Wat betekent het als je over eten droomt?

Heb je de laatste weken over eten gedroomd? We laten je zien wat het kan betekenen, volgens de experts.
Wat betekent het als je over eten droomt?

Laatste update: 02 augustus, 2022

Dromen over voedsel is een veelvoorkomende ervaring. Deskundigen beweren (Engelse link) dat dit soort dromen varieert naargelang de culturele invloeden. Inderdaad zijn de context, het voedsel dat verschijnt, en wat ermee gedaan wordt, onderhevig aan de paradigma’s van elke cultuur. Daarom zijn er veel interpretaties van als je over eten droomt. Vandaag bekijken we de populairste.

Bewijsmateriaal (Engelse link) wijst erop dat droomervaringen die rond voedsel draaien veel voorkomen bij mensen met eetstoornissen. Niet al onze verklaringen van dromen over voedsel wijzen in deze richting, hoewel er wel rekening mee gehouden moet worden bij het assimileren ervan in de werkelijkheid.

In feite is dit iets wat ook bij het interpreteren van andere soorten dromen moet gebeuren: ze moeten in de juiste context geplaatst worden volgens het leven van de dromer.

Wat betekent het als je over eten droomt?

Of het nu wel of geen voedseldromen zijn, onderzoekers (Engelse link) hebben ontdekt dat 33 procent van de mannen en 40 procent van de vrouwen zich hun reuk- en smaakervaringen herinneren bij het ontwaken uit hun dromen.

Wetenschappers suggereren ook (Engelse link) dat vrouwen de neiging hebben negatieve droomervaringen te manifesteren, terwijl mannen positieve hebben.

Sinds de dageraad van de psychoanalyse werden verschillende interpretaties van dromen over voedsel (Engelse link) voorgesteld. Dit betekende dat het wetenschappelijke veld geïnteresseerd raakte in de interpretatie van dromen. Laten we eens kijken naar zeven verklaringen van dromen over voedsel die een universele symboliek neigen te hebben.

Slapende vrouw
Dromen over voedsel is een weerspiegeling van hoe we op emotioneel niveau zijn.

1. Emotionele toestanden

De eerste interpretatie van dromen over voedsel is dat het een weerspiegeling is van je huidige emotionele toestand. Als de smaak of de geur van het voedsel dat je in de droom eet zoet of aangenaam is, dan is dat symbolisch voor positieve emoties. Is de smaak of geur daarentegen zuur of bitter, dan duidt het op negatieve emoties.

Er zijn aanwijzingen (Engelse link) dat stemming onze voedselkeuzes in werkelijkheid bepaalt. Tijdens het waken kunnen sommige emoties de overhand krijgen over andere, als gevolg van stress, de huidige situatie, de relatie die je met anderen hebt, naast andere factoren. Deze emoties kunnen ook op je dromen overgebracht worden.

2. Economische overvloed

Als je droomt over eten in overvloed is een direct symbool van economische voorspoed (of persoonlijke voorspoed in het algemeen). Wil deze interpretatie zin hebben, dan moet je bij het voedsel kunnen dat voor je staat.

Als je het niet kunt eten, aanraken, of er dichtbij komen; dan symboliseert het een overvloed die er wel is, maar die belemmerd wordt en waar je niet bij kunt. Hoe meer voedsel er op tafel staat of op de plaats waar je bent, hoe groter de daarmee samenhangende overvloed.

3. Goede banden of relaties met anderen

Als je droomt dat je samen met je familie voedsel eet of koopt, kan je droomervaring geïnterpreteerd worden als een symbool van je goede relaties met hen. Als je de gezichten van de mensen bij wie je bent niet kunt onderscheiden, neem het dan op als een goed teken in het algemeen. Het betekent dat je op een goede plek bent, bij mensen die je hoogacht en die hetzelfde voor je voelen.

Als je de mensen in je droom herkent, kun je het opvatten als een consolidatie van je relatie met hen. Dat komt omdat voedsel voor ons niet alleen een middel is om te overleven of in ons levensonderhoud te voorzien, maar ook een hulpmiddel om met anderen om te gaan. Inderdaad hebben duizenden rituelen, ceremonies en andere soortgelijke gebeurtenissen voedsel als hoofdrolspeler gehad.

4. Ongelukkige momenten in het heden of de toekomst

In alle voorgaande uitleggingen was het voedsel in goede staat. Als je echter droomt van bedorven voedsel, kan dat ongelukkige gebeurtenissen in je heden of nabije toekomst symboliseren.

Misschien heb je nu te maken met een stressvolle, onaangename of ongemakkelijke gebeurtenis of misschien heb je nieuws gekregen dat je in de toekomst met dit soort gebeurtenissen te maken zult krijgen.

5. Onafhankelijkheid, vrijheid, of autonomie

Afhankelijk van de context kan dromen over het weigeren van voedsel geïnterpreteerd worden als een symbool van vrijheid, onafhankelijkheid, of gedeeltelijke of totale autonomie. De afwijzing kan direct of indirect zijn. Hoe het ook zij, je kiest ervoor het voedsel niet te eten van de persoon die het je aanbiedt.

Een voorbeeld van hoe dit in de werkelijkheid vertaald kan worden is dat je net een beter betaalde baan hebt gekregen, onafhankelijk bent geworden van je ouders, of een bedrijf bent begonnen.

Vrouw met een pizza
Dromen over het weigeren van voedsel is een symbool van vrijheid.

6. Sensualiteit of erotiek

Voedsel heeft ook een sensuele of erotische component, dus ook dit soort symboliek kunnen we niet overslaan van onze lijst. Het hangt allemaal af van welke voedingsmiddelen in de droom voorkomen, hoe en waar je ze eet, en hun smaak. Sommige vruchten hebben bijvoorbeeld een duidelijke symbolische toespeling.

Aardbeien, bananen, druiven, perziken, of watermeloenen zijn maar enkele van de vruchten met een krachtige erotische lading. Als je droomt over het eten van deze vruchten in een kamer met sensuele decoraties of in het bijzijn van iemand, dan kun je daaruit opmaken dat je, in werkelijkheid, je erotische kant wilt verkennen.

7. Moeilijke relaties met voedsel in de werkelijkheid

Zoals we al eerder zeiden hebben de meeste mensen met eetstoornissen af en toe ervaringen met dit soort dromen. Bijgevolg, als je te maken hebt gehad met anorexia, boulimia, eetbuien, voedselbeperking, enzovoort, dan is de kans groter dat de symboliek in deze richting wijst. Ze kunnen ook wijzen op een soort speciale relatie die je met voedsel hebt.

Zo kunnen mensen met overgewicht, obesitas, of die zich ten doel gesteld hebben af te vallen, kieskeurig of kieskeurig zijn over de voedingsmiddelen in hun dieet. Deze obsessie kan op dromen overgebracht worden, zodat ze niets anders worden dan een afspiegeling van hun relatie met voedsel in de werkelijkheid.

Houd in gedachten dat al deze interpretaties referentieel zijn. Het is echt belangrijk dat je ze leest en ze assimileert naast eventuele andere relevante criteria. Bovendien zullen je dromen niet noodzakelijk altijd een onderliggende betekenis hebben. Laat je dus niet conditioneren door deze interpretaties. Neem ze gewoon als leidraad waarom je dit soort dromen misschien regelmatig meemaakt. Wellicht ook interessant voor jou

De betekenis van dromen door de geschiedenis heen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
De betekenis van dromen door de geschiedenis heen

De betekenis van dromen is lang door de geschiedenis heen bestudeerd en wordt vandaag nog steeds veel bestudeerd. Lees hier meer.  • Dippel, B., Lauer, C., Riemann, D., Majer-Trendel, K., Krieg, J. C., & Berger, M. Sleep and dreams in eating disorders. Psychotherapy and Psychosomatics. 1987; 48(1-4): 165-169.
  • Gardner, M. P., Wansink, B., Kim, J., & Park, S. B. Better moods for better eating?: How mood influences food choice. Journal of Consumer Psychology. 2014; 24(3): 320-335.
  • Hamburger, W. W. The occurrence and meaning of dreams of food and eating: I. Typical food and eating dreams of four patients in analysis. Psychosomatic Medicine. 1958; 20(1): 1-16.
  • Nielsen, T. A., Zadra, A. L., Simard, V., Saucier, S., Stenstrom, P., Smith, C., & Kuiken, D. (2003). The typical dreams of Canadian university students. Dreaming. 2003; 13(4): 211-235.
  • Strickler, R. D. Dreams about food and eating: a literature review. Sleep and Hypnosis. 2005; 7(1): 1.
  • Zadra, A. L., Nielsen, T. A., & Donderi, D. C. Prevalence of auditory, olfactory, and gustatory experiences in home dreams. Perceptual and motor skills. 1998; 87(3): 819-826.