Wat betekent het als je over de dood droomt?

Heb je ooit gedroomd over de dood of van iemand die al overleden is? In dit artikel zullen we je vertellen welke de meest voorkomende dromen zijn die verband houden met de dood en wat ze allemaal kunnen symboliseren.
Wat betekent het als je over de dood droomt?

Laatste update: 03 januari, 2022

Wat betekent het als je droomt over de dood? Heb je ooit dit soort dromen meegemaakt? Dromen over de dood of iets dat daarmee verband houdt, is trouwens vrij gewoon.

Volgens Luis Trujillo, auteur van het boek Interpretation of Dreams (2004), symboliseert de dood in de droomwereld de wereld van het occulte. Het vertegenwoordigt echter ook de duisternis die voorafgaat aan de geestelijke wedergeboorte van de mens.

Dromen van de dood betekent de verandering van een fysieke toestand naar een spirituele. Zo zou de dood in een droom de voltooiing van een fase en de wedergeboorte van een nieuwe vertegenwoordigen.

In feite, volgens Trujillo, als een personage dat sterft in je droom verschijnt, kun je dit interpreteren als het einde van een bepaalde toestand (psychologisch, religieus, liefde, werk, enz.) En het begin van een nieuwe.

Aan de andere kant kan het ook een waarschuwing zijn vanuit je onbewuste om voor eens en voor altijd situaties op te lossen die onhoudbaar zijn in je leven. Degenen die je laten lijden of je op de een of andere manier schade berokkenen. Maar wat kan het nog meer betekenen als je over de dood droomt? Welke andere soorten dromen zijn er met dit soort thema? Lees verder en we vertellen het je!

Man met nachtmerries

Wat betekent het als je droomt over de dood?

Dromen over de dood betekent niet dat je droomt van je eigen dood of zelfs die van anderen. Volgens Anna Monteschi, auteur van El Gran Libro de Los Sueños (The Great Book of Dreams) (2006), kan dromen over de dood veel verschillende connotaties of betekenissen hebben, afhankelijk van het type droom. Dit zijn de meest representatieve:

 • Willen sterven. Dromen dat je dood wilt, houdt verband met een ernstige innerlijke crisis.
 • Dood praten. Je hebt alle angsten die je had over de dood overwonnen.
 • Als je ziek bent. Als je van de dood droomt en je bent in werkelijkheid ziek, betekent dit dat je snel beter wordt.
 • Voor artiesten. Het symboliseert succes en bekendheid.
 • Als je getrouwd bent, betekent dit dat je je familie verlaat.
 • Als u kinderen heeft, heeft dit te maken met zorgen over hun gezondheid.
 • Van de dood gered worden. Je hecht te veel belang aan hulp die eigenlijk niet echt nuttig is.
 • Dromen van je eigen dood. Dit is een goed voorteken en heeft vooral te maken met huwelijk en gezondheid.
 • De dood zien. Het direct zien van de dood symboliseert groot geluk.

Dromen over de dood: overleden mensen

Als je droom niet gerelateerd is aan het idee van de dood, maar er een dode persoon in voorkomt, kan dit veel dingen betekenen. Daarom zijn er, net als in het vorige geval, een aantal verschillende mogelijkheden:

 • Dromen van een dode persoon. In het algemeen symboliseert dit de komst van goed nieuws (dat binnenkort zal komen).
 • Een dode man in een kist. Als de dode man in een kist ligt, symboliseert de droom het einde van een bepaald gevaar in je echte leven.
 • In bed. Als de dode persoon die in je droom verschijnt in bed ligt, betekent dit dat je onzeker en beïnvloedbaar bent.
 • De wandelende doden. Dromen van de wandelende doden symboliseert een grote financiële crisis.
 • Een dode die praat. Dit betekent dat je naar hun woorden moet luisteren.
 • Een opstanding. Als een persoon die in het echte leven is gestorven, in je droom wordt opgewekt, betekent dit dat er iets staat te gebeuren waardoor mensen veel gaan praten.
 • De vijandige doden. Als de overleden persoon in je droom je vijandig gezind is, betekent dit dat iemand een dubbel spel heeft ontdekt dat je misschien speelt.
 • Kijken naar een dode. Dromen dat je naar een dode kijkt, houdt verband met een nutteloos schuldgevoel in je echte leven.
 • Veel doden zien. Dit symboliseert geluk.

Dromen over een specifiek iemand

Zoals je kunt zien, kan dromen over de dood meerdere connotaties hebben, afhankelijk van het type droom, de persoon die sterft, en hun acties, enz. Dromen over de dood van je vader betekent bijvoorbeeld dat er een significante verandering plaatsvindt in je leven en dat je relatie met hem is geëvolueerd.

Aan de andere kant, dromen dat je partner sterft, kan betekenen dat ze wat meer toewijding van jouw kant nodig hebben. Ook kan het erop wijzen dat je enkele aspecten mist die in je relatie zijn verdwenen en die een afstand tussen jullie hebben veroorzaakt.

Aan de andere kant betekent dromen over de dood van je broer dat er iets aan je persoonlijkheid verandert. In feite gaat het over het algemeen om iets dat je niet leuk vindt aan jezelf dat ten goede verandert. Dromen van een vriend die overlijdt, symboliseert frustratie en onzekerheid.

Als de persoon die je ziet in je dromen spreekt, betekent dit dat je geweten je goed advies geeft en dat je ernaar moet gaan luisteren.

Als de overleden persoon van wie je droomt huilt, houdt dit verband met ernstige emotionele stoornissen. Bovendien, als ze een familielid zijn, symboliseert het dat je een schuldgevoel voelt. In feite kan het zien van een dode in je droom betekenen dat je naar hun advies moet luisteren of moet onthouden wat ze je in het leven hebben gegeven.

Ten slotte symboliseert het zien van een overledene met een droevig gezicht in je droom dat je dacht dat een belediging of belediging vergeten was. Dat is het echter niet geweest.

“De dood is een geleefd leven. Het leven is een dood die komt.”

Jorge Luis Borges

Vrouw op een stoel in zee

Dromen van een graf, grafsteen of begraafplaats

Er is misschien geen persoon in je droom. In feite droom je misschien van een graf of een grafsteen. Dit zorgt ervoor dat je je overstuur voelt als je wakker wordt. De betekenis van deze dromen is echter niet negatief.

Er wordt zelfs gezegd dat dromen van graven of grafstenen betekent dat het tijd is om je verleden achter je te laten. Het is tijd om al je negatieve gevoelens te begraven en voor eens en voor altijd een einde te maken aan alles wat je pijn doet. Tijd, in feite, om een nieuwe manier van leven te beginnen.

Dromen van een begraafplaats betekent ook dat het tijd is om je verleden achter je te laten, al je slechte herinneringen te begraven en je op de toekomst te concentreren.

Aan de andere kant, als je droomt dat je bloemen meeneemt naar de begraafplaats, betekent dit dat je iemand heel erg mist. Het is ook gebruikelijk dat deze droom verschijnt in tijden van onzekerheid.

Als er echter geesten verschijnen, betekent dit dat u binnenkort de steun van uw dierbaren zult hebben. Dit soort dromen brengen zorgen, twijfels en onopgeloste problemen bij je, waardoor je je behoorlijk slecht kunt voelen als je wakker wordt.

Als je over de dood droomt: een bericht uit het onbewuste?

Niet alle psychologen denken dat dromen een belangrijke betekenis hebben, maar een groot deel van hen denkt dat er een verband bestaat, geheel of gedeeltelijk.

Sommigen zien ze ook als verbonden met je behoeften en onbewuste verlangens. In feite heeft dromen over de dood een buitengewoon rijke symboliek. Niettemin is het waar dat het meestal wordt geassocieerd met het algemene idee dat het het einde van een fase en het begin van een nieuwe vertegenwoordigt.

Het is een merkwaardig feit dat aan het einde van iemands leven vaak dromen die verband houden met de dood, niet alleen door het beeld ervan, maar ook door andere symbolen van dood en opstanding. In zekere zin is het alsof het onbewuste hen voorbereidt op de komst van het einde van hun dagen.

“Het onbewuste reserveert essentiële boodschappen voor de oren die weten hoe ze moeten luisteren.”

-Carl Gustav Jung-

Er zijn niet al te veel rigoureuze onderzoeken gedaan naar dromen en hun mogelijke verband met de werkelijkheid. Dit komt echter niet door een gebrek aan interesse in het onderwerp, maar door de methodologische complexiteit, de beheersing van variabelen en de bijbehorende meetproblemen.

Om deze reden moet alle informatie in dit artikel niet als een absoluut feit worden beschouwd, omdat het grotendeels het product is van incidentele klinische observatie.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Monteschi, A. (2006). El gran libro de los sueños. Editorial De Vecchi.
 • Trujillo, L. (2004). Interpretación de los sueños. Editorial Libsa.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.