Wat betekent de kleur oranje in de psychologie?

Wil je weten wat de kleur oranje betekent? Het antwoord is niet zo eenvoudig, omdat het een van de kleuren is die de meeste reacties genereert, zowel mentaal als gedragsmatig.
Wat betekent de kleur oranje in de psychologie?
Sara González Juárez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sara González Juárez.

Laatste update: 26 september, 2023

Mensen bestuderen kleur al heel lang. Het is een interessant onderwerp, omdat de relatie van mensen met de omgeving en de ontwikkeling van cultuur en interpersoonlijke relaties invloed hebben op de emoties en houdingen die elke kleur oproept. De betekenis van de kleur oranje is breed. Het hangt sterk af van de variabelen die ermee samenhangen, zoals intensiteit.

De betekenissen kunnen variëren van creativiteit tot vernietiging. In dit artikel kun je de fysieke kenmerken en connotaties van elke tint oranje ontdekken. Deze kleur is bestudeerd door enkele van de meest representatieve figuren van deze psychologische school, zoals Eva Heller (Spaanse link).

De fysica van de kleur oranje

Oranje wordt zo genoemd vanwege de gelijkenis met de vrucht van de sinaasappelboom (sinaasappel, orange in het Engels). Het wordt waargenomen door fotoreceptie van licht met een dominante golflengte van 595-630 nanometer.

Oranje wordt beschouwd als een warme kleur. Lengtes boven 615 nanometer benaderen geel. Aan de andere kant komen de golflengtes van 595 nanometer dichter bij rood.

Volgens de wet van lichtmenging (RGB-systeem) krijgt men oranje door rood licht en groen licht over elkaar heen te leggen, de laatste met de helft van de intensiteit van rood. Het complement van oranje zou blauw of cerulean zijn.

Bij pigmenten wordt oranje echter verkregen door rood en geel te mengen. Dit maakt het een secundaire kleur. Deze theorie (CMYK systeem) wordt het meest gebruikt in de kunst, bij het maken van inkt en bij het reproduceren van afbeeldingen in het algemeen.

Oranje

De betekenis van de kleur oranje

In de regel draait de betekenis van de kleur oranje om speelsheid, enthousiasme en extraversie. Het is een opvallende en exotische kleur in bepaalde regio’s (het is niet erg duidelijk in de natuurlijke omgeving), en sommige mensen vinden het te intens.

Oranje is ook gerelateerd aan gezellige, originele, actieve en enthousiaste mensen. Aan de minder gewenste kant roept het gevoelens van afwijzing op. Het heeft bijvoorbeeld de neiging om te veel aandacht te trekken en kan een gevoel van frivoliteit oproepen.

Eenintensere oranje tint wordt in sommige regio’s in verband gebracht met gevaar. Dit is vooral het geval in gebieden waar de bevolking in contact komt met giftige planten en dieren. In de natuur zijn felle kleuren vaak een waarschuwing voor roofdieren. Dit staat bekend als aposematische kleuring (Engelse link).

Gebruik van oranje in marketing

Onderzoek (Spaanse link) beweert dat kleuren bij de promotie van bepaalde producten een belangrijke invloed hebben op de besluitvorming en specifieke gevoelens oproepen. Daarom is de psychologie van kleur een van de belangrijkste pijlers van marketing.

Oranje wordt geassocieerd met optimisme. Daarom wordt het vaak gekozen in marketing om op grote schaal aan te zetten tot aankopen.

Van oranje – en de rest van de warme kleuren – is bewezen dat ze de eetlust stimuleren. Daarom worden ze vaak gebruikt in restaurants en voedingsmerken. Er is ook een verband gevonden tussen diep oranje en een zoete smaak (Engelse link).

Oranje gebruiken om de aandacht te trekken

Oranje is de kleur die het gemakkelijkst te zien is bij weinig licht of in het water. Daarom is het zeer nuttig voor reddings- en waarschuwingsobjecten. Bijvoorbeeld reflecterende en opblaasbare vesten en reddingsboten.

Op sommige plaatsen zijn de uniformen van gevangenen oranje om ze makkelijker te kunnen vinden als ze ontsnappen. Ditzelfde principe wordt gebruikt in astronautenpakken. Het maakt ze beter zichtbaar in de duisternis van de ruimte. Een ander opvallend voorbeeld is de beroemde zwarte doos van een vliegtuig. In werkelijkheid is deze oranje, zodat hij gemakkelijk te vinden is.

Oranje hesjes

De kleur oranje in andere culturen

Wat je tot nu toe hebt gelezen heeft betrekking op de betekenis van de kleur oranje in de meeste westerse culturen. Als je echter naar andere delen van de wereld reist, kun je andere betekenissen van deze kleur vinden. Bijvoorbeeld:

  • Boeddhisme. Oranje is de kleur van verlichting, vandaar de klederdracht van boeddhistische monniken. Deze hebben een tint die dicht bij de kleur van saffraan ligt.
  • Hindoeïsme. Oranje is een kleur die wordt geassocieerd met het pad naar perfectie. De godheid Krishna wordt afgebeeld in gele en oranje gewaden.
  • Confucianisme. In de oude Chinese filosofie is oranje de kleur van transformatie.
  • Het Midden-Oosten. In bepaalde landen in dit deel van de wereld, zoals Egypte, wordt oranje geassocieerd met rouw en verlies.

Zoals je kunt zien, is de betekenis van de kleur oranje gevarieerd. Men gebruikt deze kleur op verschillende manieren. Elk van zijn tonen roept verschillende gevoelens op, zowel subjectief als wetenschappelijk bewezen.

Als je geïnteresseerd bent in dit onderwerp, raden we je aan het verder te onderzoeken. De mengeling van projectief en wetenschappelijk is namelijk opwindend als het gaat om de psychologie van kleur.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Álvarez, O. (2011). Influencia del color en las preferencias de los consumidores. Revista Observatorio Calasanz, 2(4): 228-246.
  • Heller, E. (2004). Psicología del color. Cómo actúan los colores sobre los sentimientos y la razón. Editorial Gustavo Gili:
  • Romero, JV. y Serrano, ML. (1968). ¿Influyen los colores en el sabor? Interamerican journal of psychology, 2(3): 144-157.
  • Valdez, P. y Mehrabian, A. (1994). Effects of color on emotions. Journal of Experimental Psychology: General, 123(4): 394-409.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.