Hoe je eet bepaalt je persoonlijkheid

Het lijkt erop dat de manier waarop je eet verband houdt met je persoonlijkheid. Dat suggereert tenminste een nogal merkwaardig experiment. Het identificeerde tot tien soorten persoonlijkheid, afhankelijk van de manier waarop je eet. Met welke identificeer jij je?
Hoe je eet bepaalt je persoonlijkheid

Laatste update: 19 november, 2023

Denk je dat hoe je eet je persoonlijkheid bepaalt? Volgens Juliet A. Boghossian wel. Ze voerde een experiment uit waarin ze ontdekte dat persoonlijkheidstypen verschillen op basis van hoe mensen zich tijdens het eten gedragen. Dus of je nu zorgvuldig kiest wat je eet, gehaast eet, je eten door elkaar husselt…. in feite, wat je stijl ook is, het zegt iets over je persoonlijkheid.

Hoe je eet bepaalt je persoonlijkheid

Het experiment werd uitgevoerd door het bedrijf Food-ology. Dit Californische bedrijf bestudeerde hoe gewoonten met betrekking tot eten gekoppeld zijn aan persoonlijkheidskenmerken en gedragstrends. Het experiment toonde aan dat er inderdaad bepaalde persoonlijkheidspatronen gekoppeld zijn aan specifieke eetgewoonten.

Het onderzoek vond wel tien verschillende persoonlijkheidstypes. Juliet A. Boghossian, een expert op het gebied van voedselgerelateerd gedrag, leidde het onderzoek.

Vrienden eten met elkaar en maken plezier

De langzame eters

Volgens het experiment zijn mensen die ongehaast eten, goed van hun eten genieten en kauwen, beheerste en zelfverzekerde mensen. Bovendien weten ze hoe ze van het leven moeten genieten. Bovendien heeft deze rustige manier van eten een effect op de rest van hun leven op gebieden als controle of persoonlijke veiligheid.

De snelle eters

Mensen die hun eten opslokken zonder goed te kauwen, zijn gewend om veel dingen tegelijk te doen. Het zijn nerveuze en nogal impulsieve mensen. Ze zijn ook gezond competitief en denken snel. In relaties stellen deze mensen vaak de belangen van anderen boven die van zichzelf. Aan de andere kant hebben ze hun eigen ruimte nodig.

De organisatoren

Mensen die hun voedsel ordenen op kleur, grootte of herkomst zoeken naar orde en netheid. Ze willen ook een rustig leven. Op het werk zijn ze extreem georganiseerd. Ze zijn echter niet erg besluitvaardig in onverwachte en stressvolle situaties.

De avontuurlijke

Avonturiers op het gebied van eten zijn mensen die graag nieuwe gerechten en ingrediënten uitproberen. Het zijn meestal extraverte mensen die graag risico’s nemen. Ze vervelen zich nooit en worden meestal door iedereen aardig gevonden. Avonturiers zijn echter niet graag alleen. Ze hebben altijd anderen om zich heen nodig.

Introverte mensen

Het experiment suggereert dat de meest introverte mensen degenen zijn die altijd hetzelfde eten en niet veel gerechten of ingrediënten mengen. Ze zijn ook analytisch en nauwgezet.

De mixers

Mensen die graag hun eten en ingrediënten mixen zijn sterk en vriendelijk. Ze hebben ook de neiging om verantwoordelijk te zijn. Op het werk zijn ze echter niet praktisch als het gaat om het stellen van prioriteiten bij taken.

De slordige mensen

Deze mensen kauwen en nippen met hun mond open en maken veel lawaai als ze eten of drinken. Ze trekken zich weinig aan van wat anderen van hen denken. Ze zijn openhartig en direct, wat niet altijd in de smaak valt bij anderen. Bovendien komt hun onverschillige manier van doen niet alleen tot uiting in het eten, maar ook op andere gebieden van hun leven.

De planners

Deze mensen snijden hun eten grondig voordat ze gaan eten. Ze leven meer in de toekomst dan in het heden. Ze hebben er zelfs moeite mee om in het hier en nu te leven en ervan te genieten.

De kieskeurigen

Ze willen alles weten over wat ze gaan eten. Het zijn meestal extreem nieuwsgierige mensen. Maar ondanks hun nieuwsgierigheid hebben ze de neiging om in hun comfortzone te blijven en nemen ze meestal geen risico’s.

Degenen die altijd hetzelfde eten

Mensen die de neiging hebben om altijd hetzelfde te eten, zijn meestal analytische, nauwgezette en methodische mensen. In sommige gevallen vertonen ze zelfs het soort gedrag dat je aantreft bij mentale rigiditeit.

Man hapt in een broodje

Conclusie over je persoonlijkheid en hoe je eet

In werkelijkheid wordt je persoonlijkheid weerspiegeld in de meeste dingen die je dagelijks doet. Dit geldt natuurlijk ook voor eten. Maar logischerwijs zouden niet alle mensen met hetzelfde persoonlijkheidstype op dezelfde manier eten.

Toch zouden er, zoals het onderzoek suggereert, bepaalde persoonlijkheidskenmerken kunnen zijn die aanleg hebben voor specifiek gedrag, waaronder eten.

Heb je wel eens nagedacht over de manier waarop je eet? En nog belangrijker, heb je je ooit afgevraagd of het iets zegt over hoe je bent?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.