Waarom sommige mensen niet verliefd kunnen worden

Sommige mensen lukt het niet om verliefd te worden omdat de liefde van een partner hen niet zo vervult als andere werkelijkheden. Op andere momenten heeft de kwestie te maken met botsingen of onopgeloste kwesties.
Waarom sommige mensen niet verliefd kunnen worden

Laatste update: 21 oktober, 2022

Sommige mensen kunnen niet verliefd worden. Achter dit feit gaan meestal bepaalde niet geïdentificeerde redenen of problemen schuil. Die zijn inderdaad niet zo gemakkelijk te assimileren in een context waarin romantische liefde wordt geïdealiseerd. Dat geldt ook voor rigide codes die men heeft opgesteld over wat ‘normaal’ is en wat niet.

Hoewel het waar is dat sommige mensen niet verliefd kunnen worden, betekent dit niet dat ze niet in staat zijn tot liefde. Sterker nog, romantische liefde is slechts een van de vele facetten van liefde. Dit gevoel kan ook gericht zijn op andere richtingen, zoals familie, vrienden, een baan, een doel, of alle mensen in het algemeen.

Een probleem doet zich alleen voor, in de strikte zin van het woord, wanneer er sprake is van onvermogen om lief te hebben of wanneer mensen liefde willen ervaren in een relatie, maar dat niet kunnen.

In deze gevallen ontbreekt er iets of is er sprake van tegenstrijdigheid. In andere gevallen zijn mensen die niet verliefd kunnen worden gewoon individuen die niet voldoen aan de gebruikelijke gedragspatronen.

Blijf je hart delen met andere mensen, ook al is het gebroken. Behandel je hart niet als een actiefiguurtje verpakt in plastic en nooit gebruikt.

Amy Poehler

Mensen die niet verliefd kunnen worden

Om te ontdekken of mensen die niet verliefd kunnen worden een probleem hebben of niet, moet eerst de situatie onderzocht worden in de emotionele context waarin ze zich voordoet. De eerste vraag die opkomt is: voelt die persoon zich rustig in zo’n situatie?

Als het antwoord ‘ja’ is, is het zeer waarschijnlijk dat ze iemand zijn die de liefde op een andere manier ervaart. Er is niet één obstakel dat mensen ervan weerhoudt verliefd te worden.

Het kan zijn dat ze dit soort situaties met minder intensiteit ervaren. Daarnaast kunnen ze andere prioriteiten hebben waar ze gepassioneerd over zijn. Het is zelfs zo dat degenen die er niet in slagen verliefd te worden, zich misschien nog niet hebben gericht op het intiem zijn met een ander mens. De tijd is misschien gewoon nog niet gekomen.

We kunnen gelukkig zijn zonder verliefd te zijn. We kunnen ook liefhebben zonder verliefd te worden. Verliefdheid en liefde zijn twee verschillende realiteiten. Er zijn mensen die onmiddellijk en gemakkelijk verliefd worden. Daarentegen zijn er ook mensen die dat niet kunnen. Ze ervaren echter wel een betrokken en volwassen soort liefde.

Als het een zorg is

Laten we eens nadenken over het volgende. Gaat het om mensen die ofwel niet verliefd kunnen worden, ofwel zich niet prettig of rustig voelen bij het idee?

Degenen die er prat op gaan dit soort gevoelens niet te ervaren en denken dat dit tekenen van kracht of superioriteit toont, zouden ook in deze groep passen. In dit soort gevallen is het zeer waarschijnlijk dat er inderdaad een probleem is. Dat is de moeite waard om te onderzoeken.

Wat kan er dan aan de hand zijn? Het is belangrijk om het volgende in gedachten te houden. L iefde een gevoel is dat zich ontwikkelt door het delen van ervaringen met een ander. Als deze ruimtes niet gebouwd zijn om tijd met een persoon door te brengen of met hem te interageren, is het mogelijk dat ze nooit verder zullen gaan dan de formele sociale band in de relatie.

Daarom is het eerste element dat overwogen moet worden of anderen een realistische mogelijkheid hebben om deze grens te overschrijden. Ook moet men bedenken of zij in staat zijn om intieme situaties te delen. Het is immers echt moeilijk voor iemand om verliefd te worden als zijn communicatie met anderen slechts oppervlakkig is.

Andere redenen die verhinderen dat mensen verliefd worden

Soms lukt het mensen niet om verliefd te worden om onbewuste redenen. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat iemand de liefde van een partner zodanig idealiseert dat het gevoel niet eens echt is.

Daarnaast zijn er mensen met emotionele blokkades. Zonder het te beseffen remmen zij elk soort gedrag dat hen kwetsbaar zou kunnen maken. Deze mensen zijn bang voor liefde omdat ze nog steeds de pijn voelen van emotionele wonden.

Dat leidt ertoe dat ze grote barrières opwerpen telkens als er hoop op hun deur klopt. Ze willen niet opnieuw gekwetst raken. Ze weten dat één manier om dat te voorkomen het vermijden van liefde is.

In andere gevallen verhindert sociale isolatie de mogelijkheid om iemand te ontmoeten die een liefdesinteresse opwekt. In dit geval zijn er, net als in de vorige twee, individuele problemen op te lossen. Het is zelfs waarschijnlijk dat er professionele hulp nodig is om dat te bereiken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Forment Costa, J. M. (2013). La incapacidad de amar en A pair of blue eyes de Thomas Hardy.
  • Mora Montes, J. M. (2007). Comprensión del enamoramiento. Cauriensia.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.