Wat betekent het als je over honden droomt?

Als je over honden droomt gaat dat meestal over je sociale relaties, gezien de link die we allemaal hebben met deze gedomesticeerde soort.
Wat betekent het als je over honden droomt?

Laatste update: 06 januari, 2022

Dromen is een veelvoorkomende ervaring. Inderdaad, iedereen droomt. Bovendien zijn er bepaalde dromen die iedereen gemeen heeft die een bepaalde cultuur en manier van leven deelt. Een voorbeeld hiervan is als je over honden droomt.

Het interpreteren van de betekenis van dromen gebeurt vanuit de projectie en vrije associatie van ideeën. In feite, aangezien dromen een automatisch proces is, wordt het beïnvloed door het geheugen, de emoties en de persoonlijke verbeelding van elk individu.

Daarom zal het feit dat een hond in een droom verschijnt voor elk individu een andere betekenis hebben. Omdat het echter een veelvoorkomende ervaring is, kunnen er ook bepaalde geldige betekenissen aan worden ontleend. In dit artikel bekijken we enkele van deze interpretaties.

Wat gebeurt er in je hersenen als je droomt?

Een droom is een opeenvolging van mentale beelden (en andere sensaties) die het resultaat zijn van intense hersenactiviteit tijdens de diepste slaapfase. De scènes die je meemaakt, hebben op zich geen verhaal. Toch heb je bij het ontwaken de neiging om ze in iets zinvols te ordenen.

Er zijn twee goed gedefinieerde slaapfasen. Dit zijn REM en NREM-slaap. Hoewel dromen in beide fasen kunnen worden ervaren, is de kans groter dat je ze herinnert wanneer je in de eerste fase droomt.

Slapende vrouw

Wat is het doel van dromen?

Er is weinig gezegd over de werkelijke functie van dromen. Lange tijd werden ze trouwens niet al te serieus genomen of kregen ze spirituele connotaties. Tegenwoordig is het echter bekend dat ze dienen om herinneringen te consolideren, emoties te verwerken of onderdrukte gevoelens te uiten.

Wat betekent het als je over honden droomt?

Honden hebben, net als elk ander element van de realiteit, een positieve en een donkere kant. Bijvoorbeeld, voor degenen die honden als hun beste vrienden beschouwen, zullen ze waarschijnlijk in hun dromen worden weergegeven als een positief beeld. Aan de andere kant, voor degenen die bang zijn voor honden of ze niet mogen, zal hun beeld in hun dromen een meer onaangename vorm aannemen.

Door de getuigenissen van mensen en het normatieve leven in de westerse cultuur, zijn enkele ideeën geëxtrapoleerd over wat het betekent als je droomt van honden:

  • Grote honden. Gezien de sociale aard van deze dieren, vertegenwoordigt een grote hond in een droom je relaties met anderen. Aan de positieve kant kan het verwijzen naar het gevoel omringd te zijn door dierbaren. De andere kant van de medaille is de angst om iemand te verliezen of een soort sociaal conflict te ervaren.
  • Kleine honden. Kleine honden zijn vaak net zo fel en vastberaden als grote honden. Als je erover droomt, kan dit een toespeling zijn op je vastberadenheid om een doel te volgen, zelfs als het een onmogelijke droom lijkt, rekening houdend met je eigen capaciteiten.
  • Achtervolgd worden door honden. Dromen om achtervolgd te worden door een hond komen vrij vaak voor. In feite hebben ze de neiging om de angst aan te duiden dat je niet kunt ontsnappen aan iets dat je zorgen baart in je echte leven, vermengd met het gevoel van verraad jegens iemand die dicht bij je staat.
  • Honden die je aanvallen. Deze ervaring houdt meestal direct verband met kynofobie of een eerdere traumatische ervaring (Engelse link) met deze dieren. De meest subjectieve interpretatie is dat het een weergave is van de angst om in de buurt van een gevaarlijk iemand te zijn.
  • puppy’s. Een baby van welke soort dan ook wordt altijd geassocieerd met ideeën over onschuld en zorgzaamheid. Het kan een weerspiegeling zijn van je beschermende instincten of een weergave van hulpeloosheid in de kindertijd. Het hangt allemaal af van de context van de droom.
Puppy

Persoonlijke interpretaties

Als je over honden droomt kan dat nogal abstracte en subjectieve betekenissen hebben. Bovendien zijn er soms geen concrete interpretaties. Daarom kan de betekenis die je zelf aan deze ervaringen geeft van onschatbare waarde zijn, altijd rekening houdend met je eigen individuele context.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.