Wat is belonefobie of angst voor naalden?

In tegenstelling tot andere angsten of fobieën wordt de angst voor naalden niet gekenmerkt door nervositeit of het verlangen om te vluchten, maar eerder door een afname van de bloedcirculatie en een verlaging van de hartslag. In de meest ernstige gevallen veroorzaakt het simpelweg overwegen van de confrontatie met het voorwerp van je angst koud zweet en trillingen.
Wat is belonefobie of angst voor naalden?

Laatste update: 24 december, 2023

In tegenstelling tot andere angsten en fobieën zijn mensen met belonefobie niet nerveus of hebben ze geen zin om te vluchten. Ze ervaren echter wel een verminderde bloedsomloop en hartslag. In ernstigere gevallen veroorzaakt het simpele feit dat ze hun voorwerp van terreur onder ogen moeten komen, koud zweet en beven.

We moeten angst voor naalden niet verwarren met hematofobie. Mensen met hematofobie, of angst voor bloed, hebben geen reden om bang te zijn voor naalden. Het antwoord op de angst voor naalden is echter hetzelfde als voor mensen met hematofobie. Daarom is de behandeling voor de ene fobie hetzelfde als voor de andere.

Ondanks het feit dat belonefobie wijdverspreid is, is er niet genoeg wetenschappelijke literatuur over. De angst voor naalden gaat ook vaak samen met de angst voor scherpe puntige voorwerpen. Acrofobie is de term voor angst voor scherpe en puntige voorwerpen.

Het fysiologische patroon van mensen die aan belonefobie lijden

Mensen met een ernstige angst voor bloed of naalden kunnen duizelig worden en zelfs flauwvallen. Deze aandoening staat bekend als vasovagale syncope.

Ten eerste stijgt hun bloeddruk. Als gevolg van deze stijging is er een hyperreactie van het mechanisme dat de sino-aorta baroreflexboog wordt genoemd. Dit mechanisme compenseert de snelle stijging van de bloeddruk en verlaagt deze.

Met andere woorden, de eerste reactie van het sympathische zenuwstelsel wordt gevolgd door een onmiddellijke reactie van het parasympathische zenuwstelsel. Deze dubbele reactie veroorzaakt duizeligheid en flauwvallen.

De complexiteit van belonefobie vereist een andere behandeling dan wat specialisten plegen te gebruiken voor andere soorten, vaker voorkomende fobieën. Studies geven aan dat de neiging tot overcompensatie gerelateerd is aan een erfelijkheidscomponent.

Vrouw is bang om geprikt te worden

Wie lijdt aan belonefobie en hoe kan het worden voorkomen?

Deze irrationele angst voor naalden komt zowel bij kinderen als volwassenen voor op gedrags-, cognitief en fysiek niveau. De gevoeligheid voor experimenteel opgewekte pijn, klinische pijn en pijngerelateerd leed zijn groter bij vrouwen dan bij mannen.

In tegenstelling tot andere angsten en fobieën veroorzaakt het geen nervositeit of vluchtdrang. Daarvoor in de plaats neemt de bloedsomloop juist af en vertraagt de hartslag. In ernstigere gevallen veroorzaakt het simpele feit van de confrontatie met het object zelf echter koud zweet en trillen.

Belonephobie is bijvoorbeeld een belangrijk probleem voor vrouwen die een kind willen krijgen. Voor de conceptie en tijdens de zwangerschap moeten ze verschillende bloedtesten ondergaan. De angst voor naalden is ook belemmerend als het gaat om bloedanalyses voor ziektes of vaccinaties.

Behandeling voor belonefobie

Tot op heden was de behandeling praktisch hetzelfde als voor de behandeling van de angst voor bloed.

Toch zal de behandeling worden gepresenteerd die wordt besproken in het artikel “Applied stress and gradual exposure in a case of injection phobia” (2003) van Pedro Espada, Xavier Méndez en Mireia Orgilés.

1. Controle over geanticipeerde angst

Het is nuttig om de angstreactie, de componenten ervan en de mechanismen van verwerving en instandhouding van fobisch gedrag te kennen. Al deze factoren geven de patiënt zeer belangrijke informatie die hem kan helpen te weten wat er aan de hand is. Ze vertellen hen ook over de bifasische respons en de reden waarom flauwvallen optreedt.

Daarom is de behandeling van anticiperende angst belangrijk. Dat komt omdat veel van deze patiënten niet alleen angst hebben op het moment dat ze in contact komen met de naald, ze kunnen er zelfs uren of dagen van tevoren last van hebben.

Om patiënten te behandelen, geven medische professionals hen instructies om elke keer dat ze angst voelen hun buikademhaling te oefenen. Ze doen dit totdat ze zich rustiger voelen. Tegelijkertijd wordt het A-B-C model gepresenteerd. Ze leggen uit dat angst (C) niet wordt veroorzaakt door de naald (A) maar door hun gedachten (B).

Door dit model te gebruiken, beginnen ze angstgedachten te elimineren en te vervangen door meer functionele gedachten. Bijvoorbeeld: “Er gaat niets gebeuren,” “Ik kan mijn hartslag onder controle houden,” of “Alles komt goed.”

2. Geleidelijke blootstelling

Het doel van geleidelijke blootstelling is om de patiënten te laten wennen aan de fobische stimulus. Tegelijkertijd wordt geprobeerd om de hartslag binnen normale parameters te houden. Het begint met een fantasierijke benadering van de fobische stimulus. Dan, in de laatste fase, gaat de patiënt over op live blootstelling.

Ze leren dat vluchten voor angstaanjagende situaties de angst alleen maar versterkt. Daarom worden ze blootgesteld aan de stimuli die angst opwekken totdat het gewenningsproces is bereikt. In elk geval zou het versterken van het vluchtgedrag de fobie alleen maar verder in stand houden.

3. Toegepaste stresstraining

Dit is training om de controle over vasovagale activatie te vergemakkelijken. Espada, Mendez en Orgiles beschrijven deze training als “afgewisseld met perioden van spanning van 20 tot 25 seconden en uitrekking zonder ontspanning van 15 tot 20 seconden.”

Het doel is om de hartslag te verhogen. Op deze manier kan de patiënt, wanneer hij voelt dat hij flauw kan vallen, herstellen door deze techniek te gebruiken.

4. Verrijkte geleidelijke blootstelling en toegepaste spanning

In deze fase oefent de persoon de blootstelling in zijn verbeelding ondersteund door concrete stimuli, wat de geur van alcohol kan zijn.

Het verschil tussen deze fase en de vorige is dat ze de patiënt vragen om de toegepaste spanningsoefeningen te gebruiken wanneer hij begint te merken dat z ijn lichaam slap wordt.

5. Live blootstelling

Dit vindt plaats in een klinisch analyselaboratorium en hier gebruikt de patiënt de zelfinstructie die hij eerder heeft geleerd. In de regel moedigt dit hen aan en maken ze gebruik van diepe ademhaling.

De therapeut die bij hen is, is ook kalmerend en legt zo nodig alles uit wat er gebeurt. Daarna, als het bloed is afgenomen, biedt de therapeut lof om het gedrag te versterken.

Vrouw met haar handen voor haar ogen

Conclusie

Psychologie is een wetenschappelijke discipline die voortdurend op zoek is naar betere oplossingen. Ondanks dat het zeer wijdverbreid is, is literatuur over dit onderwerp nog steeds schaars. Professionals gebruiken echter dezelfde behandeling voor hematofobie en het lijkt goede resultaten op te leveren.

Mettertijd zullen we grote vooruitgang zien op dit gebied, evenals op andere gebieden die te maken hebben met iemands welzijn. Psychologie houdt nooit op. Met alle technologische vooruitgang en onderzoek zullen er steeds nauwkeurigere en effectievere technieken komen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Cano-Vindel, A. y Miguel-Tobal, J.J. (1999). Evaluación de la ansiedad desde un enfoque interactivo y multidimensional: El inventario de Situaciones y Respuestas de Ansiedad (ISRA). En Psicología Contemporánea, 6 (1), 14-21.
  • Capafons Bonet, J.I. (2001). Tratamientos psicológicos eficaces para las fobias específicas. En Psicothema, 13 (3), 447-452.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.