Wanneer je emoties je overweldigen, adem
Onze emoties zijn net een innerlijk kompas. Ze wijzen ons de weg, en zorgen er in de meeste gevallen voor dat we op de een of andere manier in actie komen (niet in elke situatie natuurlijk, angst kan bijvoorbeeld juist zeer verlammend zijn). Wanneer je emoties je overweldigen, is de meest waarschijnlijke uitkomst dat je te veel doet, wat een negatieve invloed kan hebben op je zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid.
Het bereiken van emotionele balans is een proces dat oefening en training vereist. Stel je voor dat je elke dag in de achtbaan zou moeten om jezelf gemotiveerd en vrij van emotionele baggage te voelen. Emotionele intensiteit voelt op het moment misschien goed, maar de ups en downs kunnen ervoor zorgen dat je aan het einde van de dag helemaal uitgeput bent. Deze emotionele achtbaan zal er waarschijnlijk ook voor zorgen dat je gedesoriënteerd raakt en dat je begint te twijfelen aan je levensplannen.
“Neem consistent en bewust controle over je emoties en transformeer met opzet de ervaringen uit je dagelijks leven.”
-Anthony Robbins-
Waarom overweldigen je emoties jou?
Heb je het nodig om elke emotie intens uit te drukken om het gevoel te hebben dat je leeft? Emotionele uitbarstingen worden vaak geassocieerd met drama of overdrijving, maar dit is niet altijd het geval. Misschien heb je er wel behoefte aan om je emoties intens uit te drukken omdat dat de manier is waarop jij laat zien hoe je je voelt, en/of weet je niet hoe je dit anders kunt doen.
Emotionele intensiteit zie je ook vaak bij hoog sensitieve mensen die zeer empathisch zijn en over het vermogen beschikken om zichzelf altijd te kunnen verplaatsen in een ander. Mensen die overal zeer heftig door geraakt worden, voelen zich misschien schuldig, of kunnen zeer hard zijn voor zichzelf. Het is niet altijd makkelijk om voortdurend overweldigd te worden door je emoties.
Emoties komen en gaan in golven
Elke emotie is geldig en noodzakelijk voor je ontwikkeling. Ze hebben allemaal een soort adaptieve functie. Goede of slechte emoties bestaan niet, en er bestaan ook geen betere of slechtere manieren om ze te ervaren. Het is belangrijk om jezelf toe te staan om elke emotie te voelen, en om een manier te vinden om er elke keer beter mee om te gaan.
Alle emoties, ongeacht hoe intens ze zijn, zullen weer overgaan als je ze gewoon loslaat. Emoties zijn net golven die komen en gaan, en het is belangrijk om jezelf niet mee te laten sleuren in de stroming. Zoek naar de gezondste manier om je emoties uit te drukken, zodat je er niet in zult verdrinken.
“Het vermogen om te pauzeren en niet te handelen naar je eerste impuls is een beslissende les geworden voor het dagelijks leven.”
-Daniel Goleman-
Ademen is de sleutel tot het veranderen van je emoties
Onze adem is de pilaar die onze emoties ondersteunt. De manier waarop we ademen is bepalend voor de intensiteit van onze emoties. Het kan zelfs bepalen welke emoties de bovenhand krijgen. Kort en oppervlakkig ademen kan bijvoorbeeld angst, ongemak en woede sturen. Als je daarentegen je ademhaling soms bewust pauzeert en meer lucht uitademt dan je inademt via je neus, dan zul je rustiger worden.
Nervositeit, angst en stress kunnen je het gevoel geven dat je adem tekort komt of ervoor zorgen dat je snel en oppervlakkig gaat ademen. Langzaam ademhalen kan ervoor zorgen dat je lichaam in een meer ontspannen toestand verkeert.
Adem leren halen wanneer je emoties je overweldigen
Als je wilt leren om door je intense emoties heen te ademen, dan moet je allereerst het volgende doen:
Identificeer lichamelijke sensaties
Kijk of je een brok in je keel voelt, een knoop in je maag of een tinteling in je rug…
Identificeer de emoties die deze lichamelijke sensatie veroorzaken
Achter elke lichamelijke sensatie die we ervaren kunnen vier emoties verborgen zitten. Hetgeen jou overkomt een naam geven, kan helpen om de ervaring betekenis te geven.
Adem door de emotie heen en druk de emotie uit
Gun jezelf de ruimte om je emotie ten volle te voelen. Probeer je emoties niet te controleren. Dit kan namelijk leiden tot emotionele onderdrukking. Door simpelweg te ademen, ga je al op een heel andere manier om met je emoties.
Als je irritatie voelt, koel dan even af en laat het los zonder jezelf pijn te doen
In plaats van toe te staan dat de frustratie zich alsmaar blijft opstapelen, waardoor het uiteindelijk als een bom ontploft en je je frustratie afreageert op anderen, kun je jezelf beter even wat tijd geven om af te koelen. Op die manier kun je een betere manier vinden om jezelf uit te drukken.
Als je er behoefte aan hebt om je hart te luchten, zodat je gevoelens niet te overweldigend worden, dan zijn er genoeg manieren om dit te doen zonder jezelf pijn te doen. In een klein kussentje of een handdoek knijpen of een plastic fles verpletteren terwijl je denkt aan datgene waar je zo boos over bent, zijn manieren om je woede te kanaliseren. Hoe concreter je in staat bent om je emoties uit te drukken, hoe beter. Het gaat erom dat je de lichamelijke energie die deze emotie vasthoudt, verbruikt.
Een praktische oefening om te werken met je ademhaling en emoties
Exhaleren (langzaam uitademen) wordt geassocieerd met ontspanning. Inhaleren (inademen), daarentegen, wordt juist geassocieerd met stress en angst. Op de juiste manier adem leren halen vereist dagelijkse oefening. Je kunt deze oefening onderverdelen in vijf stappen:
- Adem normaal in door je neus met je mond gesloten.
- Adem langzaam uit door je neus met je mond gesloten.
- Herhaal terwijl je uitademt stilletjes en langzaam het woordje ‘kalm’ of ‘ontspannen’ (of een ander woord dat je ontspannend vindt).
- Tel langzaam tot vier en adem dan weer in.
- Doe deze oefening meerdere keren per dag, waarbij je iedere keer tien tot vijftien keer in- en uitademt.
Oefening baart kunst, en hoe meer je oefent, hoe makkelijker het zal zijn om je emoties te handhaven. In het vervolg zul je niet meer overweldigd worden door je gevoelens. Emotionele balans is direct verbonden aan leren hoe je je emoties kunt gebruiken om op een gezonde manier te communiceren met zowel jezelf als anderen.