Waarom 's morgens een glas warm water met citroen drinken?

Waarom 's morgens een glas warm water met citroen drinken?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

‘s Morgens een glas warm water met citroen drinken is een gezonde gewoonte. Het is geen wonderdrankje. Maar deze eenvoudige natuurlijke remedie is goed voor je lichaam en voor je hersenen. Het hydrateert je en verschaft je kalium. Bovendien is het een bron van vitamine C. Daarnaast zal je ook profiteren van zijn alkalische eigenschappen.

Men heeft al veel geschreven over de positieve effecten van warm water met citroen. Eigenlijk kunnen we zeggen dat er heel weinig andere natuurlijke remedies zo bekend zijn. Generaties lang herinneren bepaalde verhalen ons dat “met knoflook en limoen bij een infectie, je zelfs geen enkele behoefte zal hebben aan een injectie.” Of “als je lang wil leven zonder pijn, dan moet er elke nacht een sinaasappel en elke ochtend een citroen zijn.”

Maar wat is nu eigenlijk de echte waarheid? Is water met citroen zo fenomenaal als ze ons vertellen? Het antwoord is nee. Een glas warm water met citroen geneest niet alles. Het zal er niet voor zorgen dat je gewicht verliest, of je genezen wanneer je een verkoudheid hebt. Ouderdomsvlekjes zullen met dit drankje ook niet verdwijnen. Maar dankzij zijn micro-voedingstoffen, flavonoïden en biologische zuren zal het bijdragen tot een beter inwendig evenwicht.

Het zal ook het immuunsysteem versterken en werkt als een goede ondersteuning van het cardiovasculaire systeem. Bovendien beschermt dit drankje het zenuwstelsel. Eigenlijk is dit eenvoudig brouwsel iets dat een onderdeel moet zijn van onze dagelijkse routine. Want het is echt de moeite waard.

Het effect van warm water met citroen op de hersenen

Welk effect heeft warm water met citroen op onze hersenen?

Citrusvruchten en vooral citroenen zijn goed voor de gezondheid van de hersenen. Dit komt omdat ze flavonoïden bevatten zoals hesperidine. Dit type bestanddeel kan in het algemeen nuttig zijn. Maar het is vooral goed om de bloedcirculatie te verbeteren. Nog een interessant feit is dat deze natuurlijke stoffen het risico op een beroerte verminderen. Het Nutrition Research Center van Boston en andere instellingen hebben in meerdere onderzoeken vastgesteld dat deze informatie waar is.

Ten tweede en niet minder belangrijk is dat citroen veel kalium bevat. Dit mineraal voedt en bevordert de activiteit van de zenuwcellen. Als je dus ‘s morgens een glas warm water met citroen drinkt, dan zullen vele van je cognitieve processen verbeteren.

Het zorgt voor een goede vertering en een gemakkelijkere opname van voedingsstoffen

In het begin kan het wat ongemakkelijk zijn om dit drankje te drinken. Want wanneer we wakker worden, willen we koffie, iets zoets, melk, toast… Wellicht krijg je een rilling van het idee dat je ‘s morgens een glas warm water met citroen drinkt. Maar op lange termijn zal je de voordelen merken. Je zal ook inzien dat deze inspanning de moeite waard is.

Eerst en vooral is het nuttig omdat het je vertering zal verbeteren. Het geheim is dat je een glas warm water op een lege maag drinkt. Want als je geen maagzweren of andere gezondheidsproblemen hebt, zal het warme water de buikspieren laten ontspannen. Dit zorgt ervoor dat de afvoer van gifstoffen door de darmen heen gemakkelijker verloopt.

Ten tweede bevordert het een schoner innerlijke klimaat zodat het lichaam gemakkelijker voedingsstoffen opneemt. Met een verteringssysteem dat meer gehydrateerd en alkalischer is, zal het lichaam de voedingsstoffen uit je ontbijt op een doeltreffender manier gebruiken.

Warm water met citroen versterkt het immuunsysteem

Warm water met citroen versterkt het immuunsysteem

In het begin van het artikel hebben we erop gewezen dat je geen ziekten geneest door ‘s morgens warm water met citroen te drinken. Maar wat het wel zal doen, is je immuunsysteem versterken. Je verdedigingsmechanismen tegen virussen en ziektekiemen zal sterker zijn. Ook al is de hoeveelheid citroen in het warm niet heel groot, toch zal je dagelijks zijn voedingsstoffen opstapelen.

Citroen is niet alleen rijk aan vitamine C. Het vruchtvlees en de schil bevatten ook een schat aan vitamine B en meerdere andere mineralen. Deze kleine inspanning ‘s ochtends is dus zeker de moeite waard. Je verdedigingssysteem zal je dankbaar zijn.

Het vermindert stress

Het volgende gegeven is interessant. Een onderzoek van twee jaar geleden toont aan dat vitamine C helpt om stress te verminderen. We weten dat we bij de apotheker supplementen kunnen kopen die veel vitamine C bevatten. Toch hebben vele kopers van deze supplementen het ingenomen zonder te weten dat het meer deed dan de afweermechanismen versterken.

Warm water met citroen

Vitamine C vermindert de hoeveelheid cortisol in het bloed. Dit helpt je om meer ontspannen en gefocust te zijn. Een glas warm water met citroen op een lege maag drinken is dus nog maar eens een geschenk voor je hersenen. Het kost je niets en is een eenvoudig middeltje. Maar je zal de resultaten merken.

Tot besluit is het ook gepast dat we nog een ander klein puntje vermelden. Elke persoon heeft een eigen tolerantieniveau voor citrus. De ideale formule is de combinatie van een glas water met het sap van een halve citroen. Probeer er ook voor te zorgen dat de citroen biologisch is. Want op die manier ben je er zeker van dat de vrucht al zijn vitaminen en eigenschappen bezit.

Je moet in elk geval checken wat de gepaste hoeveelheid is voor jou. Merk je dat de hoeveelheid citroensap voor jou niet goed is, aarzel dan niet om de dosis te verminderen. Soms kan slechts een schijfje geperste citroen voor jou gunstig zijn. Belangrijk is dat je consequent bent en een gezonde levensstijl behoudt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.