Wat gebeurt er met je lichaam als je denkt?

Een gedachte kan de vonk zijn die je motivatie en positieve emoties doet ontbranden. De dingen die je in je hoofd creëert, hebben de kracht om je realiteit te transformeren. 
Wat gebeurt er met je lichaam als je denkt?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Wat gebeurt er met je lichaam als je denkt? Mensen vergeten vaak het effect dat hun gedachten hebben op hun fysieke lichaam. Gedachten kunnen de motor van je emoties, welzijn en kalmte activeren. Aan de andere kant wordt stress ook veroorzaakt door je gedachten.

Schrijver en filosoof Henry David Thoreau zei dat we, om een diep mentaal pad te kunnen maken, keer op keer moeten nadenken over het soort gedachten die we ons leven willen laten beheersen. De manier waarop je denkt, bepaalt hoe je je voelt. Als je gelukkig wilt zijn, is het belangrijk om aan die gedachte te denken.

Wat gebeurt er met je lichaam als je denkt

Dit is wat er met het lichaam gebeurt als je denkt

Ontdekken wat er met je lichaam gebeurt als je denkt, is een onderwerp dat wetenschappers al decennia lang fascineert. Wat gebeurt er met het lichaam als er een gedachte opkomt? Hoeveel energie verbruikt denken? Denk je beter als je aan het rusten bent of als je aan het sporten bent? Deze en andere vragen zijn het waard om over na te denken.

Wat een gedachte is en hoe het je lichaam kan beïnvloeden

Sommige wetenschappers definiëren gedachten als elektrische golven, een mentale vonk die veranderingen in de hersenen kan veroorzaken om een reactie te orkestreren. Psycholoog Edward Chace Tolman, een expert in menselijke cognitie, geloofde dat gedachten veranderingen teweegbrengen, hoewel ze niet altijd zichtbaar zijn.

Met andere woorden, alles wat binnen vijf of tien seconden in je hersenen opkomt, zal je op de een of andere manier beïnvloeden. Of het nu gaat om het verhogen van je bezorgdheid, het maken van een plan, het oproepen van herinneringen en emoties, enzovoort, waar het op neer komt is dat alles wat in je geest omgaat, je vormt en conditioneert.

Als je wilt analyseren wat een gedachte werkelijk is, moet je nadenken over de meerdelige reeks en structuur waaruit dit ongelooflijke proces bestaat.

Deze structuren en de elementen waaruit de anatomie van gedachten bestaat, hebben de ongelooflijke kracht om te veranderen wat er in je lichaam gebeurt. Hoe? Door emoties te moduleren, hormonen vrij te geven die je gedrag beïnvloeden en soms zelfs je gezondheid.

Dit is wat er gebeurt met je lichaam als je veel denkt

Als je jezelf afvraagt wat er met je lichaam gebeurt als je denkt, is het belangrijk om iets te onthouden. Elke keer dat je je ‘gedachtenfabriek’ activeert, verbruikt je lichaam veel energie. Als gevolg hiervan heeft overdenken een serieuze impact op je lichaam.

Psycholoog Catherine Pittman, hoogleraar aan de Universiteit van Indiana, deelt iets heel interessants in haar boek, Rewire your Anxious Brain. Bijna 50% van de bevolking denkt te veel en overdenken leidt tot verhoogde stress en angst. Dit heeft na verloop van tijd invloed op je gezondheid.

Niet alleen dat, maar als we te lang nadenken, lijden de meesten van ons aan zoiets als analyse-verlamming. Dit is wat er gebeurt als je iets in gedachten steeds maar door laat malen, maar je nooit een beslissing neemt of actie onderneemt.

Je cortisolspiegel stijgt en dit leidt tot stress, lichamelijke uitputting en een mentale blokkade. In plaats van een antwoord op je probleem te vinden, raak je vast in een eindeloze lus van zorgen en immobiliteit.

Gedachten kunnen door blijven malen zonder dat je een beslissing neemt

Denk langzaam om beter te leven

Psycholoog Daniel Kahneman, winnaar van de Nobelprijs voor Economie, schreef een uitzonderlijk boek, met de titel Thinking Fast and Slow. Daarin beschrijft hij hoe we een punt in de menselijke evolutie hebben bereikt waarop we alleen handelen volgens een soort impulsieve manier van denken.

Deze manier van denken wordt beheerst door intuïtie en is automatisch en vol met vooroordelen, partijdigheden en fouten.

We doen het omdat het logisch lijkt in de betreffende context. Je moet snel reageren op alle externe eisen en talloze prikkels. Op korte termijn leidt deze reactiestijl niet alleen tot slechte beslissingen, maar ook tot onder andere stress, angst, verhoogde cortisolspiegels in het bloed, lichamelijke uitputting en een hoger risico op een hartaanval.

De effecten van snel denken op je lichaam zijn behoorlijk schadelijk. Vooral als dit soort denken een gewoonte wordt. Om dat te voorkomen, is het belangrijk om een meer afgemeten, reflectieve benadering te gebruiken. 

Tot slot: hoewel het moeilijk is om je gedachten onder controle te krijgen, moet je dit toch proberen. Wat er ook gebeurt, zal een grote invloed hebben op je gezondheid en geluk. Neem dus de touwtjes in handen en probeer ervoor te zorgen dat je gezonde, productieve en reflecterende gedachten hebt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Kahneman, Daniel (2013) Pensar rápido, pensar despacio. Madrid: Debolsillo

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.