Waarom kan ik niet blij zijn voor anderen?

Het is normaal om jaloers of onverschillig te zijn, of er zelfs een hekel aan te hebben als het goed gaat met anderen.
Waarom kan ik niet blij zijn voor anderen?
Andrés Navarro Romance

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Andrés Navarro Romance.

Laatste update: 27 december, 2022

Soms vind je het misschien moeilijk om blij te zijn voor andermans geluk en dit kan betekenen dat er een onderliggend probleem is. Vaak is depressie de gebruikelijke boosdoener. In dit artikel zul je daarom enkele aanwijzingen met betrekking tot dit probleem vinden en hoe je het onder ogen kunt komen en blij kunt zijn voor anderen.

Zonder afgunst of vijandigheid kun je het geluk van anderen namelijk eigen maken. We gaan je er alles over vertellen.

Ongelukkige vrouw kan niet blij zijn voor anderen

Waarom kan ik niet blij zijn voor anderen?

Misschien heb je gemerkt dat wanneer iemand met goed nieuws komt, je je misschien een beetje ongemakkelijk voelt. Of misschien heb je dit bij iemand anders zien gebeuren.

In een oogwenk zie je bijvoorbeeld woede, afgunst, onrechtvaardigheid en andere negatieve emoties. Kortom, er wordt verwacht dat je de vreugde deelt, maar er lijkt een onzichtbare kracht te zien die je voor enkele seconden ervan weerhoudt om echt blij te zijn voor anderen.

Het is heel goed mogelijk dat dit niet altijd het geval was. Je moet echter even stoppen en nadenken over wat jou ervan weerhoudt gelukkig te zijn. Zoals het oude gezegde luidt:

“Hoe kun je blij zijn voor anderen, als je je eigen geluk nog niet gevonden hebt?”

Vrouw jaloers op andere vrouw

Blij zijn voor anderen en de invloed van depressie en een laag zelfbeeld

Deze neiging om je geïrriteerd te voelen over het welzijn van anderen is op de een of andere manier disfunctioneel sociaal gedrag. Ook kan depressie invloed hebben op je relaties met anderen. Een laag zelfbeeld wordt hiermee ook geassocieerd.

In zekere zin kan dit een vreemde situatie zijn. Een laag zelfbeeld maakt het waarschijnlijker om op te merken wat anderen hebben, dat jij niet hebt. Dit denken kan uiteraard een negatief effect hebben op elke omstandigheid die je eraan doet denken wat jij zogenaamd niet hebt en hoe slecht je je voelt over jezelf.

Aan de andere kant is regelrechte vijandigheid gerelateerd aan het voelen van afgunst. Dit gevoel is het verband tussen een aangetaste affectieve staat en de neiging om negatief te reageren op wat anderen hebben.

Evenzo is alleen afgunst voelen geen teken dat er sprake is van een ziekte. Professor Richard Smith benadrukt zelfs dat afgunst onderdeel is van je overlevingsinstinct. Je gebruikt een vergelijking met anderen om je eigen succes te meten.

Als je anderen ziet die gelukkig zijn en jij voelt je hier slecht door of als dit een negatief effect op je leven heeft, dan kan dit echter een probleem zijn. Het is een probleem dat opgelost moet worden. Je kunt daarvoor de volgende strategieën gebruiken.

Vrij op de fiets

Wat kan ik eraan doen om dit te veranderen?

Voorkom dat negativiteit vorm aanneemt en je tot een bitter persoon maakt, niet in staat empathie te voelen. Onthoud, hoe meer je je leven leeft, hoe beter je leeft. Enkele van de beste strategieën die je kunt toepassen zijn:

Wil je blij zijn voor anderen, wees dan dankbaar voor wat je zelf hebt

Probeer je te concentreren op op die dingen die je goed doen voelen. Verander je perspectief en hecht je niet langer aan alles waardoor je je slecht voelt.

Wat je waard bent hangt niet af van anderen

Je moet jezelf waarderen voor wat je bent in plaats van voor wat je bezit. Je potentieel en wat er diep van binnen zit maakt je waardevol. Ook heb je niemand nodig om je te vertellen hoeveel je waard bent.

Probeer inspiratie te vinden in het succes van anderen

De triomfen van anderen kunnen een demonstratie zijn van jouw kansen om te slagen. Je kunt ze gebruiken als een gids om je doelen te bereiken. In plaats van afgunst te voelen, probeer hun succes te gebruiken om je te motiveren om het zelf beter te doen.

Realiseer je dat er genoeg ruimte is voor ieders geluk

Dit omvat je eigen geluk. Laat je niet beperkt voelen door het succes van anderen. De wereld is een zeer grote plek, waar plaats is voor miljoenen winnaars.

Heb vertrouwen in de toekomst

Vertrouw erop dat je een gelukkigere plek voor jezelf zult vinden. Je bent niet helemaal overgeleverd aan toeval. Werk aan jezelf, dit zal je geluk brengen. En tot slot, vind troost in jezelf en motiveer jezelf met positieve gedachten. Wellicht ook interessant voor jou

Acht tips voor een beter leven, volgens zencoaching
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Acht tips voor een beter leven, volgens zencoaching

Zencoaching leert ons voornamelijk dat we de realiteit gewoon moeten accepteren zoals deze is en we zo constructief mogelijk door het leven moeten ...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.