Waarom blijven ongelukkige stelletjes bij elkaar?

Waarom blijven ongelukkige stelletjes bij elkaar?

Laatste update: 04 november, 2017

Je hebt vast wel eens een stel gekend dat op een gegeven moment de hele dag door alleen maar ruzie maakte, waarbij beide partners zelfs totaal geen respect meer voor elkaar toonden. Waarschijnlijk ben je het met me eens als ik zeg dat we ons in zo’n situatie als eerste afvragen waarom dit soort ongelukkige stelletjes nog bij elkaar blijven.

Dingen zijn niet altijd zoals ze lijken in een relatie. Meestal dragen mensen, behalve bij hechte vrienden en familieleden, tot op bepaalde hoogte een soort masker. In een relatie bijvoorbeeld kan degene die het meest afhankelijk lijkt in werkelijkheid juist de dominantere zijn in de relatie en de tegenovergestelde rol vervullen die je als toekijker zou verwachten.

Het is inderdaad zo dat wanneer we problemen hebben of negatieve situaties zien, onze rationele kant hierop reageert door deze situaties te vermijden alleen maar om te kunnen overleven. Inmiddels zijn er echter genoeg studies die aantonen dat angst of woede ook kunnen fungeren als een soort verband.

Met de resultaten van deze studies in gedachten kunnen we stellen dat woede in sommige situatie meer kracht heeft om een stel bij elkaar te houden dan verliefdheid.

Wanneer we een relatie aangaan, dan gaan we op zoek naar kenmerken die ervoor zorgen dat dit een harmonieuze ervaring wordt. Dit sentimentele argument heeft echter niet altijd een sterk fundament. Lastige relaties worden vaak opgebouwd en gekozen door beide mensen en de keuze om bij elkaar te blijven is meestal gebaseerd op de volgende zeven redenen.

1. Schuldgevoelens

Sommige mensen blijven in een relatie, omdat ze zich schuldig voelen om hun partner te verlaten. Doorgaans zijn dit situaties waarin deze mensen medelijden hebben met die andere persoon.

2. Machtsspelletjes

Wanneer er sprake is van ongelijke beroepen of een andere ongelijke situatie binnen de relatie, dan is de minder actieve persoon vaak afhankelijk van de ander. Deze persoon vaart gewoon mee op de stroming en laat zichzelf zelfs emotioneel meeslepen. In dit geval zal de persoon die zich laat meeslepen zich verloren voelen zonder de ander, de persoon die ‘de broek aan heeft’ in de relatie.

3. Niet bewust zijn van of niet in staat zijn om ware gedachtes en gevoelens uit te drukken

Ongeacht het beeld dat we van mensen kunnen hebben, is niet alles altijd ‘zoals het lijkt’. Er zijn waarschijnlijk ontelbaar veel momenten geweest waarin iets je stoorde, maar waarin je jezelf in moest houden om je baan niet te verliezen, een relatie niet te verpesten of gewoon om te vermijden dat je de persoon naast je pijn zou doen, alsook jezelf!

Als we onszelf niet loyaal voelen of gedragen ten opzichte van onze waarden of wanneer onze partner zichzelf niet positief gedraagt, kunnen we gefrustreerd raken en boos worden op onszelf, omdat we instemmen met deze situatie. Door deze woede op onze partner af te reageren, kunnen we onszelf tijdelijk verlichting bieden, maar daarna zal de irritatie en woede gewoon weer terugkomen, waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat.

Door dus te verbergen, verdoezelen of gewoon niet uit te spreken wat we denken en voelen, zorgen we er soms voor dat we een ‘neppe’ relatie in stand houden.

4. Veronderstelde ‘afspraken’ die niet formeel zijn uitgesproken

Afspraken tussen twee mensen die weliswaar gezamenlijk zijn besloten, maar uiteindelijk niet officieel zijn vastgelegd, kunnen ervoor zorgen dat de relatie gevaarlijk wordt in het geval deze stille afspraken ervoor dienen om bepaalde gewoontes wel of niet toe te staan, zoals ontrouw, grote uitgaven, slecht gedrag. Goede verbale en non-verbale communicatie is essentieel voor een gezonde relatie, net als altijd duidelijk en oprecht zijn.

5. Eén of beide partners gelooft dat hij het verdient om verkeerd behandeld te worden

In de meeste gevallen zijn volwassen vrijwillige deelnemers in een relatie, hoe ongezond deze relatie ook is. Beide mensen kunnen er namelijk stiekem beloningen aan overhouden. De argumenten die je doorgaans het vaakst hoort als reden om te rechtvaardigen waarom twee mensen bij elkaar blijven, zijn kinderen, financiën, geïnvesteerde tijd, schaamte om uit elkaar te gaan of de geloofsovertuigingen van beide partners.

In relaties waarin sprake is van emotionele mishandeling, is het mogelijk dat een van de partners gelooft dat hij het verdient om mishandeld te worden. Deze situatie kan veranderen wanneer de persoon die mishandeld wordt zichzelf overtuigt van de boodschap dat hij het niet verdient om emotioneel zo te worden behandeld door zijn partner.

Deze nieuwe manier van denken en voelen zal ervoor zorgen dat deze persoon ‘nee’ leert te zeggen en een gezond ego ontwikkelt, iets dat noodzakelijk is om deze situatie te overwinnen. Uiteindelijk zal hij zich bewust worden van het gegeven dat geen één negatieve situatie, misverstand of vorm van beschadiging zijn ongeluk kan rechtvaardigen.

6. De hoop dat dingen zullen verbeteren

Dingen kunnen veranderen, dat is waar, maar dit is meestal geen gewoonte. Dit klopt nog meer wanneer de onaangename situatie wordt uitgerekt.

Er zijn genoeg mensen die ervoor kiezen om zichzelf te verdedigen met hoop en het verstrijken van de tijd als manier om hun relatie te rechtvaardigen. In werkelijkheid is het echter zo dat als deze mensen zo’n groot gedeelte van hun tijd ongelukkig zijn, verandering nog ingewikkelder wordt als er geen sprake is van een compromis of van vastberadenheid van beide kanten.

7. Angst en onzekerheid om de ander te verlaten

In veel gevallen kiezen mensen ervoor om een relatie in stand te houden, zelfs wanneer ze eigenlijk ongelukkig zijn, omdat ze bang zijn om de verkeerde keuze te maken of omdat ze onzeker zijn over hoe hun leven eruit zal zien zonder hun partner.

Emotioneel gezonde mensen weten hoe ze hun eigen hulpmiddelen op een positieve manier kunnen gebruiken. Wanneer je je bewust bent van alle emotionele eigenschappen en situaties die ervoor kunnen zorgen dat we onszelf laten meeslepen en een negatieve relatie in stand houden, dan ben je in staat om de angst om alleen te zijn met je eigen frustraties en onzekerheden te laten varen. Jij kent jezelf, je bent je bewust van je eigen grenzen en wat zelfs nog het beste is, is dat je jezelf vrij voelt om van mensen te houden en om anderen van jou te laten houden. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.