Waarom psychobiotica goed zijn voor je geest

Waarom psychobiotica goed zijn voor je geest
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Alejandro Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Dat bacteriën allerlei gunstige effecten op onze gezondheid kunnen hebben is over het algemeen wel bekend. Geschat wordt dat er meer dan 48 miljard van deze micro-organismen in ons lichaam leven. Ze spelen een fundamentele rol in allerlei fysieke processen, zoals de spijsvertering. Wist je echter ook dat er bacteriën zijn die we psychobiotica noemen en die belangrijke veranderingen in onze stemming kunnen veroorzaken?

De meest recente onderzoeken lijken erop te wijzen dat onze darmflora invloed heeft op hoe onze hersenen functioneren. Het gaat dan ook steeds vaker over deze psychobiotica, stoffen die de groei van gunstige bacteriën voor onze geest bevorderen. In dit artikel zullen we je vertellen over de nieuwste ontdekkingen op dit gebied.

De ontdekking van psychobiotica

De empirische onderbouwing voor het idee dat sommige bacteriën in ons lichaam onze hersenen positief kunnen beïnvloeden, is vrij recent. In 2013 gebruikte Ted Dinan, hoogleraar psychiatrie aan de universiteit van Cork (Ierland), de term voor de eerste keer. Verschillende experimenten die werden uitgevoerd door deze onderzoeker hebben aangetoond dat gefermenteerde melkproducten het gedrag van dieren kunnen veranderen.

De resultaten suggereren dat het consumeren van yoghurt het functioneren van bepaalde delen van de hersenen met betrekking tot emotionele controle kan veranderen. Deze onderzoeken hebben de weg vrijgemaakt voor nieuwe onderzoeken naar de relatie tussen de darmen en de geest.

Psychobiotica en darmflora

Een van deze ontdekkingen was gerelateerd aan bepaalde soorten darmbacteriën, zoals het bacteriegeslacht Lactobacillus. Lactobacillen zijn aanwezig in zuivelproducten en zijn in staat om de productie van sommige neurotransmitters te moduleren. Sommige van deze neurotransmitters, zoals serotonine of GABA, houden rechtstreeks verband met onze stemming. Daarnaast spelen ze een belangrijke ​​rol in de preventie van psychische stoornissen, zoals depressie of angststoornissen.

Op basis van al deze gegevens zijn wetenschappers gaan onderzoeken welke soorten bacteriën een positiever effect op onze hersenen hebben. Daarnaast proberen ze ook te ontdekken welke probiotica we het meeste zouden moeten consumeren. Oftewel, welke probiotica de meeste voordelen opleveren voor onze geest.

Wat zijn de meest effectieve psychobiotica?

Er zijn honderden stofjes die we kunnen gebruiken om onze darmflora te verbeteren. Onderzoek heeft echter aangetoond dat ze niet allemaal even effectief zijn als psychobiotica. Van sommige is bewezen dat ze veel effectiever zijn in het verbeteren van het functioneren van onze hersenen, evenals onze gemoedstoestand.

Enkele van de psychobiotica die onze hersenen het meest helpen zijn de volgende:

  • Kefir
  • Bananen en appels
  • Gefermenteerde voedingsmiddelen

Laten we elk van deze eens bespreken.

1. Kefir

Ondanks dat het een relatief onbekend product is, is kefir de laatste jaren steeds populairder geworden. Het is een soort yoghurt van Bulgaarse oorsprong die wordt gemaakt van een mengsel van gisten en bacteriën die zeer gunstig zijn voor onze gezondheid.

Het belangrijkste verschil tussen dit zuivelproduct en andere gewone yoghurt is dat het een bacterie bevat die bekend staat als Lactobacillus kefiranofaciens. Een van de meest positieve effecten van deze bacterie is de toename van serotonine en tryptofaan, twee van de neurotransmitters die ons emotionele welzijn het meest beïnvloeden.

2. Bananen en appels

We weten allemaal dat groenten en fruit positieve effecten hebben op onze lichamelijke gezondheid. Onlangs ontdekte een team van microbiologen aan Yale University echter nog een voordeel van dit soort voedsel. Ze ontdekten dat bepaalde soorten groenten en fruit de gezondheid van bepaalde bacteriën kunnen verbeteren die essentieel zijn voor ons emotionele welzijn.

Twee van de nuttigste vruchten in dit opzicht zijn bananen en appels. Het consumeren ervan zou het gehalte van melkzuurbacteriën kunnen verbeteren die tot nu toe alleen in melk werden gevonden. Nogmaals, deze micro-organismen spelen een fundamentele rol bij de afgifte van bepaalde neurotransmitters die angst en depressie bestrijden.

Bananen en appels

3. Gefermenteerde voedingsmiddelen

Gefermenteerde voedingsmiddelen zijn een klassiek remedie voor problemen met de spijsvertering. Ondanks het feit dat ze in veel landen niet heel populair zijn, is het gebruik van zuurkool, kombucha of azijn een uitstekende praktijk voor het verbeteren van de gezondheid van onze darmflora.

Onlangs is echter ook ontdekt dat deze voedingsmiddelen tevens een zeer belangrijke rol spelen in onze stemming. Zo reguleren ze onder andere de opname van voedingsstoffen en zorgen ze voor de vrijlating van serotonine. Deze probiotica kunnen dan ook een van je beste bondgenoten zijn in jouw streven naar een verbeterd welzijn.

Hoewel we lichaam en geest meestal als twee afzonderlijke elementen zien, zijn beide eigenlijk ontzettend nauw met elkaar verbonden. Het consumeren van voedsel met probiotische eigenschappen kan namelijk een van de beste manieren zijn om een positiever humeur te krijgen en om het functioneren van onze hersenen te versnellen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.