgang van een industriële samenleving naar een post-industriële samenleving die afhankelijk is van constante informatie. Dankzij informatie creëren mensen kennis die zich verspreidt om nog meer kennis te creëren.
Voordelen van een informatiemaatschappij
Een informatiemaatschappij heeft bepaalde voordelen op cultureel, sociaal, economisch en communicatiegebied. Het bestaan van kennisnetwerken en toegang tot deze netwerken betekent dat we met betrekking tot elk onderwerp dat ons interesseert over veel bronnen van informatie beschikken.
Bovendien brengt het gemak waarmee we elke soort inhoud kunnen delen en verspreiden, evenals globalisering, een sociale revolutie teweeg.
Beperkingen van een informatiemaatschappij
De ontwikkeling van een informatiemaatschappij hangt af van een wettelijk kader en een adequate regelgeving. Als alles wordt geregeld, zullen deze toepassingen en diensten zeer gunstig zijn voor de samenleving. Als dit echter niet het geval is, kan technologie leiden tot straffeloosheid in onze samenleving.
Aan de andere kant moet dit concept, dat voortdurend groeit en verandert, sociale breuken voorkomen. Veel platforms dwingen mensen ertoe om ze te gebruiken.
Er zijn bijvoorbeeld steeds meer processen die alleen online kunnen worden uitgevoerd. Bovendien heeft deze digitale kloof een hele hoop verschillende varianten, zoals op het gebied van economie, geografie, geslacht etc.
Informatiemaatschappijen als onderdeel van het dagelijks leven
Tot een paar jaar geleden was informatie slechts een concept. Later begon het een mogelijke optie te worden. Tegenwoordig is informatie overal, vooral in de meer ontwikkelde landen.
In de meest ontwikkelde landen beschouwen we dit concept als vanzelfsprekend, omdat nieuwe generaties worden geboren in contexten die worden bepaald door technologische innovatie. Het is voor deze mensen daarom zeer moeilijk om zich een wereld voor te stellen waarin deze tools niet bestaan.
Het resultaat van deze groei is een wereld vol technologie die onze sociale vaardigheden schaadt. Veel van wat nu op schermen gelezen kan worden, bevond zich voorheen in de hoofden van mensen.
Informatiemaatschappijen zullen zich in de toekomst blijven ontwikkelen. Op het eerste gezicht lijkt deze verandering veelbelovend, aangezien het kan leiden tot een hoger niveau van duurzaamheid, welvaart, vrijheid en professionele en persoonlijke ontwikkeling.
Het hangt echter af van ons en de manier waarop we de beschikbare technologieën gebruiken of deze samenlevingen zich op de juiste manier evolueren. Om ervoor te zorgen dat we een betere toekomst tegemoet gaan, moeten we dus technologisch verantwoordelijk zijn.