Wartegg-test: wat het is, hoe het wordt gebruikt en geïnterpreteerd

Wij leggen alles uit over een basispsychometrische test bij wervings- en functieselectieprocessen. Hierbij worden aspecten van de persoonlijkheid en cognitieve vaardigheden geëvalueerd.
Wartegg-test: wat het is, hoe het wordt gebruikt en geïnterpreteerd
Sharon Laura Capeluto

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sharon Laura Capeluto.

Laatste update: 02 april, 2024

Als je midden in een zoektocht naar een baan zit en je je voorbereidt op een selectieprocedure, is het heel nuttig om je vertrouwd te maken met enkele technieken die in deze scenario’s voorkomen, bijvoorbeeld de Wartegg-test.

De Wartegg-test een vrij gebruikelijke test in sollicitatiegesprekken, hoewel hij ook wordt gebruikt op klinisch gebied. We nodigen je uit om in dit artikel te onderzoeken hoe het wordt toegepast en op welke punten de beoordelaar zich zal richten om je grafieken te interpreteren.

Wat is de Wartegg-test?

Het is een projectieve techniek die persoonlijkheid en cognitieve processen op een unieke manier onderzoekt. Deze grafische test is ontwikkeld door Ehrig Wartegg. Hij maakt gebruik van een reeks van acht afbeeldingen, elk met een bepaalde stimulus, die de persoon invult met tekeningen.

De basis van de beoordeling is dat door gebruik te maken van afbeeldingen als een non-verbale communicatiemethode, het persoonlijke details, gevoelens en wat er in het onderbewustzijn van de testnemer zit, onthult.

De testresultaten worden in verband gebracht met de kenmerken van de functie die de persoon ambieert. Ook schetsen ze zo hoe de kandidaat in staat is om zijn werkelijkheid te construeren vanuit zijn ervaringen en wat hij als individu begrijpt.

Wat meet de Wartegg-test?

Hoewel de test niet direct en specifiek psychologische dimensies beoordeelt, geeft de interpretatie van de resultaten analisten waardevolle informatie over verschillende gebieden.

De test onderzoekt aspecten als creativiteit, sociale aanpassing en het vermogen tot associatie, analyse en synthese, waardoor een dieper begrip van de beoordeelde persoon mogelijk wordt.

Toepassing

Deze psychotechnische test wordt veel gebruikt op het gebied van organisatiepsychologie, zowel bij ontwikkelings- als bij personeelsselectieprocessen. In combinatie met andere analyses is zo’n assessment nuttig bij het bepalen van de geschiktheid van een kandidaat voor een specifieke functie.

De afname kan worden uitgevoerd door zowel klinisch psychologen als bedrijfspsychologen en HR-professionals. Het invullen duurt meestal niet meer dan 30 minuten.

De beoordelaar stelt de taak als volgt voor: “Iemand is begonnen met tekenen op deze acht plaatjes, maar heeft het niet afgemaakt. Jouw taak is om deze tekeningen af te maken, waarbij je integreert wat al in elke tekening aanwezig is. Je hoeft je geen zorgen te maken over de artistieke kwaliteit. Je kunt zelf de volgorde bepalen door volgnummers toe te kennen.”

Na het voltooien van de diagrammen moet de kandidaat ze een titel geven, aangeven welke hij/zij het leukst vond en welke hij/zij het makkelijkst of moeilijkst vond. Dit is een manier om de persoonlijke beoordeling van de taak te weten te komen.

Hoe wordt de Wartegg-test geïnterpreteerd?

Deze test is nuttig bij psychologische beoordeling, maar moet samen met andere hulpmiddelen worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld een interview. Daarom vereist de interpretatie van de Wartegg-test een holistische en deskundige benadering. In dit geval worden twee specifieke en complementaire perspectieven behandeld:

  • Constitutionele analyse. Analyseert hoe constitutionele aspecten, zoals temperamenttypen, denkstijlen en emotionele gebieden, worden weerspiegeld in de tekeningen op de kaarten.
  • Situationele analyse. Richt zich op hoe de persoon presteert tijdens het maken van de test, door te kijken naar hun aanpak en details die direct inzicht geven in hun reactiestijl en aanpassingsvermogen. Bijvoorbeeld, het volgen van de volgorde kan duiden op een voorkeur voor organisatie en structuur, terwijl het veranderen van de volgorde een zekere opstandigheid zou suggereren.

Bij het interpreteren van de test moet de beoordelaar op verschillende factoren letten voor een volledige en nauwkeurige decodering. In de eerste plaats kijkt hij naar de manier waarop de proefpersoon ruimte gebruikt, hoe hij tekent en de grootte van zijn tekeningen.

Aan de andere kant let hij op hoe hij emoties uitdrukt, wat in de details naar voren komt. Hij let ook op de relaties tussen dingen of mensen, om hun sociale houding beter te begrijpen. Tegelijkertijd wordt, om erachter te komen hoe hij/zij zijn/haar problemen oplost, geobserveerd of hij/zij in staat is om creatief te zijn door de plaatjes af te maken.

Elk van de velden vormt een specifieke uitdaging die wordt overgebracht door de gepresenteerde stimulus.

Tabel 1

Kader 1 toont een kleine stip, precies in het midden. Dit symbool biedt nauwelijks ondersteuning om verder te gaan met de tekening. Dit betekent dat de persoon zich op het kruispunt van meerdere mogelijkheden bevindt, wat tot druk kan leiden, vooral als hij/zij geen sterk gevoel van eigenwaarde heeft.

Deze grafiek geeft dan het zelfconcept weer, d.w.z. hoe de beoordeelde persoon zichzelf ziet. Bij het interpreteren van deze ruimte wordt erop gelet of de persoon de stip als het centrum van zijn of haar eigen tekening houdt (bijvoorbeeld door een zon of een bloem te maken) of niet.

De manier waarop de stip wordt opgenomen (of niet), door hem te vermenigvuldigen, te vergroten of onaangeroerd te laten, onthult verschillende betekenissen.

Tabel 2

Linksboven is een niet erg uitgebreide golvende lijn te zien. Dit veld beoordeelt elementen van affectiviteit, zoals empathie  en gevoeligheid . Daarom komt het vaak voor dat testdeelnemers kiezen voor het tekenen van menselijke figuren, dieren of elementen die met de natuur te maken hebben.

Tabel 3

In het derde vak staan twee rechte verticale lijnen die variëren in lengte, gerangschikt van kortst naar langst. Het zijn stijve en monotone streken, die het individu uitdagen om de routine te overwinnen en het motief te veranderen. Deze sector symboliseert ambities, doelen en het verlangen naar verbetering, of het gebrek daaraan.

Kies je ervoor om de lijnen in opwaartse richting te verlengen? Weiger je de stimulans en besluit je figuren te tekenen die niets te maken hebben met het verlangen om vooruitgang te boeken? Dit zijn enkele van de vragen die de beoordelaar zichzelf stelt bij het analyseren van dit veld.

Tabel 4

Aan het begin van de beoordeling, in het vierde veld, is er slechts één klein donker vierkantje in de rechterbovenhoek. Dit is een zware prikkel, niet erg dynamisch en onverwacht, die een zekere mate van angst probeert op te wekken en uitnodigt tot actie.

Zo’n vierkantje krijgt vaak speciale aandacht, omdat het laat zien hoe de persoon omgaat met werkconflicten. Uit deze geometrische figuren interpreteert de expert onbewuste gedachten en hulpbronnen.

De antwoorden geven inzicht in de vraag of de persoon op een kinderlijke, afhankelijke manier met problemen omgaat, of dat hij of zij bijvoorbeeld een strategische, berekenende aanpak hanteert.

Tabel 5

Linksonder worden twee lijnen loodrecht op elkaar afgebeeld, die elkaar kruisen, wat zou resulteren in een X. Deze prikkel vormt dan een tegenslag, die een bedreiging vormt voor de persoon. Deze stimulus stelt dan een tegenslag voor. De tekening in dit veld helpt om de impulsen en de mogelijkheid om obstakels te overwinnen te kennen, evenals de vitale energie van de kandidaat.

Tabel 6

In het zesde kwadrant zijn er twee rechte lijnen die van elkaar gescheiden zijn, maar met een duidelijke mogelijkheid tot vereniging. De ene is verticaal en de andere horizontaal. Dit vak meet elementen van redeneren, zoals het vermogen om te associëren, analyseren en synthetiseren.

Om dit veld te interpreteren, vraagt de beoordelaar of hij/zij de lijnen integreert in één grafiek of twee of meer verschillende tekeningen maakt? Is er een verbinding van ideeën? Associeert hij/zij, synthetiseert hij/zij?

Tabel 7

Dit wordt gevormd door een reeks punten die een kleine curve vormen, die naar een Y verwijst. Het beoordeelt de interpersoonlijke houding, openheid, het vermogen om in een team te werken en andere sociale vaardigheden. Aan de andere kant symboliseert het seksuele volwassenheid.

Een relevant aspect van het zevende plaatje is of de persoon, geconfronteerd met de stimulus, ervoor kiest om een echt, delicaat en zacht object voor te stellen, zoals bloemen, fruit of een halsketting. Of dat hij/zij er juist voor kiest om zware elementen te tekenen, zoals een karrewiel, of meer conflictueuze situaties, zoals een granaat.

Tabel 8

In de achtste ruimte is bovenaan een boog te zien, die autoriteit symboliseert. De cirkelvorm projecteert veiligheid en, hoewel geaccepteerd door het individu, moedigt het hem aan zich ervan los te maken. In dit laatste kwadrant is het gebruikelijk dat mensen paraplu’s, hoeden, regenbogen of een volle maan afbeelden.

De grafiek biedt een duidelijkere kijk op aspecten die te maken hebben met het werkgebied. Hij onthult het vermogen om zich te binden aan een bedrijf of instelling, evenals het naleven van regels, wat de mate van autonomie aangeeft.

Een punt om op te merken is dat sommige professionals de validiteit en betrouwbaarheid van de test in twijfel trekken, omdat de decodering van de test, omdat het een projectieve test is, wordt beïnvloed door subjectieve aspecten van de persoon die de test uitvoert.

Hoe los je de test correct op?

Als je op het punt staat om de test te maken als onderdeel van je psychotechnisch assessment, is het normaal dat je twijfelt over wat je moet tekenen of hoe je het op de juiste manier moet aanpakken. Maar het eerste wat je moet weten is dat er geen goede of foute antwoorden zijn.

In plaats van te weten hoe je de Wartegg-test goed moet doen, moet je in gedachten houden dat het doel van deze test is om aspecten van je persoonlijkheid en cognitieve processen bloot te leggen. De test is niet bedoelt om jou als persoon te beoordelen.

In de context van een baan zijn ze op zoek om te bepalen of je voldoet aan het profiel dat ze zoeken. Daarom heeft het geen zin om je zorgen te maken en van tevoren te beslissen wat je zult antwoorden. Het belangrijkste is dat je onnodige complicaties vermijdt en probeert kalm te blijven.

Analyseer niet te veel, gebruik je gezond verstand. Hoewel we je geen voorbeeld kunnen geven van hoe de test eruit zou zien als hij correct was opgelost met elk van de 8 vierkanten, kunnen we je wel wat algemeen advies geven om je te helpen de taak met meer vertrouwen te benaderen:

  • Maak je geen zorgen over artistieke kwaliteit
  • Wees zeker van je antwoorden en voorkom doorhalen of doorstrepen.
  • Luister goed naar de opdracht en stel eventuele vragen.
  • Volg de regels en instructies van de beoordelaar.
  • Gebruik de tijd efficiënt, vorder in een comfortabel tempo.

Nog een hulpmiddel om persoonlijkheid te onderzoeken

Door gebruik te maken van creativiteit en tekenen onthult de Wartegg-test emotionele en cognitieve aspecten op een niet-intrusieve manier. Deze aanpak maakt het mogelijk om psychologische trekken en gedragspatronen te ontdekken die bij andere assessments misschien onopgemerkt blijven.

Maar ook hier geldt dat de interpretatie niet geïsoleerd moet worden gedaan, maar geïntegreerd met andere gegevens en rekening houdend met de algehele context.

Daarom is het, of je nu beoordeelt of beoordeeld wordt, cruciaal om te begrijpen dat de Wartegg-test slechts een van de vele manieren is om meer te weten te komen over elementen van persoonlijkheid. De uitslag moet niet worden beschouwd als de enige definitieve waarheid of conclusie.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.