Overwin een relatiebreuk met een andere mentaliteit

Overwin een relatiebreuk met een andere mentaliteit

Laatste update: 16 oktober, 2017

Wanneer een koppel uiteengaat, volgt er een scheidingsproces dat niet echt aangenaam is. Maar sommige mensen zijn in staat om hun visie op het gebeuren te verbeteren en verder te gaan. Anderen blijven zich maanden en jaren na een relatiebreuk in de herinnering wentelen. Dat beschadigt hun kansen op succes in nieuwe relaties. Wat is het verschil tussen deze mensen? Het heeft te maken met een verschil in mentaliteit. Als je dus tot de tweede groep behoort, overwin een relatiebreuk dan door je mentaliteit te veranderen.

Na een relatiebreuk voel je je wellicht gekwetst, kwaad, verraden of bang om alleen te zijn. Je kan zelfs bezeten raken van je ex en jaloers zijn op de persoon met wie hij nu is. Of je kan zelfs het gevoel hebben dat je ongeschikt, onaantrekkelijk bent en dat je geen liefde verdient.

Hoewel dit triest en zielig klinkt, is het redelijk normaal. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat een relatiebreuk ervoor kan zorgen dat je jezelf en anderen op een negatievere manier bekijkt. De kans dat je een nieuwe relatie begint, zal waarschijnlijk ook veel kleiner zijn. Doe je het toch, dan is de kans erg groot dat die nieuwe relatie ongezond zal zijn.

Verander je mentaliteit en overwin een relatiebreuk

Een groep onderzoekers van de Universiteit van Stanford heeft de effecten onderzocht van iemands persoonlijke geschiedenis met afwijzing. Het onderzoek richtte zich op de invloed van die afwijzing op het psychologische welzijn en het vermogen om zich aan de situatie aan te passen.

Na een relatiebreuk proberen de meeste mensen betekenis te vinden in wat er gebeurd is. Ze vragen zich af waarom het gebeurde. Was het hun schuld? Wat zijn hun kansen om in de toekomst een nieuwe liefde te vinden? De manier waarop je deze vragen beantwoordt, kan je helpen om met deze situatie om te gaan. Maar het kan je ook nog kwetsbaarder maken voor psychische schade.

Vrouw Wiens Wimpers Bestaan Uit Bomen Waar Vogels Uit Vliegen En Die Bij Zichzelf Denkt Overwin Een Relatiebreuk Door Je Mentaliteit Te Veranderen

Volgens onderzoekers zien we andere mensen als informatiebronnen. Want ze verschaffen ons informatie over onszelf. Afgewezen worden door iemand van wie we geloven dat die ons goed kent, kan erg verwoestend zijn.

Maar mensen hebben verschillende visies en ideeën over hoeveel ze kunnen groeien en veranderen. Sommige mensen zien hun persoonlijkheidstrekken als iets dat vast en onveranderbaar is. Ze hebben met andere woorden een mentaliteit die vastligt. Daardoor zullen ze eerder de neiging hebben om de relatiebreuk toe te schrijven aan een negatief aspect van zichzelf. De verhalen die ze vertellen over de breuk, leggen de klemtoon op hun eigen gebreken.

Andere mensen zien de kenmerken van hun persoonlijkheid als veranderlijk. Ze hebben een groeimentaliteit. Bij hen is de neiging om kwetsende verhalen over de relatiebreuk te vertellen veel kleiner. Ze hebben een groter vermogen om het als een kans te zien en te groeien. Voor hen biedt het de mogelijkheid om de volgende keer een betere relatie te hebben.

In meerdere studies zijn onderzoekers tot dezelfde conclusie gekomen. De deelnemers met een onveranderlijke mentaliteit hebben een grotere neiging om de relatiebreuk toe te schrijven aan hun eigen giftige persoonlijkheden en negatieve kenmerken. Dit zal in toekomstige relaties ook een probleem vormen.

Wat je kan doen om je mentaliteit te veranderen

Om een relatiebreuk op een gezonde manier te overwinnen is het belangrijk dat je je houding verandert. Leer hoe je naar een groeimentaliteit kan evolueren. Je kan deze verandering creëren door de volgende stappen te zetten:

Analyseer op een eerlijke manier de redenen van de relatiebreuk. Neem de schuld niet op je als dit niet nodig is

In iedere relatie heeft elke betrokkene een gedeelde verantwoordelijkheid voor de problemen. Dit geldt dus ook voor romantische relaties. Neem jouw deel van de verantwoordelijkheid maar ga niet het slachtoffer uithangen.

Door meer verantwoordelijkheid op je te nemen dan je verdient, zal je het niet beter maken of iets oplossen. Integendeel, het zal je zelfbeeld vernietigen. Bovendien krijg je het zo moeilijker om in de toekomst gezonde relaties te hebben.

Twee Droevige Meisje Die Bij Zichzelf Denken Overwin Een Relatiebreuk Door Je Mentaliteit Te Veranderen

Ga op zoek naar de persoonlijke gebreken die het probleem veroorzaakt hebben

Vele persoonlijke factoren kunnen een conflict creëren dat eindigt in een relatiebreuk. Sommige zijn van voorbijgaande aard. Op andere momenten kan het probleem te wijten zijn aan externe oorzaken. Wat belangrijk is, is weten wat er fout liep.  Bedenk in welke mate het in de toekomst vermeden kan worden of anders kan gaan. Soms zijn de omstandigheden gewoon niet gunstig voor een relatie.

Relatiebreuken zijn normaal

Niettegenstaande de pijn die je bij een relatiebreuk voelt, onthoud dat je niet de enige bent die een relatie heeft beëindigd. Je bent niet de enige die achtergelaten is of verraden. Je bent niet de enige die de relatie met zijn of haar partner moest verbreken. Het maakt niet uit hoeveel pijn je voelt, je kan het overwinnen. Ook vele anderen hebben een relatiebreuk overwonnen.

Uit deze ervaring kun je iets positiefs halen

Uit een relatiebreuk leer je veel. Maar laat je niet meeslepen door alleen de negatieve dingen. De relatie heeft je ook veel goede dingen gegeven. Focus je dus niet enkel op het negatieve. Je kan uit de negatieve dingen inderdaad iets leren over het vinden van oplossingen. Maar als je alleen maar hierop focust, zal je deze periode doorkomen met een gevoel van pessimisme en angst. Dit zal je toekomstige relaties nog moeilijker maken.

Het maakt niet uit hoe het conflict en de breuk ontstaan zijn of wat er gebeurd is. Na een relatiebreuk is er altijd hoop. Misschien is de relatie niet meer te redden. Maar je kan er wel voor zorgen dat je jezelf niet verliest in het bittere einde. In het leven zijn er vele cyclussen. Liefde is er één van. Wanneer je na het beëindigen van de relatie probeert om eraan vast te blijven houden, dan zal het gevoel dat je verdrinkt alleen maar groter worden. Zoals de lieflijke Dory zou zeggen, blijf zwemmen, blijf zwemmen…

Relaties evolueren als ze zich engageren in bewuste groei.  Wellicht ook interessant voor jou

Wat er in de hersenen gebeurt na een relatiebreuk
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Wat er in de hersenen gebeurt na een relatiebreuk

Een nare relatiebreuk kan jou leeg, verslagen en verward achterlaten. Het voelt alsof ons gebroken hart ons uiteenscheurt, en in zekere zin is dit ...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.