Waarom word je verliefd op de verkeerde mensen?
Waarom word je verliefd op de verkeerde mensen? Dit is een vraag die je jezelf misschien wel stelt als je aan het einde komt van weer een emotioneel teleurstellende relatie. Natuurlijk komen fouten en mislukkingen in de liefde vaak voor. Sommige mensen lijken echter altijd de minst geschikte partners te kiezen om een relatie mee te hebben.
“Ik lijk alleen narcisten aan te trekken,” “Mijn partners bedriegen me altijd,” “Ik heb nog nooit een relatie gehad die langer duurde dan een paar maanden,” “Ik ben het zo zat om teleurgesteld te worden.” Dit zijn een paar van de dingen die je misschien zegt.
Achter deze ongelukkige opmerkingen gaat echter een duidelijke realiteit schuil. Dat is het feit dat het maar al te gemakkelijk is om anderen de schuld te geven van je emotionele mislukkingen zonder naar je eigen rol in de relatie te kijken.
Inderdaad, de wortel van het probleem zou wel eens bij jezelf kunnen liggen. Want als je een relatie begint, ben je geneigd het belangrijkste te vergeten: wie je bent en wat je wilt. Met andere woorden, je eigen identiteit.
In feite is het maar al te gemakkelijk om jezelf te vergeten als je voor het eerst aan een nieuwe relatie begint. Dat komt omdat je al je energie steekt in het focussen op je nieuwe partner.
Soms verwateren je waarden, identiteit en gevoel van eigenwaarde zodanig dat je het onverdraaglijke gaat tolereren.
Waarom word je verliefd op de verkeerde mensen?
Veel mensen merken dat ze steeds hetzelfde patroon herhalen. Het is bijna alsof ze vervloekt zijn. Ze worden verliefd op iemand, raken gekwetst, de relatie loopt stuk en ergens later herhalen ze dezelfde ervaring met een nieuwe partner. Dezelfde verhalen, andere gezichten.
Het is waar dat je niet kunt bepalen van wie je houdt en van wie niet. Liefde verschijnt gewoon, soms in een verblindende flits. Niemand kan het voorspellen, laat staan tegenhouden. Antropologe Helen Fisher wijst erop dat mensen geboren zijn om lief te hebben en bemind te worden.
Hoewel je het misschien niet altijd goed doet, is het een drang die je een groot deel van je leven bezighoudt. Maar waarom word je verliefd op de verkeerde mensen? Hier zijn enkele suggesties.
Als liefde je identiteit verdunt
Veel mannen en vrouwen geven alles in hun romantische relaties, in een extreem ongezonde mate. In feite houden ze van de ander met elke vezel van hun wezen en geven ze zoveel voorrang dat ze zelf bijna verdwijnen.
Als je alles geeft wat je hebt aan je partner blijft er niets over voor jezelf. Je gaat helemaal op in de ander. Daardoor gaat je eigen ik op in hun behoeften en verlangens.
De Universiteit van Bern (Zwitserland) heeft een onderzoek uitgevoerd dat bevestigde dat dit vaak gebeurt bij mensen met een laag gevoel van eigenwaarde (Engelse link).
Daarom is het belangrijk om in gedachten te houden dat de kwaliteit van een relatie afhangt van het gezonde zelfbeeld en gevoel van eigenwaarde dat elke partner heeft. Een hoog gevoel van eigenwaarde is synoniem met welzijn en tevredenheid op elk gebied van het leven.
Angst voor eenzaamheid
Soms word je verliefd op de verkeerde mensen uit angst om alleen te zijn. Dit staat echter gelijk aan emotionele zelfmoord. Want je tolereert het ondraaglijke alleen al om iemand aan je zijde te hebben.
Nog iets is dat mensen die bang zijn voor eenzaamheid eerder geneigd zijn om verliefd te worden. Ze zijn zelfs geneigd om verliefd te worden op de eerste de beste persoon die voorbij komt, zelfs als ze niets met hem of haar gemeen hebben.
Zoeken naar wat je mist in anderen
Veiligheid, vastberadenheid, openheid, extraversie, zelfvertrouwen… in een stel is het gebruikelijk om te zoeken naar wat je mist in je partner.
Maar hoewel dit logisch en begrijpelijk lijkt, gaat het zelden goed. Dat komt omdat de problemen in jezelf liggen. Sterker nog, als je een relatie op deze manier benadert, zullen de tekortkomingen die je voelt gewoon elke dag groter worden.
Vergeten dat je liefde verdient
Dit komt heel vaak voor. Soms ga je zelfs een emotionele relatie aan en vergeet je helemaal dat je zoveel meer verdient dan je misschien denkt. Liefde betekent niet geminacht en gekleineerd worden. Het betekent niet een compleet gebrek aan wederkerigheid waarbij de ene partner alles geeft en de ander niets.
Verliefd worden op de verkeerde mensen betekent dat je vergeet dat liefde altijd emotioneel verrijkend moet zijn. Het mag nooit psychologisch ontkrachtend zijn.
Het onvermogen om te leren van het verleden
Merk je dat je de patronen uit het verleden herhaalt? Heb je de neiging om jezelf steeds weer te vinden bij soortgelijke mensen? Zoals narcisten en manipulators, bijvoorbeeld.
Zo ja, weet je waarom dat gebeurt? Hoe het komt dat je blindelings in dezelfde afgrond blijft lopen? Nou, in zekere zin zijn veel van de redenen die we eerder noemden hier geïntegreerd…. gebrek aan eigenwaarde, angst voor eenzaamheid en naar anderen kijken voor wat je mist.
In feite is het een heel conglomeraat van psychologische klappen die die gevangen banden orkestreren waaraan je lange tijd niet zult kunnen ontsnappen.
Iedereen heeft bepaalde ongelukkige relaties in zijn verleden die hij liever zou vergeten. Maar naarmate je volwassener wordt en verder komt in je leven, ben je vaak duidelijker over wat je wilt en verwacht van een relatie. Vergeet echter niet die ongeschreven regel. Je kunt niet verwachten dat iemand op de juiste manier van je houdt, tenzij je eerst van jezelf houdt.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Emler, Nicholas. (2001). Self esteem: The costs and causes of low self worth. Youth Studies Australia. 21.
- Erol, Ruth & Orth, Ulrich. (2016). Self-Esteem and the Quality of Romantic Relationships. European Psychologist. 21. 274-283. 10.1027/1016-9040/a000259.
- Fisher, Helen (2004) Por Que Amamos: Naturaleza Y Quimica Del Amor Romantico. Penguin